A reumatológia kihívásai – újabb civilizációs ártalmak

July 20, 2023

Az okostelefonok használata ma már messzemenően túlmutat az egyszerű telefonálási funkciókon. A szóbeli- és írásbeli kommunikáción kívül, edukációs és szórakoztató célokat is szolgál, a mindennapi élet szerves részévé vált. A 18-44 év közötti korosztály 79%-a az ébren töltött időtartam alatt mindössze két órát nem tartja okostelefonját a kezében. Az internetezés, közösségi médiumok széles választéka, játékok, kamera, média lejátszók és streamingszolgáltatók mind hozzájárulnak az okoseszközök addiktív mivoltához.

Az okostelefonok túlzott mértékű használatának mentális egészségre gyakorolt hatásairól már számos kutatás látott napvilágot, mint új keletű viselkedéses függőség, ún. technológiai addikció, melynek értékelésére több pszichometriai skálát alkottak a közelmúltban. Mindazonáltal eddig meglehetősen kevés tanulmány foglalkozott részletesen a mozgásszervrendszerre jelentett kockázataival.

Az okostelefon használata egyfajta kényszertartást követel meg az egyéntől, akár hosszú időn keresztül egy testtartásban, előrehajtott fejjel, amely az alsó nyakcsigolyák, illetve a felső hátcsigolyák ívét megváltoztatva többletterhelést okoz a nyak és hát izmainak.

Egy korábbi retrospektív tanulmány a hüvelykujj és alkar fájdalmát, valamint a hüvelykujj izompárnája körül jelentkező zsibbadást, égő érzést írta le, egy további kutatás pedig az okoseszközöket használó tizenévesek mozgásszervi fájdalmairól számolt be.

Egy törökországi, több egyetemet is bevonó kutatás az okostelefon-használat mértéke és a mozgásszervi panaszok előfordulása közötti összefüggéseket vizsgálta.

A kutatásban 249-en vettek részt, olyan 18-25 év közötti fiatalok, akik telefonjukat használva naponta minimum 25 szöveges üzenetet, e-mailt váltanak és legalább egy órát töltenek internetezéssel vagy játékkal. Kizáró tényezők voltak korábbi, felsőtestet érintő traumák, veleszületett deformitások, sebészeti, neurológiai ellátást igénylő betegségek, illetve végtagokat érintő sérülések, fájdalmak a kutatást megelőző fél évben.

A kérdőív a demográfiai adatokon és testtömegindexen túl kitért a mobiltelefonok használatának átlagos napi időtartamára, a telefonon végzett tevékenységek jellegére, az okostelefonok birtoklásának idejére. A kérdőív részét képezte a Smartphone Addiction Scale (SAS), egy 33 kérdéses teszt, mely hatfokú skálán méri az okostelefon használatához kapcsolódó attitűdöt, a magasabb összpontszám a függőség magasabb kockázatát jelenti.

A mozgásszervi panaszokat vizsgáló kérdésekből kiderült, hogy a válaszadók többségének a háta, csuklója-keze, nyaka és válla fájt leginkább a kutatást megelőző egy évben. Hasonló értékek jellemzőek a kutatást megelőző egy hét tekintetében, a válaszok közt leggyakoribb előfordulással a csukló- és kézfájdalom, háti és nyaki fájdalom szerepel. Azok az adatközlők, akik hát- és derékfájásról, a kéz és a nyak fájdalmáról számoltak be, úgy érezték, hogy ez a panasz legalább egy napig akadályozta őket a napi rutintevékenységeik ellátásában.

A könyök- és derékfájdalmat kivéve, a többi testrészt érintő fájdalomról nyilatkozó hallgatók SAS pontszáma szignifikánsan magasabb volt, mint azoké, akiknek nem volt mozgásszervi panasza.

A kutatásban résztvevők SAS pontszáma pozitív korrelációt mutat azzal, hogy mennyi ideje rendelkeznek okostelefonnal, illetve az okostelefon-használat időtartamával egy átlagos napon, ezenkívül összefüggés igazolódott a nyakat, vállat, kezet/csuklót és hátat érintő mozgásszervi panaszok és az okostelefon-függőség magasabb kockázata között. Azoknál a fiataloknál, akik több, mint napi 6 órát használták a mobiltelefont szignifikánsan magasabb volt a mozgásszervi panaszok prevalenciája, mint azoknál, akik csak napi 1-2 órát „telefonoztak”. Emellett a nyaki- és kézfájdalom gyakrabban fordult elő azoknál az egyetemistáknál, akik legalább 9 éve rendelkeztek okostelefonnal, azokhoz a hallgatókhoz képest, akik csak 1-3 éve használják az eszközt.

Összességében megállapítható, hogy a telefonhasználati attitűd és a mozgásszervi panaszok előfordulása pozitív összefüggést mutatnak. A korábbra visszanyúló, valamint mindennapos, több órán át tartó mobiltelefon-használat jelentős szerepet játszhat a nyak-, kéz-, váll- és hátfájás kialakulásában, rávilágítva az okostelefon-függőség egy további negatív aspektusára.

Forrás

Mustafaoglu R, Yasaci Z, Zirek E, et al. The relationship between smartphone addiction and musculoskeletal pain prevalence among young population: a cross-sectional study. Korean J Pain 2021; 34(1): 72–81.

    Látta már?

    A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

    Olvasta már?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    eConsilium bejelentkezés

    eConsilium bejelentkezés