Van még teendő: fiatalkori vastagbélrák

April 17, 2019

Amerikai adatok szerint 1994 óta az 50 éves kor alatt kialakuló colorectalis daganatok száma 51%-kal nőtt, a coloncarcinomák 11%-át és a rectumtumorok 18%-át 50 éves kor alatt diagnosztizálják. A fiatalabb korban jelentkező colorectalis rákok felismerését többek között az is nehezíti, hogy a rosszindulatú daganatos betegségeket mind a laikusok, mind a szakma jelentős része az időskor betegségének tartja. Így fiatalabb betegeknél gyakran nem vagy csak késve merül fel a colorectalis carcinoma gyanúja.

A korai kialakulású colorectalis rákban szenvedők és gondozóik támogatására egy betegszervezet, a Colorectalis Rák Szövetség 2016 óta minden évben végez egy felmérést, amelynek 2018-as eredményeit a közelmúltban a szervezet honlapján publikálták.

A kérdőívekre 38 országból 1622 személy küldte vissza a válaszokat, a legtöbben az Egyesült Államokból. Az idén először nemcsak betegektől, hanem gondozóiktól is gyűjtöttek adatokat.

A diagnózis felállításakor a válaszadók 57%-a volt 40 és 50 közötti, ami arra utal, hogy a 45 éves korra leszállított szűrési korhatár mellett is jelentős számú beteg marad felfedezetlenül.

A válaszadó betegek 75%-a colon rákban, 25% rectalis tumorban szenvedett. A résztvevők 53%-ának aktuálisan nem volt tünete, azonban 71%-uknál a diagnózis felállításakor már III. vagy IV. stádiumú volt a betegség. Ez az arány szignifikánsan magasabb a colorectalis rákban szenvedők többségét jelentő idősebb populációban tapasztalható 60% körüli aránynál.

A fiatalabb korban kezdődő colorectalis tumorok leggyakoribb tünetei a székrekedés, a véres széklet, a rectalis vérzés és a hasmenés volt, de az esetek mintegy 9%-ában egyáltalán nem volt panasza. Majdnem háromnegyed részükben a családi CRC-anamnézis negatív volt.

A kutatás azt mutatta, hogy a betegek jelentős hányadában az ellátási folyamat elején hibás diagnózisok születtek. 67%-uk legalább két orvosnál járt a panaszaival, mielőtt a helyes diagnózist megállapították. A kezdeti téves kórfelismerés hozzájárulhatott ahhoz, hogy magasabb arányban voltak az előrehaladott stádiumú betegek. A hibás első diagnózisként leggyakrabban colitis ulcerosát, aranyeret vagy irritabilis bél szindrómát állapítottak meg.

Az ellátás elérésében gyakori a jelentős késlekedés is: 41%-uk legalább hat hónappal a tünetek jelentkezése után fordult orvoshoz, és majdnem ötödük csak egy év után.
A diagnózis a betegeket számottevő pszichés terhelésnek teszi ki: 85%-uk volt szorongó vagy depressziós a kezelés alatt vagy után, de csak a betegek fele kért segítséget a szorongás vagy depresszió leküzdéséhez.

A lelki teher hátterében több tényező is kirajzolódott. Az informáltság hiánya, elégtelensége több témakörben is felfedezhető volt. 64%-uk nem kapott tájékoztatást a betegségükkel vagy a terápiával kapcsolatosan felmerülő fertilitási kérdésekről. 61%-uknak nem volt olyan előzetes jognyilatkozata, amellyel saját, későbbi cselekvőképtelenségének esetére másik személyt döntésre hatalmazott volna fel.

Nyilvánvaló volt a betegek jelentős egzisztenciális bizonytalansága a betegség miatt. 64%-uk szakította meg vagy hagyta ott végleg a munkahelyét vagy tanulmányait a diagnózis miatt, és 62%-uknak támadtak a betegség következtében pénzügyi nehézségei. A diagnózis felállításakor 80%-uknak volt 18 év alatti gyermeke.

A klinikai vizsgálatokba való bevonás az onkológiában egy gyakran használt és preferált megközelítés, azonban itt is mutatkoznak kiaknázatlan lehetőségek. A válaszadók 62%-ának nem volt tudomása klinikai vizsgálatról, és csak 8%-ukat vonták be ilyen kezdeményezésbe.

Az előző, 2017-es vizsgálathoz képest fontos előrelépésnek tekinthető, hogy emelkedett azon betegek aránya, akiket a definitív diagnózist adó kolonoszkópiás vizsgálatra a háziorvosa küldött el (44% vs. 35%).

A vizsgálat konklúziója, hogy az előrehaladott colorectalis tumorok magas aránya a fiatalabb betegek körében mielőbbi intézkedéseket követel. Az, hogy az 50 év alatti válaszadó betegek több mint harmada 40 évesnél is fiatalabb, azt mutatja, hogy bár 45 évre szállították le a rutinszerű szűrés korhatárát – az USA-ban –, még e mellett is jelentős azoknak a száma, akiket a szűréssel nem érnek el.

Mind az ellátást végzők, mind a fiatal-középkorú népesség körében tudatosítani kell a fiatalabb korban kialakuló colorectalis daganatok kockázatát, a tüneteket és figyelmeztető jeleket. Fel kell hívni a figyelmet a mielőbbi ellenőrző vizsgálat szükségességére gyanú esetén, és arra, hogy a fiatalabb életkor egyre kevésbé jelent védelmet.

 

Forrás: Colorectal Cancer Alliance. 2018 Young-Onset Colorectal Cancer Survey Report. [Internet]. www.ccalliance.org. Utolsó elérés: 2019-04-15.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés