Prezentációkészítés 2019-ben – Élet a PowerPointon túl 5. rész – Zoho Show

February 20, 2019

A Zoho legalább annyi online alkalmazást készít, mint a Google. Portfóliójába több üzleti termék és mobilapplikáció is tartozik, így például értékesítést segítő eszközök, ügyfélkapcsolati rendszerek, de akár levelező rendszert is beállíthatunk magunknak a név@zoho.com domainnév alá. Ugyanúgy megvan a Word és Excel, illetve Google Dokumentumok, Táblázatok alternatívája is, Zoho Docs és Zoho Writer, Zoho Sheet néven. A prezentációkészítő alkalmazás a Zoho Show nevet kapta.

Zoho Show

A felület elsősorban angol nyelvű, bár már látszik a nyelvi fejlesztés, a profiloldal ugyanis elérhető magyar nyelven is, és be is lehet állítani elsődleges nyelvként a magyart. Az eszköz kezelése rendkívül egyszerű, és sokkal logikusabb elsőre kipróbálásra, mint a Google Diák vagy a PowerPoint. Mivel a szerkesztő nézet még angol, ezért középszintű angol nyelvtudással már el lehet vele boldogulni. A Zoho a YouTube videómegosztó oldalon az oktatóanyagok feltöltésében annyira nem aktív, viszont a többi felhasználó igen. Így most az az eddigiektől eltérően egy másik felhasználó által készített oktatóvideót csatolunk a cikkünkhöz. A videó több mint 10 perces, és angol nyelvű, de ha nagyon kezdők vagyunk, érdemes végignézni, mivel tényleg a legelső lépésektől vezeti a kezünket, és nagyon jó tippeket ad.

 

A felhasználói felület nem hasonlít egyik már bemutatott alkalmazásra sem. Hasonló eszközöket, templateket (sablonokat) használhatunk, viszonylag egyszerűbb, vizuálisan nem annyira szép anyagokat, azonban nagyon logikus a kezelőfelület, és rengeteg funkció elérhető az ingyenes fiókban. Az elkészült anyagot lementhetjük a saját gépünkre PPT, PPSX, PDF kiterjesztéssel, és később megnyitható PowerPointban is. Munka közben az alkalmazás automatikusan menti a tevékenységet, tehát nincs szükség arra, hogy a mentés gombot keressük.

A megosztás és publikálás szintén alapfunkció, akár egyes személyekkel akarjuk megosztani a munkánkat, akár elérhetővé tenni az interneten, mindkettőre lehetőség van. A láthatóság is állítható, jelszóval védhetjük az elkészült anyagot, vagy teljesen publikussá tehetjük, és bárhonnan a megadott linken elérhető lesz.

YouTube és dailymotion videókat két kattintással tudunk a diákba beilleszteni, így ez a funkció is gyorsabb és egyszerűbb, mint a PowerPointban. Képek hozzáadása esetén szintén automatikus a képtömörítés, és a program azonnal felkínálja a képhez kapcsolódó vizuális beállításokat, árnyék, keret, animáció lehetőségét. Rengeteg betűtípus elérhető az alkalmazásban, az összes népszerű Google Font megtalálható az alapvető fontokon kívül.

 


A most lezáruló cikksorozatunkban bemutatott válogatás a felmérések szerinti legnépszerűbb online prezentációkészítő alkalmazásokat sorolja fel, és csak kis szeletét mutatja be a termékkínálatnak. További hasonló programok bőségesen találhatók az interneten, és mind a letölthető, mind az online eszközök palettája rendkívül széles. A legfontosabb, hogy Ön mint felhasználó elégedett legyen az eredménnyel, a kezelhetőséggel, a felület adta kényelemmel, a funkciók kínálta lehetőségekkel. Ha az egyik alkalmazást nehézkesnek találja, próbáljon ki másikat, amelynek logikája, felépítése jobban passzol az Ön munkastílusához.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés