Új mélyagyi szimulációs megközelítés a gyógyszerrefrakter epilepszia kezelésére

May 25, 2023

A POSTECH és a Samsung Medical Center kutatóiból álló közös csapat kifejlesztett egy terápiás módszert a nehezen kezelhető epilepszia kezelésére, az agy mély részeinek stimulálásával, az egyes betegek egyéni agyszerkezetére szabottan. A tanulmány eredményeit a Nature Communications közölte.

Az epilepszia egy krónikus agyi rendellenesség, amelyet visszatérő görcsrohamok jellemeznek. Az epilepsziás betegek körülbelül 30 százalékáról ismert, hogy gyógyszerrefrakter, ami azt jelenti, hogy nem reagálnak a gyógyszeres kezelésekre. Az epileptogén zóna halántéklebenyi eltávolítása enyhítheti vagy megszüntetheti a tüneteket, de a műtéti kiírtás nem minden beteg számára alkalmas megoldás, mert a következményként fellépő neurológiai károsodás mozgásbénulást vagy beszédkárosodást okozhat.

A közelmúltban a mélyagyi stimulációt vezették be a kezelhetetlen epilepszia sebészeti megoldásának alternatívájaként. A mélyagyi stimuláció egy új orvosi technológia, amely elektródákat ültet be mélyen az agyba, hogy elektromosan stimulálja a rohamok forrását. Az új módszer több mint 70%-kal csökkentheti a rohamok gyakoriságát és csökkentheti azok intenzitását.

A hagyományos mélyagyi stimuláció során alkalmazott ingerek azonban nem tudták egységesen elérni az egyes agyi struktúrákat. Ennek eredményeként a széleskörűen alkalmazott ingerek a célszöveteken túlra terjedtek, fájdalmat, fokozott depressziót és egyéb mellékhatásokat idézve elő. Egyéb hátránya az volt, hogy lerövidítette az akkumulátor élettartamát.

E problémák leküzdésére a közös csapat egy szekvenciális keskeny mező stimulációs módszert javasolt patkánymodellen. A hippocampus, a halántéklebeny-epilepsziában a legelterjedtebb rohamközpont, nagy és megnyúlt. Az érzékelők detektálják, ha roham lép fel a hippocampusban, és csak erre a területre fókuszálják az alacsony intenzitású stimulációs energiát.

Az ebben a tanulmányban kifejlesztett szekvenciális keskeny mező stimuláció pontosan észleli a rohamok kezdetét, azonnal enyhíti a tüneteket, és csak a célterületet ingerli a hippocampusban anélkül, hogy más idegszövetekre hatással lenne. Ennek érdekében az szekvenciális keskeny mező stimuláció egy olyan bioelektronikai technológián alapuló orvosi megoldást ígér, amely biztonságosabb és hatékonyabb, mint a hagyományos mélyagyi stimulációs módszerek, amelyek más neurológiai betegségekre is alkalmazhatók.

Young-Min Shon professzor (Ideggyógyászati Osztály), a Samsung Medical Center Biomedical Engineering Research Center igazgatója kifejtette: “Ez a módszer klinikailag könnyen alkalmazható, a jövőben a nehezen kezelhető epilepszia optimális kezelési módszerévé válhat.”

A tanulmány jelentőségével kapcsolatban a vezető kutató, Sung-Min Park professzor megjegyezte: “Ez a tanulmány precízebb és személyre szabottabb orvosi eszközök fejlesztését teszi lehetővé a magas szintű agystimuláció területén, amelyben a mérnöki és az orvostudomány együttműködik. Ez egy rendkívül praktikus, mérnöki alapú orvosi megoldás, amely a Samsung Medical Centerrel való együttműködésnek köszönhetően klinikailag is alkalmazható.

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230306101446.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506228/

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés