Nyájimmunitás újratöltve

November 10, 2020

2020. október 4-én egy libertariánus és szabadpiaci nézeteket valló amerikai gazdasági és politikai intézet, az American Institute of Economic Research kezdeményezésére Great Barringtonban (Massachusettes, USA) egy változatos összetételű, de kétségtelenül tekintélyes tudósokból álló testület megfogalmazott és közzétett egy nyilatkozatot, amely Great Barrington Nyilatkozat néven vált ismertté.1

Ebben azt állítják, hogy a COVID-19 elleni védekezés több kárt okoz, mint maga a járvány. Ismét felmelegítik a „nyájimmunitás” kétes eszméjét, amelyről tavasszal számos országban keserves tapasztalatok és nagyszámú halálos áldozat után már lemondtak.

A nyilatkozat összeállítói azt javasolják, hogy fel kell hagyni minden olyan általános intézkedéssel, amelyek a gazdaságot és a normális élet gátolják. Szerintük elegendő azokat védeni, akik sérülékeny, nagy kockázatú csoportokhoz tartoznak, a többiek számára nem szabad kötelező érvényű megszorításokat előírni, mert hatalmas károkat okoz. Elegendő, ha megismertetik a társadalommal a kockázatot, és rájuk bízzák a döntést. A pandémiát végül az „alacsony kockázatú” csoportok természetes fertőződése utáni immunitás meg fogja oldani.

A dokumentum nem foglal nyíltan állást például a maszkviselés ellen, csak azt mondja, hogy vissza kell térni a rendes kerékvágásba. Az egyik fő szerző, Jay Bhattacharya, a Stanford Egyetem professzora azonban más fórumokon nyíltan hangoztatja, hogy szerinte a maszkviselésnek önkéntesnek kell lennie.

A nyilatkozatot több mint negyven nyelvre fordították le, és tették közzé egy honlapon, ahol az egyetértését bárki kifejezheti az aláírásával. A nyilatkozatnak számos tekintélyes támogatója van, és hamar utat talált magának a washingtoni Fehér Házba is.

A nyilatkozat a tudományos világban és a járványüggyel foglalkozók körében óriási felzúdulást keltett. A WHO elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus a nyájimmunitásra építő stratégiát etikátlannak minősítette.2 Az amerikai infektológiai társaság 10 nappal később hivatalos közleményében erőteljesen bírálta a nyilatkozatot és tudományosan megalapozatlannak ítélte.3 Másnap egy legalább annyira tekintélyes orvoscsoport nyilatkozatot tett közzé az egyik legpatinásabb orvosi lap, a The Lancet hasábjain.4 A világ vezető epidemiológusai és infektológusai közleményüket John Snow-ról, a modern epidemiológia egyik megalapítójának tartott XIX. századi orvosról nevezték el. A John Snow Memorandum szintén elérhető az interneten, és a Great Barrington Nyilatkozathoz hasonlóan ez is aláírható.5

A John Snow Memorandum egyértelműen állást foglal amellett, hogy amíg nem áll rendelkezésre hatásos vakcina és gyógymód, csak az átfogó és szigorú járványügyi korlátozásokkal lehet kontroll alatt tartani a vírus terjedését. Leszámol a „nyájimmunitás” mint védekezési stratégia illúziójával, mint olyan súlyosan téves nézettel, amelyre nincs tudományos bizonyíték. A John Snow Nyilatkozat fontos jellemzője, hogy állításaikat tudományos publikációknál szokott módon hivatkozásokkal támasztják alá.

Az ellentétes vélemények közelítésére – vagy inkább szembesítésére – Howard Bauchner, a JAMA főszerkesztője tett kísérletet 2020. november 6-án. Egy videokonferenciára hívta meg a két tábor prominens képviselőjét: a már említett Jay Bhattacharya-t és a John Snow Nyilatkozat egyik szerzőjét, Mark Lipsitchet, a Harvard professzorát.6 Amint az előre sejthető volt, a vita során egyezség nemigen született, és várhatóan folytatódik.

Források:

  1. The Great Barrington Declaration. [Internet]. https://gbdeclaration.org/ Utolsó elérés: 2020. 11. 10.
  2. WHO chief says herd immunity approach to pandemic ‘unethical’. [Internet]. The Guardian. 2020. 10. 12. https://www.theguardian.com/world/2020/oct/12/who-chief-says-herd-immunity-approach-to-pandemic-unethical Utolsó elérés: 2020. 11. 10.
  3. File T, Feinberg J. “Herd Immunity” is Not an Answer to a Pandemic. [Internet]. Infectious Diseases Society of America. 2020. 10. 14. https://www.idsociety.org/news–publications-new/articles/2020/herd-immunity-is-not-an-answer-to-a-pandemic/ Utolsó elérés: 2020. 11. 10.
  4. Alwan NA, Burgess RA, Ashworth S, et al. Scientific consensus on the COVID-19 pandemic: we need to act now. Lancet 2020; 396(10260): e71–e72.
  5. The John Snow Memorandum. [Internet]. https://www.johnsnowmemo.com/ Utolsó elérés: 2020. 11. 10.
  6. Herd Immunity as a Coronavirus Pandemic Strategy. [Internet]. JAMA Network. https://www.youtube.com/watch?v=2tsUTAWBJ9M 2020. 11. 6. Utolsó elérés: 2020. 11. 10.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés