Csípőkopás vagy érszűkület?

June 24, 2015

 

 

A járáskor jelentkező csípő- és deréktáji, illetve az alsó végtagban jelentkező fájdalom okának tisztázása sokszor nehéz feladat. Nehéz, mert hasonló panaszt említ a beteg különböző kórképekben, amit még a részletes anamnézissel sem lehet mindig tisztázni. Nehéz, mert többféle kórok hasonló tünetcsoportot eredményez. Nehéz, mert a mozgásszervi radiológiai kép gyakran nem tükrözi a beteg panaszait. Nehéz, mert a jól kompenzált artériás keringészavar nyugalomban megtévesztő vizsgálati eredményeket adhat. A nyugalomban mérsékeltnek ítélt artériás keringészavar mögött terhelési kapacitás már nincs. Nehéz, mert a neuropathiák gyakoriak, és meglehetősen „színezik” a panaszokat.

Az alsó végtagi artériás keringészavar okozta panaszokat, tüneteket gyakran elfedik a már hosszabb ideje fennálló mozgásszervi panaszok. Különösen gyakori ez a degeneratív csípőízületi vagy lumbosacralis gerincbetegségek esetén. Erre típusos esetet ismertetek az alábbiakban.

 

Esetismertetés

A 69 éves nőbeteg évek óta áll gerinc- és mindkét oldali csípőízületi panaszok miatt reumatológiai gondozás alatt. Anamnézisében ezenkívül appendectomia és hypertonia szerepel. Gyógyszerei: ramipril/hypothiazid (Tritace HCT) 5/25 mg, nimesulid (Mesulid) 2×100 mg.

Laboratóriumi eredményeiből kiemelendő értékek: Éhhomi vércukorszint: 6,0 mmol/l; összkoleszterin: 7,1 mmol/l; HDL-koleszterin: 0,8 mmol/l; LDL-koleszterin: 5,5 mmol/l, triglicerid: 3,7 mmol/l, szérumhúgysav: 444 mmol/l.

Ortopédiai konzílium történt a bal oldali csípőfájdalom hirtelen jelentkező fokozódása és a járásképesség 30-50 méterre való csökkenése miatt. A tűrhetetlen járási fájdalom figyelembevételével csípőprotézis-implantáció lehetősége felmerült, de először érsebészeti/angiológiai konzíliumot kért a szakorvos.

Angiológiai vizsgálat státus: A jobb oldali arteria femoralis tapintható, surran, a bal oldali arteria femoralis nem tapintható, felette érhang nem hallható. A jobb oldali arteria dorsalis pedis és arteria tibialis posterior jól tapintható, a bal oldalon nem tapintható. A nyaki nagyerek felett kóros zörej nem hallható. A Doppler-ultrahanggal mért nyomásadatok az 1. táblázatban láthatóak.

 

1. táblázat. A Dopplerrel mért vérnyomásértékek
Doppler-nyomás Jobb oldal (ABI) Bal oldal (ABI)
Arteria dorsalis pedis 150 Hgmm (0,86) 90 Hgmm (0,51)
Arteria tibialis posterior 150 Hgmm (0,86) 95 Hgmm (0,54)
Arteria brachialis 170 Hgmm 175 Hgmm
ABI: a boka és a felkar szisztolés vérnyomásának aránya

 

Fényreflex-pletizmográfiás (PPG) görbe: jobb oldalon közel ép, bal oldalon közepes fokban ledált. PPG-görbe járásterhelés után (a fájdalom megjelenéséig körülbelül 40 méter): jobb oldalon közel ép, bal oldalon nem detektálható. A fájdalom a csípőtájon jelentkezik először.

Mind a fizikális, mind a műszeres vizsgálat az arteria iliacák szintjében lévő súlyos szűkületet/elzáródást valószínűsített. Az elvégzett angiográfia eredménye (1. ábra) ezt alátámasztotta.

 

abra_1

1. ábra. Angiográfiás kép: az arteria iliacák szintjében lévő stenosis/occlusio (dr. Nemes Balázs anyagából)

 

Egy ülésben lehetőség volt a radiológiai revascularisatióra, amely sikeresen, szövődménymentesen meg is történt (2. ábra). A beavatkozás percutan transluminaris angioplastica (PTA) + stentimplantáció volt.

 

abra_1

2. ábra. A radiológiai intervenció utáni állapot angiográfiás képe (dr. Nemes Balázs anyagából)

 

A beavatkozást követően járásképessége 250 méterre nőtt. Megállásra a bal csípő és a jobb térd fájdalma kényszerítette.

A nyaki erek color duplex scan ultrahangvizsgálata a carotisrendszerben néhány kicsiny echódenz (meszes) plakkot igazolt, amelyek áramlási akadályt nem okoztak.

Elbocsátáskor javasolt gyógyszerei: 75 mg clopidogrel, 10 mg rosuvastatin, 10 mg ramipril, 1,5 mg indapamid, 100 mg allopurinol.

 

Összefoglalás

A járásképességet csökkentő alsó végtagi fájdalmak esetén mindig szükséges az artériás keringészavar kizárása, legalább fizikális vizsgálattal. Igen gyakori a már évek óta fennálló degeneratív eredetű csípőfájdalmak esetén, hogy nem derül fény a hasonló panaszokat okozó, iliacalis artériák szintjén kialakuló súlyos szűkületre/elzáródásra.

Az artériás keringészavar megoldása akár radiológiai, akár sebészi beavatkozással a beteg panaszait általában jelentősen, drámai mértékben csökkenti. Ha a csípőprotézis-műtét mégis szükséges, ennek elvégzéséhez is alapvető fontosságú a vascularis állapot rendezése.

Külön kiemelném, hogy az NSAID hosszas alkalmazása az atherothromboticus állapot szempontjából igen előnytelen, így már annak elhagyása is csökkenti a cardiovascularis rizikót.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés