A cukorbetegség korai diagnózisa a szemlencse-autofluoreszcencia mérésén alapuló módszerrel. A ClearPath készülékkel szerzett vizsgálati tapasztalatok

September 17, 2014

A 2-es típusú diabetes mellitus szakmai ajánlásai hangsúlyozzák a korai felismerést és az egyénre szabott célértékre kezelést. A közelmúltban került bemutatásra és forgalmazásra Európában a ClearPath készülék, amely a cukorbetegség korai diagnózisát hivatott egyszerű, noninvazív módszerrel széles körben elérhetővé tenni és megkönnyíteni. A készülékkel végzett vizsgálat a szemlencse-autofluoreszcencia mérésén alapul. A cukorbeteg és nem cukorbeteg egyének szemlencséjében szignifikáns különbség mutatkozik az autofluoreszcencia kimutathatóságában és ez a kór előrehaladtával is megmarad. A készülék alkalmazásával ígéretes lehetőség előtt állunk a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerésében.

 

A WHO adatai szerint a cukorbetegek száma 2010–2030 között 285 millióról 438 millióra nő. Riasztó, hogy ugyanennyien már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A fentihez hasonló növekedés prognosztizálható a „csökkent glükóztolerancia” (IGT) állapotában lévő személyek számában is, 344 millióról 472 millióra.

Ezen folyamatoknak jelentős népegészségügyi vetülete van, a betegségteher mind az egyén, mind a társadalom számára kihatással van. Közismert, hogy a betegek 90%-a 2-es típusú cukorbeteg, és 50%-uk valamilyen, a diabetesszel összefüggésbe hozható szövődménnyel rendelkezik. Ugyanakkor a szövődmények kialakulásának esélye a betegség előrehaladtával nagymértékben nő, annak ellenére, hogy az anyagcsere jó beállítása ezt képes megakadályozni vagy késleltetni. Minden szakmai ajánlás a 2-es típusú diabetes korai felismerését és az egyénre szabott célértékre kezelést hangsúlyozza.

A cukorbetegség korai diagnózisát nagyban befolyásolják a különböző szűrőmódszerek, azok kivitelezhetősége és hozzáférése.

Korábban és napjainkban is a legelterjedtebb az éhomi vércukorszint mérése, majd a vércukorterhelés (OGTT), de újabban a HbA1c szintjének mérése az American Diabetes Association (ADA) ajánlásában már első helyen szerepel. Európában és így hazánkban is a diabetes szűrésére az OGTT az elfogadott módszer. Később valószínűleg az egyszerűbb kivitelezhetőség miatt nálunk is a HbA1c mérése lesz az elfogadott.

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) állásfoglalásában rögzíti, hogy a populációszintű szűrés a rizikófelmérésen kell alapuljon. 2011-ben publikáltuk egy nemzetközileg validált kérdőíves módszer (Findrisk) segítségével több mint 70 000 személyen elvégzett vizsgálatunkat (1), ahol csak a nagy kockázatúaknál végeztünk OGTT-t. Az eredményeink szerint az OGTT-szűrésen átesett személyek 46,5%-ánál már kimutatható volt valamilyen cukoranyagcsere-zavar. 7,66%-uknál diabetest, a többieknél annak kórmegelőző állapotait (csökkent glükóztolerancia, emelkedett éhomi vércukorszint, vagy a kettő egyszerre) diagnosztizáltuk.

A közelmúltban került bemutatásra és forgalmazásra Európában a ClearPath készülék, amely a cukorbetegség korai diagnózisát hivatott egyszerű, noninvazív módszerrel széles körben elérhetővé tenni és megkönnyíteni. A készülékkel végzett vizsgálat a szemlencse-autofluoreszcencia mérésén alapul. Ma már közismert, hogy a szervezetben a fehérjék a glükózkoncentráció mértékében glikálódnak, amely reakció irreverzíbilis. Ezek a glikált fehérjék (advanced glicosolated endproducts – AGE) a szemlencsében is akkumulálódnak, amelyek kimutathatók a ClearPath eszközzel.

A metódus alapjaival és a szemlencsében felszaporodó AGE-fluoreszcencia kimutathatóságával 1999 óta kilenc közlemény foglalkozott (2). A vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy a cukorbeteg és a nem cukorbeteg egyének szemlencséjében szignifikáns különbség tapasztalható az autofluoreszcencia kimutathatóságában, és ez a kór előrehaladtával is megmarad.

A készülékkel végzett mérések eredményei a validáció során kimutatták, hogy a 2-es típusú diabetes diagnózisában a szenzitivitás 85%-os és a specificitás 86%-os (2). Összehasonlították az eddigi szűrőmódszerekkel is, ahol a HbA1c mérésének szenzitivitása 65%, a specificitása 98%, az OGTT-mérésnek a szenzitivitása 64%, a specificitása 98%, az éhomi glükóz mérésének a szenzitivitása 64%, specificitása 77%. Az FDA (az amerikai Food and Drug Administration) az eljárást a diabetes szűrőmódszereként befogadta.

A ClearPath készülékkel saját tapasztalattal nem rendelkezem. A szakirodalmi adatok és a készülék leírásának áttekintése során megállapítható, hogy ígéretes lehetőség előtt állunk a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerésében, ha Magyarországon is sikerül bevezetni a készülék használatát.

A vizsgálat egyszerű, mindössze hat másodpercet vesz igénybe, a réslámpás vizsgálathoz hasonlít, azonnali eredményt ad. A készülék mobilis, a vizsgálat bárhol elvégezhető. Nem invazív. A készülék árán kívüli költség a kezelő személy bére. A készülék használata egyszerű, könnyen elsajátítható, még egészségügyi képzettséget sem igényel.

Elméletileg elképzelhető, hogy a későbbiekben az anyagcsere-beállítás minőségének a mérésére is alkalmas lehet, természetesen ehhez még megfelelően megtervezett és elvégzett vizsgálatok szükségesek.

A jelenlegi európai és hazai szakmai ajánlások alapján ugyanakkor ma a készülékkel kiszűrt egyéneknél a diagnózist tünetmentes esetben csak ismételt, laboratóriumban elvégzett éhomi vércukorszintmérés vagy vércukorterhelés után lehet felállítani.

Érdemes lenne a készülékkel végzett vizsgálatok eredményeit összevetni a Findrisk vizsgálattal magyar körülmények között, ehhez multicentrikus, beavatkozással nem járó vizsgálatot kellene tervezni.

 

 

Irodalom

  1. Winkler G, Hidvégi T, Vándorfi Gy, Balogh S, Jermendy Gy. Kockázatalapú diabétesz-szűrés háziorvosi praxisokban, felnőtt egyének körében. Diabetol Hung 2011;19:111-122.
  2. Cahn F, Burd J, Ignotz K, Mishra S. Measurement of lens autofluorescence can distinguish subjects with diabetes from those without. J Diabetes Sci Technol 2014;8:4349. Doi: 10.1177/1932296813516955

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés