Ártalomcsökkentés: 2030-ra füstmentessé válna az Egyesült Királyság

April 12, 2024

Az Egyesült Királyságban évek óta jelentős szakmai fórumként működő E-Cigarette Summit konferencia központi témája volt 2023 végén a brit kormányzat által a közelmúltban átdolgozott népegészségügyi stratégia, mely szerint 2030-ra 5% alá szeretnék csökkenteni a cigarettázó állampolgárok arányát a szigetországban. Az ambiciózus stratégia mögött az elmúlt évtizedek és a cigaretta füstmentes alternatíváiként megjelent eszközök tapasztalatai állnak.

A Royal College of Physicians-ban megszervezett konferencián számos szakmai szereplő értékelte a dohányzási ártalomcsökkentés korszerű lehetőségeit, köztük Prof. John Newton az Egészségfejlesztésért és Egyenlőtlenségek leküzdéséért felelős Államtitkárság Közegészségügyi Elemzésért felelős részlegének igazgatója, Prof. Lion Shahab a University College of London dohányzást és alkoholfogyasztást kutató csoportjának társigazgatója, valamint Louise Ross a leszokástámogatásért és képzésért felelős nemzeti központ klinikai tanácsadója, az Új Nikotin Szövetség alapító tagja.

A brit kormányzati és orvosszakmai stratégiák sajátosságai

Az Egyesült Királyság új startégiája több pilléren nyugszik. Egyrészről – Új-Zélandhoz hasonlóan – szigorítják a dohánytermékekhez való hozzáférést (lényegében a 2009-ben és után születettek részére nem lesznek értékesíthetők). Másrészről a szigetországban sajátos helyzet alakult ki, mivel a klinikai gyakorlatban – a hivatalos közegészségügyi stratégiát megelőzve – hosszú évek óta használják a cigaretta füstmentes alternatíváiként ismert e-cigarettákat a leszokástámogatásban. A javuló népegészségügyi adatok pedig arra sarkallták a döntéshozókat és szakmai szereplőket, hogy komolyan megvizsgálják ezen eszközök akár orvosi vényre történő felírását.

Ennek eredményeként a füstmentes alternatívák egy része akár orvostechnikai eszközzé is minősülhetne az Egyesült Királyságban.

1. ábra: A cigaretta, illetve az e-cigaretta fogyasztás prevalenciája a 16. életévüket már betöltött brit állampolgárok körében 2010 és 2023 márciusa között (forrás: Smoking Toolkit Study, Newton előadása, 2023)

Az Egyesült Királyságban, ahol jelenleg a lakosság 12.7%-a dohányzik, a dohányzás okozta halálozás vezeti a megelőzhető halálokok listáját: becslések szerint évente 64 000 életet követel. Felmérések szerint a brit dohányosok mintegy 60%-a szeretne leszokni, de a támogatás nélkül leszokni próbálkozók 95%-a nem jár sikerrel – ismertette az aktuális epidemiológiai adatokat Newton. Ugyanakkor a szigetországban, szemben sok más ország stagnáló vagy romló adataival, 2010 óta, lényegében 10-15 év alatt, a dohányzás incidenciája több mint 20%-ról 13% alá csökkent. Newton hangsúlyozta, hogy nem szabad elhallgatni, hogy ehhez az eredményhez az e-cigaretta népszerűbbé válása is egyértelműen hozzájárult. „Már mondhatjuk, hogy tudjuk: kevésbé káros és segít leszokni” – mondta Newton. Ezzel összhangban az NHS oldalán is az a tájékoztatás szerepel, hogy az e-cigaretta (vaping) nem kockázatmentes, de kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, és a leszokás egyik leghatékonyabb eszköze. A javuló tendencia és az összefüggés az 1. számú ábrán látható.

Newton szerint a kihívást a nikotinfogyasztás csökkentése és a fiatalok rászokásának megakadályozása jelenti – vagyis annak elérése, hogy a füstmentes alternatívák a leszokás eszközeiként működjenek és e cél érdekében a dohányzó felnőtt populáció számára elérhetőek maradjanak, mivel az Egyesült Királyság elismeri ezek kevésbé káros jellegét, illetve a leszokástámogatásban játszott pozitív szerepét.

E-cigaretta vagy hevített dohány?

Amellett, hogy az Egyesült Királyság kategorikus különbséget tesz a hagyományos cigaretta és a füstmentes alternatívák között, összességében szigorította az e-cigarettákat érintő szabályokat is. Shahab arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás a dohányhevítő rendszerek irányába kedvezhet, ezért fontos ezek népegészségügyi hatásaival is tisztában lennünk. Az előadó elmondta, hogy az e-cigaretták és hevített dohány esetében is elmondható, hogy hatásukra a cigarettáról váltók körében jelentősen javulnak a dohányzási ártalom mérésére szolgáló biomarkerek.

Az egyetem saját pszichofarmakológiai összehasonlító vizsgálati eredményeit (Kale et al., 2023) ismertetve Shahab azt is elmondta, hogy a dohányhevítő rendszerek mellékhatásprofilja valamivel kedvezőbbnek tűnik az e-cigarettákhoz képest, és a váltási hajlandóság is nagyobbnak mutatkozik. Emellett pedig mindkét alternatívára igaz, hogy használatuk mellett a szervezetben mérhető CO szint a nem dohányzókéhoz hasonló (~2ppm). Ugyanakkor kihívást jelenthet a leszokástámogatásban, hogy a „dohányzó identitás” erősebb a hevített dohányt fogyasztóknál, mint az e-cigarettát használóknál. A kutatócsoport ebből arra következtetett, hogy a hevítéses dohánytermékek a leszokásban várhatóan kevésbé hatékony eszközök lesznek, mint az e-cigaretták, így azok számára jelentenek kedvezőbb alternatívát, akik határozottan nem kívánnak leszokni a dohányfogyasztásról – mondta Shahab.

Swap to Stop stratégia

A Swap to Stop stratégia lényege, hogy a cigaretta füstmentes alternatívái nem csak elméletben elérhető eszközök, hanem megengedettek is a nemzeti stratégiában. Ross arról beszélt, hogy 10 éve követi az e-cigaretták leszokástámogató szerepét az Egyesült Királyságban, ahol ez idő alatt jelentős mennyiségű nemzeti adatalapú bizonyíték és tapasztalat gyűlt fel, alátámasztva ezek ártalomcsökkentő szerepét.

Ki mondja tehát, hogy a vaping biztonságosabb, mint a dohányzás és hatékony a leszokásban?” – tette fel a retorikus kérdést Ross, felvetítve azokat a hivatalos szakmai szerveket, melyek ma elismerik ennek tudományos voltát. Ugyanakkor, a nyitott orvosszakmai gondolkodás ellenére jelenleg is számos tévhit kering az emberek közt, és emiatt sokan tovább cigarettáznak, azon tapasztalat ellenére, hogy az égés- és dohánymentes alternatívák kevésebb káros anyagok bocsátanak ki – fejtette ki Ross. Amennyiben az a kormányzati cél, hogy a dohányzás okozta daganatos betegségek, szív-érrendszeri betegségek és tüdőbetegségek kevesebb ember egészségét és életét követeljék, akkor bátran, bizonyítékalapú döntéshozással, edukált kockázatvállalással kell a leszokástámogatást az új eszközök felhasználásával fokozatossá tenni – mondta.

Az összefoglaló az E-Cigarette Summit UK 2023 konferencián elhangzottak alapján készült. Az előadások korlátozás nélkül megtekinthetőek a konferencia honlapján, így elérhetővé téve azt a közérdekű tudományos tapasztalatot, mely hatására az Egyesült Királyság a világon szinte egyedülálló leszokástámogató stratégiát alakított ki a cigarettázás visszaszorítása érdekében.

Felhasznált irodalom:

Kale D, Tattan-Birch H, Brown J, Cox S, Dawkins L, Goniewicz ML, Morris K, Shahab L. Examining acute psychopharmacological effects of nicotine vaping versus heated tobacco products in a randomised crossover study of product naïve adult smokers. Sci Rep. 2023 Dec 19;13(1):22676. DOI: 10.1038/s41598-023-49602-3. Examining acute psychopharmacological effects of nicotine vaping versus heated tobacco products

National Health Service England: Vaping to quit smoking Vaping to quit smoking – Better Health – NHS (www.nhs.uk)

Reto Auer, M.D., Anna Schoeni, Ph.D., Jean-Paul Humair et.al. Electronic Nicotine-Delivery Systems for Smoking Cessation. N Engl J Med 2024; 390:601-610 DOI: 10.1056/NEJMoa2308815 Electronic Nicotine-Delivery Systems for Smoking Cessation | NEJM

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés