Kombinált sikersztori

March 6, 2024

Bár a paracetamolt egy Harmon Northrop Morse nevű amerikai vegyész, már 1878-ban szintetizálta, fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerként történő tömeges alkalmazása csak 1955-ben kezdődött. Az azóta eltelt közel hét évtizedben viszont népszerűsége töretlen.

A paracetamol nemzetközi és hazai guidelinok/irányelvek által első vonalban ajánlott fájdalomcsillapító hatóanyag. A vegyület jelentőségét mutatja, hogy a WHO alapvető gyógyszereket felsoroló listáján is szerepel1. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatása elsősorban a központi idegrendszerben, a prosztaglandin bioszintézisének gátlásán alapul. Mivel a periférián a prosztaglandin szintézist nem gátolja, a paracetamol különösen alkalmas olyan betegek kezelésére, akiknél a perifériás prosztaglandin gátlása – például korábbi gasztrointesztinális vérzés miatt – nem kívánatos2.

Mellékhatás profiljának köszönhetően akár a felnőttek 98%-nak alkalmas, jóval több beteg számára, mint egy NSAID. A paracetamolról, mint hatóanyagról elmondható, hogy az emberek 98 százaléka számára alkalmazható fájdalomcsillapító. Egy közel 108 ezer embert érintő ausztrál felmérés során3 a résztvevők mindössze 1,9 százalékánál állapítottak meg egynél több ellenjavallatot. A mellékhatásprofil összehasonlításában a paracetamol és az ibuprofén, illetve a paracetamol és az aszpirin közötti különbségek is statisztikailag szignifikánsak voltak a paracetamol javára3.

A paracetamol megbízható alkalmazhatósági profillal rendelkezik; az NSAIDkel ellentétben nem ellenjavallt magas vérnyomás, asztma, vese rendellenesség, vagy gyomorfekély esetén sem. Kevés egyéb gyógyszerrel lép interakcióba és tartós alkalmazása is lehetséges4,5,6,7.

A Panadol Rapid Extra filmtablettában a szabadalmaztatott Optizorb technológiának köszönhetően a paracetamol, akár 2-szer gyorsabban hat, mint egy hagyományos* paracetamol filmtabletta. Késleltetett gyomorürüléssel küzdő diabéteszes betegek esetében is gyorsabb a felszívódás.

Korunk egyik gyakran alkalmazott készítménye a Panadol Rapid Extra egy kombináció: filmtablettánként 500 mg paracetamolt és 65 mg koffeint tartalmaz. A koffein fokozza a paracetamol fájdalomcsillapító hatását2.

A Panadol Rapid Extra filmtabletta hatékonyan csillapítja a fejfájást, a migrént, a reumatikus- és izomfájdalmat, az oszteoartritisszel társult fájdalmat, a fogfájást, a fogászati beavatkozásokat – köztük a foghúzást követő fájdalmat, a fülfájást, a védőoltásokat követő lázat és fájdalmat, a menstruációs fájdalmat, valamint a légúti eredetű fertőzések – például megfázás, influenza – következtében fellépő lázat és fájdalmat2.

A koffein adjuváns fájdalomcsillapító hatását több mechanizmussal magyarázzák: gátolja az adenozin perifériális pronociceptív hatásait; aktiválja a központi noradrenerg jelátviteli utakat és ez endogén fájdalomcsillapításhoz vezet; stimulálja a központi idegrendszert, amely befolyásolja a fájdalom megélését. 2625 beteg bevonásával végezett, hat különböző klinikai vizsgálat metaanalízise során megállapították, hogy a paracetamol-koffein kombináció 1,37-szer nagyobb fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkezik, mint önmagában a paracetamol2.

Panadol Rapid Extra filmtabletta formulája is tartalmaz szabadalommal védett Optizorb technológiát, amely mint említettük segíti a tabletta szétesését, és meggyorsítja feloldódását. Ennek következménye, hogy a Panadol Rapid Extra filmtabletta esetén a paracetamol 15 perccel rövidebb idő alatt éri el a maximális plazmakoncentrációt, mint amikor a páciens hagyományos paracetamol-koffein kombinációjú készítményt alkalmaz2.

1 World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. hdl:10665/325771. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

2 Panadol Rapid Extra alkalmazási előirat, ogyei.gov.hu, 2023. április 6

3 Clarke G.D. et al: Int J Pharm Pract 2008; 16:333-336

4 Haque B. et al: BMC Neurology. 2012;12:82.

5 Forward S. et al: Cephalalgia. 1998;18:146-51.

6 Linde K. et al: Cochrane Database Syst Rev. 2009;(1):CD007587.

7 Bendtsen L: Ther Adv Neurol Dis. 2009;2(3):155-61.

*Optizorb technológiát nem tartalmazó paracetamol filmtabletta

Forgalmazza:

Haleon Hungary Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43.

Tel.: +36 1 225-5800

A védjegyek tulajdonosa vagy engedélyezett használója a Haleon group of companies.

Amennyiben termékünk alkalmazása során „Nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük, 24 órán belül jelentse a SafetyReportingEMEA@haleon.com címen vagy a +36/1-22-55-800-as telefonszámon!

PM-HU-PAN-24-00007

Jóváhagyás dátuma: 2024. február

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés