UK E-cigarette Summit: 10 éve rendszeresen terítéken a dohányzás és a nikotinhasználat társadalmi-szakmai dilemmája

April 17, 2023

A közelmúltban a 10. évfordulóját ünnepelte az elektronikus, füstmentes alternatívák és a dohányzási ártalomcsökkentés lehetőségeire fókuszáló E-cigarette Summit konferenciasorozat. A szervezők ezúttal is hangsúlyozták: a Summit célja a nemzetközi helyzet aktuális értékelése mellett a párbeszéd kialakítása és támogatása a szakmai, illetve piaci szereplők, döntéshozók között.

Az E-Cigarette Summit a témában érdekelt kutatókból, gyakorló orvosokból és az iparág szabályozóiból, illetve képviselőiből álló közösség számára biztosított lehetőséget a párbeszéd folytatására. Amanda Strange, a Summit mögött álló szervezet igazgatója már nyitóbeszédében megjegyezte, hogy az e-cigaretták és az egyéb újabb nikotin- és dohánytartalmú termékek szerepe a dohányzási ártalom okozta morbiditás és mortalitás terén jelenleg is rendkívül megosztó téma.

Célkeresztben a relatív ártalomcsökkentés

A dohányzási ártalom okozta egészségkárosodás és megbetegedés visszaszorítása közérdek, a relatív ártalomcsökkentési stratégiák viszont világszerte heves viták tárgyát képezik. A konferencián elhangzott, hogy becslések szerint mostanra a világon 98 millió felnőtt dohányos váltott potenciálisan kevésbé káros nikotinbeviteli módra, a népegészségügyi szervek és szakemberek véleménye azonban még erősen megoszlik arra vonatkozóan, hogy mindez a dohányzási ártalom csökkenéséhez vezet-e.

Relatív ártalomcsökkentés alatt a füst nélkül működő nikotinbevitelt biztosító eszközöket (e-cigaretta, dohányhevítő rendszer), valamint nikotin tartalmú, fogínyhez illeszthető párnapotenciális hatásait értjük a hagyományos, éghető cigarettával szemben. Az ártalomcsökkentés paradigmáját azonban sokfelé a zéró tolerancia elve írja felül, mellyel szemben a konferencián is számtalanszor elhangzott egyik fő kritika, hogy lemond azok egészségfejlesztéséről, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról. A tétlenség súlya pedig nagy: a dohányzás jelenleg is az egyik legjelentősebb megelőzhető halálokok közé tartozik a fejlett országokban. Mindazonáltal hangsúlyozandó, hogy a dohányzáshoz köthető betegségek kialakulása megelőzésének leghatékonyabb módja továbbra is az, ha el sem kezdünk dohányozni, tehát kerülünk minden nikotin- és dohánytartamú terméket, dohányzás esetén pedig az azonnali leszokás javasolt. Az alternatív füstmentes technológiákról kizárólag azon dohányzó felnőtteknek érdemes tájékozódni, akik valamilyen okból nem szoknak le.

Strange ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy sajnálatos módon egyre többen gondolják – tévesen – hogy az e-cigaretták ugyanolyan károsak, mint a hagyományos cigaretta, holott még a relatív ártalomcsökkentés kritikusai is belátják, hogy a tudományos bizonyítékok fényében egyenlőségjel semmiképpen nem tehető a füstmentes alternatívák és az éghető cigaretta közé.

Összefogásra van szükség

Sanjay Agrawal, a Leicester-i Egyetemi Kórház tüdőgyógyász professzora a COVID-19 világjárvány alatt tanúsított nemzetközi összefogást hozta fel példaként arra, hogy a közegészségügyi szervek, a tudományos világ és az orvostársadalom igenis képes nemzetközi szintű összefogásra egy közegészségügyi veszélyhelyzet elhárítása érdekében. Meglátása szerint a dohányzás okozta károk felszámolásának érdekében is hasonló, kompromisszumképes szellemben kellene eljárnia azoknak, akik hozzáférnek ahhoz a tudáshoz az eszközökhöz, amelyek életeket menthetnek meg.

Az Egyesült Királyság nem csak otthont adott a legutóbbi E-Cigarette Summitnak, hanem élen is jár a dohányzási szokások és azok hatásainak vizsgálatában. Mint azt Debbie Robson, a King’s College London Nemzeti Addikciós Központ professzora előadásában elmondta, a brit Egészségügyi és Szociális Ellátásért Felelős Hatóság által megrendelt tanulmány már annak szisztematikus vizsgálatára is kitér, hogy a vaping (e-cigaretta használat) hatásai miként viszonyulnak a hagyományos cigarettafogyasztáshoz és a nem dohányzáshoz.

Peter Hajek, életmódorvoslást kutató klinikai pszichológusként megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságban (szemben például az Egyesült Államokkal) az e-cigaretták leszokástámogató szerepet is kaphatnak, így például orvosi receptre is felírhatóak. Több más szakember is megjegyezte, hogy az e-cigaretták leszokástámogató szerepét egyre több bizonyíték támasztja alá, a kockázatot a hosszútávú, előre nem látható, jelenleg kevéssé ismert egészségkárosító hatások és a fiatalkori használat veszélyei jelentik. 

A skandináv országokban népszerű snüssz (őrölt dohányt tartalmazó nikotinpárna, amit a felsőajak és az íny közé helyez a fogyasztója) példáján keresztül elhangzott az is, hogy az aktuális kihívást a dohányfüst-mentessé válás jelenti, amiben kedvező szerep juthat az alternatív termékeknek, egyes szakértők szerint a nikotin, mint rekreációs szer használatának a visszaszorítását a füstmentesség megvalósítását követően lehet reálisan tárgyalni, vagy szakpolitikai célként kitűzni.

A brit közegészségügyi igazgatási múlttal rendelkező szakértő, Clive Bates szerint a döntéshozóknak ezért is el kell rugaszkodniuk a hosszú évekkel ezelőtt rögzült gondolkodásmódtól, és aktuális kontextusban kell újra mérlegelniük a nikotinhasználat társadalmi elfogadottságát, a nikotinfüggőség problémáját, a fogyasztók motivációját, a kockázati csoportok kitettségét és a dohányipar szerepét a dohányzási ártalom csökkentése érdekében.

Ahogyan az az elmúlt években gyakorlattá vált, az E-cigarette Summit ezúttal is hibrid eseményként került megrendezésre, a konferenciához tartozó alkalmazáson keresztül pedig az online nézők is aktív résztvevői lehettek a több, mint 500 főt számláló eseménynek.

Az előadások ide kattintva visszanézhetőek.

 

Forrás:

E-cigarette Summit IK (2022) https://www.e-cigarette-summit.co.uk/speakers-2022/

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés