A diétás üdítők és a proliferatív diabeteses retinopathia

February 26, 2019

Régóta ismert, hogy a cukrozott üdítők egyéb cardiovascularis rizikótényezők mellett a diabetes kockázatát is növelik, cukorbetegekben emelik a glikált hemoglobin plazmaszintjét és a lipidszinteket. Észszerűnek tűnt az üdítőitalokban a cukrot édesítőszerekkel helyettesíteni, azonban számos vizsgálat utal arra, hogy a cukormentes üdítők fogyasztása szintén rosszabb cardiovascularis eredményekkel társul, növeli a metabolikus szindróma és a diabetes kockázatát. A populációalapú MESA vizsgálatban például a diétás üditők napi fogyasztása mellett a metabolikus szindróma, illetve a diabetes kialakulásának kockázata 36%-kal, illetve 67%-kal növekedett.

Bár a pontos hatásmechanizmus tisztázatlan, lehetséges, hogy az édesítőszerek fokozzák az édes, magas energiatartalmú ételek és italok iránti igényt, és gátolják a valós energiaszükséglet pontos megítélését, ami fokozott kalóriabevitelhez vezet.

Még kevésbé világos, hogy az üdítőfogyasztás hogyan befolyásolja a cukorbetegek microvascularis szövődményeit, például a retinopathiát.
Egy keresztmetszeti tanulmányban a hagyományos, illetve diétás üdítők fogyasztása és a retinopathia közti összefüggést vizsgálták 609 cukorbetegben. A betegek 12,5%-ának 1. típusú, 87,5%-ának 2. típusú vagy tisztázatlan besorolású diabetese volt. 5,9%-nak volt enyhe, 25,3%-nak mérsékelt, 4,6–nak súlyos nem proliferatív diabeteses retinopathiája. 24% volt a proliferatív diabeteses retinopathia aránya, és 37,8%-nak nem volt diabeteses retinopathiája.

A vizsgált személyek 31,2%-a fogyasztott rendszeresen hagyományos üdítőket, többségük mérsékelt (heti 1–4 adag) mennyiségben, 46,8%-uk ivott rendszeresen diétás üdítőt, közülük 14,8% heti négy adagnál többet. Azt találták, hogy a diétás italok rendszeres fogyasztása mellett a proliferatív diabeteses retinopathia előfordulása több mint kétszer gyakoribb volt a nem fogyasztókhoz képest. Az összefüggés a hagyományos retinopathiás – és diabeteses – rizikótényezőktől függetlennek mutatkozott. Ugyanakkor sem a hagyományos, sem a diétás üdítők fogyasztása nem függött össze az összes retinopathia, a nem proliferatív retinopathia kockázatával és a diabeteses maculaoedema gyakoriságával sem.
Némileg meglepő, hogy az elemzésben a diabetes maculaoedema és az üdítőfogyasztás között nem találtak kapcsolatot. Az eddigi vélemények szerint a maculaoedema a retinopathiához hasonló microvascularis diszfunkció talaján alakul ki, a jelen kutatásban tapasztalt különbség azonban a két betegség eltérő patofiziológiai hátterére utal.

Szintén nem volt összefüggés a hagyományos üdítők fogyasztása és a retinopathia között. Ennek az lehet az oka, hogy a mérsékelt, illetve a nagy mennyiséget és a fogyasztók csoportjait össze kellett vonni, ami elfedhette az esetleges kapcsolatot.

Nemrégiben egy áttekintő tanulmány szerzői már felvetették, hogy a nem nutritív édesítőszerek független rizikófaktorként növelhetik a testtömegindexet és a cardiometabolikus kockázatot. A diétás üdítők káros cardiovascularis hatásaira többféle magyarázat kínálkozik. A mesterséges édesítők például megzavarhatják az étellel felvett kalóriával kapcsolatos várakozásokat, ami a kalóriafelvétel és a testsúly növekedését okozhatja. Egy másik teória szerint az édesítők növelhetik az édes ételek iránti vágyat. A diétás üdítők fogyasztása a bevitt kalóriamennyiség alulbecslését is eredményezheti. Nem kizárt, hogy az üdítőkben – a hagyományos és diétás italokban egyaránt – gyakran használt karamellalapú színezékek növelhetik a proinflammatorikus hatású késői glikációs végtermékek koncentrációját.

Korábbi prospektív kutatások arra utaltak, hogy a diétás üdítők és a vascularis következmények kapcsolata jórészt a túlsúly és az éhomri glükóz közvetítésével valósul meg. Noha a jelen vizsgálatban a testtömegindex, a vércukorszint, a vérnyomás és a vérzsírok, valamint a kalóriabevitel szerint korrigálták az eredményeket, ezek a változók jelen lehetnek a diétás italokat és vascularis szövődményeket összekötő ok-okozati láncban. A BMI változtatása befolyásolta az eredményeket, azonban a kis elemszám miatt ez nem lehetett szignifikikáns.

A tanulmány szerint tehát a diétás italok intenzív fogyasztása fokozza a proliferatív diabeteses retinopathia kockázatát diabeteses betegekben. Ezzel egy újabb adattal járul hozzá a mesterséges édesítőszereknek tulajdonítható egészségkárosító hatások sorához.

Forrás: Fenwick EK, Gan AT, Man RE, et al. Diet soft drink is associated with increased odds of proliferative diabetic retinopathy. Clin Exp Ophthalmol 2018; 46(7): 767–776.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés