Milyen hatóanyagokat alkalmaznak a migrénes roham oldására gyermekeknél?

February 16, 2023

A migrén és a tenziós fejfájás a leggyakoribb típusú fejfájások a gyermekek körében. A gyakori migrénes fejfájás jelentősen rontja az érintettek teljesítőképességét és életminőségét, így jelentős az igény a hatásos gyógyszeres kezelésekre.

A gyermekkori migrén kezelésében a paracetamol és az ibuprofén a leggyakrabban használt hatóanyagok. Ezeknek a hatóanyagoknak a hatásosságát és biztonságosságát kontrollált vizsgálatok is megerősítik. Példaként hozható egy duplán vak elrendezésű vizsgálat (n=88), amely mindkét hatóanyag esetén igazolta a hatásosságot mérsékelten súlyos és súlyos migrénes rohamok kezelésében, de az ibuprofén hatását jobbnak találta. Az említett hatóanyagokon kívül a metamizolt is használják sok országban, azonban a metamizol primer fejfájás kezelésében mutatott hatásosságát nem tanulmányozták széles körben, kontrollált körülmények között, gyermekekből álló mintán.

Egy 2022-ben megjelent közleményben a gyermekkori migrénes rohamok gyógyszeres oldására vonatkozó izraeli terápiás gyakorlatot vették górcső alá – egy prospektív kohorszvizsgálat formájában.

A kutatás részeként 50 gyermek (6-18 évesek, átlagéletkor 12 év, 30 lány és 20 fiú) összesen 116 migrénes rohama esetén regisztrálták és elemezték az alkalmazott gyógyszeres kezelést.

A gyermekek 26%-ánál a migrén aurával jelentkezett. A lokalizációt illetően a gyermekek 65%-a frontális, 28%-a a temporális, míg 9%-a a szem mögötti területet érintő fejfájásról számolt be. Az érintettek 68%-a kétoldali fejfájást tapasztalt. A fejfájás erősségét 10-es skálán medián 8-ra értékelték, ami súlyos fájdalomnak feleltethető meg. A résztvevőknél havonta medián 5,5 migrénes roham jelentkezett, és egy epizód általában 5 órán át tartott.

A vizsgálati időszakban a gyermekek több migrénes rohamot is tapasztaltak. Az első migrénes roham oldására a gyermekek 94%-ánál használtak abortív gyógyszert. A résztvevő gyermekek 86%-ánál második, míg 52%-uknál harmadik roham is fellépett, az első roham után medián 44,5 (0-297), illetve medián 55 (3-265) nappal, és ezekben az esetekben szintén alkalmaztak gyógyszeres kezelést (lásd táblázat).

A migrénes rohamok során alkalmazott abortív kezelések

Az eredmények rámutatnak arra, hogy a gyermekkori migrén abortív kezelésében az ibuprofén és a paracetamol a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok, enyhe preferenciával az ibuprofén javára. Az ibuprofén és a paracetamol közti választásra nem volt hatással a beteg neme és életkora. A résztvevők 20%-a használt metamizolt fájdalomcsillapításra, és a metamizolt alkalmazók elsősorban az idősebb gyermekek közül kerültek ki. A metamizol által biztosított fájdalomcsillapító hatás minimálisan gyengébbnek bizonyult a paracetamolénál, illetve az ibuprofénénél, de szignifikáns különbség nem mutatkozott.

Megjegyzendő, hogy a triptánok használata Izraelben nem javasolt a gyermekeknél, és a szemlézett vizsgálat résztvevői sem használtak triptánokat.

A gyermekek többségénél (73%) mindhárom migrénes roham során ugyanazzal a hatóanyagú szerrel próbálták a fájdalmat csillapítani. Mindez arra mutat rá, hogy a gyermekkori migrén kezelésében alkalmazott OTC-gyógyszerek kedvező terápiás hatással rendelkeznek. Akiknél a migrénes rohamok között gyógyszercsere történt, erősebb fájdalomról és gyakoribb alvás közbeni ébredésről számoltak be, mint azok, akiknél nem váltottak gyógyszert.

Összességében az ibuprofén a kezelt gyermekek 65,4±27%-ánál, a paracetamol 59,8±35,3%-ánál, míg a metamizol 50,9±27,4%-ánál vezetett terápiás válaszhoz, vagyis az adagolást követően két óra elteltével állapotjavuláshoz. A terápiás válasz vonatkozásában a hatóanyagok között nem volt szignifikáns különbség. Az egyes alcsoportokba tartozó résztvevők alacsony száma miatt összehasonlító következtetések levonására az elemzés nem volt alkalmas. Ugyanakkor az izraeli vizsgálat eredményei alapján a fiúknál szignifikánsan jobb terápiás válasz várható a paracetamoltól, mint az ibuproféntől (95±28% paracetamol, illetve 75±20% ibuprofén esetén).

Felhasznált irodalom:

1. Genizi J, Lahoud D, Cohen R. Migraine abortive treatment in children and adolescents in Israel. Sci Rep. 2022;12(1):7418.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés