Kritikus kérdés a megfelelő plazmadonorok kiválasztása

September 21, 2020

A SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésben hatásosnak és biztonságosnak bizonyult a konvaleszcens plazma adása. A donáció előtt azonban szükséges a neutralizáló antitestek protektív szintjének kimutatása. A vírusneutralizációs titer standard mérése élő vírusokkal történik, ez azonban magas biológiai kockázattal jár, és a napi gyakorlatban nehezen megvalósítható. Ezért fontos lenne a vírusneutralizációs titer helyettesítő markerének megállapítására alkalmas teszt kifejlesztése. Egy most közzétett tanulmányban 68 COVID-19 betegtől vett konvaleszcens plazmából a vírus tüskefehérje ektodoménje (ECD) elleni, illetve a receptorkötő doménje (RBD) elleni IgG antitestek szintje és a vírusneutralizácós titer közötti összefüggést vizsgálták.

Az Egyesül Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügynöksége (FDA) ajánlása szerint a donációhoz optimális vírusneutralizációs titer 160-szoros. A vizsgálatban erős pozitív korrelációt találtak mind az anti-ECD, mind az anti-RBD titerek, valamint az in vitro mért vírusneutralizációs titer között. Azon plazmaminták, amelyeknél akár az anti-ECD, akár az anti-EBD titere legalább 1:1350 volt, legalább 80%-os valószínűséggel rendelkeztek a kívánt (1:160-as) vírusneutralizációs titerrel. A magasabb vírusneutralizációs titer szignifikáns összefüggést mutatott a betegség súlyosságával, a dyspnoeval és a hospitalizációval. A gyakoribb donáció nem csökkentette szignifikáns mértékben a vírusneutralizációs titert vagy az IgG-titereket.

Egy másik tanulmányban 2814 tünetmentes felnőtt anyagát feldolgozva 73 személynél találtak legalább 1:50-es titerben ECD-ellenes IgG antitesteket, és erős összefüggést az anti-RBD és a vírusneutralizációs titerrel. Közülük 14 személynél a vírusneutralizációs titer elérte az 1:160-as értéket, az anti-RBD titere pedig az 1350-szeres értéket.

A vizsgálat igazolta, hogy akár az RBD elleni, akár az ECD elleni titer a vírusneutralizációs titer helyettesítő markereként használható a megfelelő plazmadonorok kiválasztásában, és így kritikus fontosságú információként szolgálhat a COVID-19 kezelésében.


Forrás:
Salazar E, Kuchipudi S, Christensen PA, et al. Convalescent plasma anti-SARS-CoV-2 spike protein ectodomain and receptor binding domain IgG correlate with virus neutralization. J Clin Invest 2020; Sep 10;141206. [Online ahead of print].
A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.jci.org/articles/view/141206/pdf

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés