A csipőarthrosisban szenvedő beteg rehabilitációja

July 5, 2017

A csípőarthrosisban szenvedő beteg mindennapi tevékenységben súlyosan korlátozottá válhat. Mozgásfunkcióinak romlása önellátási nehézségekhez, a közlekedőképesség elvesztéséhez, a munkaképesség csökkenéséhez és következményként szociális izolációhoz vezet. A műtéti megoldások bár javítják az életminőséget, jelentős terhet rónak a páciensre és növelik az egészségügyi kiadásokat. A komplex rehabilitáció ennek megelőzését teszi lehetővé.

 

Nemzetközi adatok kivetítése alapján 60 éves kor felett az arthrosis a férfiak 9,6%-át, a nők 18%-át érinti. Kiemelkedő jelentősége van az alsó végtagi nagyízületek kopásos betegségeinek, mert a páciensek közlekedőképességét, önellátását nagymértékben befolyásolják.

A primer csipőarthrosis 50-60 éves korban kezdődik.

Szekunder arthrosisra hajlamosító tényezők: a veleszületett csipőficam – luxatio coxae congenitae (az újszülöttkori szűrések elterjedésével egyre ritkább), gyermekkorban elszenvedett Perthes-kór, a medence fejlődési variációja – displasia coxae congentiae, a medence és a femur traumás törései, túlsúly.

Kiemelt jelentőségű a combfejnecrosis: hátterében diabétesz, érbetegség, dohányzás, alkoholfogyasztás, a zsíranyagcsere zavarai (mindez a mikrokeringés elégtelenségét okozhatja), valamint autoimmun betegségek állhatnak, gyorsan progrediáló arthrosist okoz, rendszerint protézisbeültetést tesz szükségessé.

Az atípusos femurtörés csipőtáji fájdalmat okoz – több éve antiporotikus terápiát szedő páciensek esetében fordul elő, differenciáldiagnosztikai tényező.

Panaszok: csípőtáji fájdalom, ám sokszor csak a térdben jelentkezik, azt gondja a páciens, hogy a térde beteg. A mozgások indítása a legnehezebb, nyugalomban megszűnik a fájdalom.

 

Tünetek

A csípők mozgásai beszűkülnek, gyakran alakul ki kontraktúra a csípőkben és következményesen a térdekben is! Az érintett végtag megrövidül, ez a lumbalis gerinc egyenlőtlen terhelésével, következményes scoliosissal jár együtt.

 

Röntgeneltérések

Az ízületi rés beszűkülése, marginális erosiók, gallérosteophyták, a combfej szerkezetének feltöredezettsége.

 

Tevékenység, életminőség

A járás fájdalommal jár, lépcsőn felfelé, majd lefelé is, az önálló tisztálkodás, toaletthasználat nehézségekbe ütközik. A cipő, harisnya, nadrág felhúzása gondot jelent. Az intim kapcsolat terén is problémák jelentkezhetnek. A beteg tömegközlekedést, majd gépkocsit sem tud használni, ez együtt jár a szociális izolációval.

 

Komplex rehablitáció

Hospitalizát körülménynek között indokolt, amennyiben a funkcionális tesztek és a társbetegségek alapján a páciens állapota súlyos, illetve ha a kezelési lehetőség a mozgáskorlátozottsága miatt ambulánsan megközelíthetetlen. Ebben az esetben a mozgásterápia és a fizikoterápia intenzívebb lehet, a fájdalomcsillapítás folyamatosan kontrollálható, a társbetegségek könnyebben ellenőrizhetők. A kezelések közötti pihenés, regeneráció biztosított.

 

Állapotfelmérés

Fizikális status, a fájdalom mértéke: VAS-skála (vizuális analógskála), WOMAC-index (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), motiváció, kooperáció, segédeszközigény. Kísérő betegségek, terhelhetőség.

 

Team

Ki kell tűzni a rehabilitációs célt, amelyben a páciens és a teamtagok is részt vesznek!

A komplex rehabilitáció mindig teamben történik, a team tagjai: az orvos, a nővér, a gyógytornász, az ergoterapeuta, a masszőr, a fizioterapeuta és a szociális munkás.

 

Gyógyszeres kezelés

Aktuális belgyógyászati betegségek kezelése – a stabil állapotú, a fizikai terhelést toleráló páciens alkalmas csak az intenzív mozgásterápiára és a fizioterápiás kezelésekre.

Fájdalomcsillapítás: az aktív mozgásterápia feltétele.

 

Nem gyógyszeres kezelések

Gyógytorna: egyéni és csoportos terápia is szükséges. Cél: az ízületi mozgásterjedelem (ROM) növelése, kontraktúranyújtás, izomerősítés, izomlazítás, a következményesen túlterhelt lágyrészek és ízületek, a lumbalis gerinc és a térdek kezelése. Segédeszköz-használat betanítása.

Fizikoterápiás kezelések: fájdalomcsillapítás, izomlazítás, izomerősítés, kontraktúranyújtás.

Masszázs: A csípőfájdalom miatt túlterhelt gerinc és térd körüli izomzat és természetesen a csípő körüli izomzat lazítása.

Balneoterápia.

Segédeszköz-ellátás: járást segítő eszközök, például rollátor, bot. Az otthoni környezet és a munkahely ergonomikus kialakítása, akadálymentesítése, szőnyegek, küszöbök felvétele, kapaszkodók, vécé- és ülőhely-magasítók, gyógybetétek.

Szocális munka: házi szakápolás, szükség esetén gyógytornaszolgálat szervezése, az egészségkárosodás mértékének megállapításához szükséges dokumentáció előkészítése.

Dietetika: tesúlycsökkentés.

Betegoktatás: az életmódváltás támogatása.

Ortopédiai műtét szükségességének felmérése, konzultáció megszervezése.

Korai posztoperatív rehabilitáció: a műtét után szövődmények észlelése, thrombosisprofilaxis, a kontracturák megelőzése, a járóképesség és az önellátás javítása, a házi szociális ellátás megszervezése (1–3).

 

Irodalom

  1. Bálint G, Bender T (eds.). A fizioterápia elmélete és gyakorlata. Budapest: Spinger, 1995.
  2. Gömör B (ed.) Klinikai reumatológia. Budapest: Medicina Könyvkiadó Rt, 2005.
  3. Katona F, Siegler J (eds.) A rehabilitáció gyakorlata. Budapest: Medicina Könyvkiadó Rt, 2004.
  4. Vekerdy-Nagy Zs (ed.) Bizonyítékokon alapuló rehabilitáció. Budapest: Medicina Könyvkiadó, 2017.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés