A körömelváltozások jelentősége a belgyógyászati betegségek differenciáldiagnosztikájában, különös tekintettel az úgynevezett half and half nail jelenségre

August 24, 2018

Terry-féle köröm (© Hojasmuertas / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0)

Bevezetés

Harminc évig itthon dolgoztam, és nyolc éve az Egyesült Királyságban. Helyettes orvosként számtalan helyen jártam. Mindig hittem abban, hogy a jó kórtörténet mellett a megtekintés, a tapintás és a hallgatózás fontos része az általános orvosi vizsgálatnak. Ha ezek kimaradnak, legtöbbször a modern képalkotó vizsgálatok sem segítenek.

Korábban a bőrtünetek differenciáldiagnosztikai elemzése, az úgynevezett korrelációs dermatológia kedvenc területem volt, és publikáltam ebben a témakörben. A terület legjelentősebb hazai képviselői Török László és Károlyi Zsuzsanna (1, 2).

Külföldi tapasztalataim szerint a fizikális vizsgálat sokszor elmarad az orvosi vizitek során. A jól szervezett rendelések ott szinte időt sem biztosítanak erre és az Amerikából származó rosszul értelmezett szégyenérzet is a jelenség mögött lehet. A személyzet hiánya ott is mindennapos, és az úgynevezett chaperone nélkül a fizikális vizsgálat elképzelhetetlen, nem ajánlatos. Egy chaperone ugyanakkor két, sokszor három rendelést lát el. Néhány általunk ismert beteg esetében azért sor kerülhet rá, hogy chaperone nélkül vizsgáljunk.

Ma is sok beteg van, aki nem érzi hitelesnek véleményünket, tanácsunkat, ha nem vizsgáltuk meg őket.

A köröm elváltozásai sok esetben fontos belgyógyászati kórképekre hívják fel figyelmünket. Bizonyos körömtünetek természetes, korral járó jelenségek; mások mechanikai károsodás következtében alakulnak ki. Ez utóbbiak nem csak adott foglalkozásokban – például asztalosoknál, kőműveseknél – fordulnak elő, hanem kényszeres viselkedészavarok esetében, szorongás kapcsán is.
Közleményemben a legismertebb kórjelző körömelváltozások összefoglalása után az úgynevezett half and half nail belgyógyászati differenciáldiagnosztikai jelentőségét részletesebben ismertetem.

A köröm elváltozásainak diagnosztikus jelentősége

A legismertebb kórjelző körömelváltozások

A jól ismert óraüvegköröm, mely mindig dobverőujjhoz társul, egészséges emberben is előfordul, de kongenitális szívbetegség, krónikus légzőszervi betegségek mellett Crohn-betegséghez is társulhat. Hippocratismusnak is nevezik, maga Hippokratész empyema kísérőjelenségeként írta le.

Vashiányos állapotra hívja fel figyelmünket az úgynevezett koilonychia, ilyenkor a köröm kanálhoz hasonló alakot vesz fel.

Az úgynevezett Beau-féle vonalak harántirányú árokhoz hasonló bemélyedések, legtöbbször súlyos, lázas betegség nyomán alakulnak ki, de előfordulnak diabetesben és perifériás érbetegségekben is.

Leukonychia, azaz a fehér köröm gyakran cirrhosis tünete, de genetikai oka is lehet, ilyenkor egyéb elváltozások nem kísérik. Idős korban is előfordul, lehet ártalmatlan jelenség is.

A sárga köröm a nyirokkeringés zavarára utal, társulhat hydrothoraxszal.

Az úgynevezett Mee-féle vonalak harántirányú fehér sávot képeznek a körmön. Leggyakrabban hypoalbuminaemiával kísért krónikus vesebetegségekben fordulnak elő, de arzénmérgezésben is leírták őket (3, 4).

Az úgynevezett half and half nail belgyógyászati jelentősége

Dr. Richard Terry 1954-ben májcirrhosisos betegben írta le az úgynevezett half and half nail-t, amit róla Terry’s nail-nek neveztek el (talán ezúttal el is határozhatnánk, hogy magyar neve legyen fele-fele köröm, más néven Terry-féle köröm!) Ilyenkor a lunula eltűnik, és a köröm proximalis fele tejüveghez hasonló színűvé válik. Az elváltozás szimmetrikus, de legkifejezettebben a hüvelykujj és a mutatóujj körmén figyelhető meg. Sokszor a lábujjak körmén is hasonló elváltozás látható. Az elváltozás etiopatogenezise nem ismert, de tudjuk, hogy körömbiopsziák során a körömágy fokozott vascularisatiója mellett a kötőszövet hipertrófiáját figyelték meg.

A Terry által leírt betegek 82%-a májcirrhosisban szenvedett (5).

Később Holzberg és Walker 1984-ben 512 hospitalizált beteg 25%-ában figyelte meg az elváltozást. Elsőként ők írták le az elváltozás pontos részleteit.

A Lindsay által leírt, úgynevezett Lindsay’s nail vagy Lindsay-féle köröm elkülönítése az előbbitől igencsak nehéz, az sem biztos, hogy két külön körömelváltozásról van szó. Lindsay is half and half nail-nek nevezte az elváltozást. Ilyenkor az elfehéredett körömrésztől disztálisan a köröm barnásvörössé válik. Oka nem ismert, közvetlen kiváltó okaként a β-melanocyta-stimuláló hormon emelkedett szintjét feltételezik, legalábbis a barnás elszíneződés háttérben. Gyakran fordul elő májcirrhosisban, krónikus vese- és szívelégtelenségben (6).

Újabb észlelés, hogy a fele-fele köröm Crohn-betegség extraintestinalis manifesztációja is lehet. Ennek oka, csakúgy mint az elváltozás egyéb etiologiájú eseteiben, nem ismert. Cinkhiány is feltételezhető a körömelváltozás hátterében (7, 8).

Colitis ulcerosában a fele-fele körmöt nem, csak a fehér körmöt írták le.

Érdekes megjegyezni, hogy a fele-fele köröm pellagra és lepra tünete is lehet. Pellagra esetét INH-kezelés szövődményeként számoltak be róla. Behçet-kórban és Kawasaki-féle betegségben is leírták már (9, 10, 11).

Ez is, mint az óraüvegköröm, a fehér, valamint a sárga köröm, előfordul egészséges egyénben is (12).

Összefoglalás

Rövid tanulmányomban a körömelváltozások differenciládiagnosztikai jelentőségére kívántam felhívni a figyelmet.

A fele-fele köröm és a fehér köröm lehet gyulladásos bélbetegség látható tünete. Korábban krónikus máj- és vesebetegség tünetének tartották.

Újabb észlelés, hogy a fele-fele köröm Crohn-betegség jellemzője is lehet. Ennek oka nem ismert, hátterében cinkhiányt is feltételeztek.

Ritkán egészséges emberekben is megjelenhet.


Chaperone-ok

Többek között az Egyesült Királyságban és az USA-ban elterjedt gyakorlat a chaperone alkalmazása, aki az ellátószemélyzet tagjaként jelen van vizsgálatokon, beavatkozásokon, különösen olyan esetekben, amikor a beteg intimitását érintő tevékenységre kerül sor. Felelősségi köre nem pontosan definiált, helyi gyakorlattól, szituációtól függ. A chaperone támogatja a beteget, és mind az orvos, mind a beteg számára tanúként szolgálhat egy esetleges későbbi vita során – a szerk.
Vissza

Irodalom

1. Török L. Belgyógyászati betegségek bőrtünetei: szempontok az elkülönítő kórisméhez. In: Tulassy Zs. A belgyógyászat alapjai 2. Budapest: Medicina Könyvkiadó; 2011.

2. Károlyi Zs, Erős N, Bakó B. Hypertrichosis lanuginosa acquisita. Borgy Vener Szle 1997; 73(2): 69–73.

3. Pitukweerakul S, Pilla S. Terry’s Nails and Lindsay’s Nails: Two Nail Abnormalities in Chronic Systemic Diseases. J Gen Intern Med 2016; 31(8): 970.

4. Fawcett RS, Linford S, Stulberg DL. Nail abnormalities: clues to systemic disease. Am Fam Physician 2004; 69(6): 1417–1424.

5. Terry R. White Nails in Hepatic Cirrhosis. Lancet 1954; 6815: 757–759.

6. Lindsay PG. The half-and-half nail. Arch Intern Med 1967; 119(6): 583–587.

7. Zágoni T, Sipos F, Tarján Z, Péter Z. The half-and-half nail: a new sign of Crohn’s disease? Report of four cases. Dis Colon Rectum 2006; 49(7): 1071–1073.

8. Pellegrino M, Taddeucci P, Mei S, Peccianti C, Fimiani M. Half-and-half nail in a patient with Crohn’s disease. J Eur Acad Dermatol Venereol 2010; 24(11): 1366–1367.

9. Ekiz Ö, Çelik E, Balta İ, Bülbül Ș, Rifaioğlu EN, Demir M, et al. Nail changes in patients with inflammatory bowel diseases. Turk J Med Sci 2016; 46: 495–500.

10. Witkowska AB, Jasterzbski TJ, Schwartz RA. Terry’s nails: A sign of systemic disease. Indian J Dermatol 2017; 62(3): 309–311.

11. Ma Y, Xiang Z, Lin L, Zhang J, Wang H. Half-and-half nail in a case of isoniazid-induced pellagra. Postepy Dermatol Alergol 2014; 31(5): 329–331.

12. Oanță A, Iliescu V, Țărean S. Half and Half Nails in a Healthy Person. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(4): 303–304.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés