A Crohn-betegség és a pszichológiai tényezők

March 4, 2015

 

 

A gyomor- és bélrendszeri zavarok már a múlt század közepétől fogva a pszichoszomatika modern kutatói figyelmének fókuszában állnak. A magyar származású, amerikai Franz Alexander úgynevezett hét szentsége is a pszichoszomatikus betegségek sorába állított ezek közül kettőt: a gyomorfekélyt (ulcus pepticum) és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa). Ez utóbbi a Crohn-betegséggel együtt az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease – IBD) közé tartozik.

A Crohn-betegség olyan krónikus gyulladás, ami a szájtól kezdve a végbélnyílásig az egész emésztőtraktust érintheti, és a szervek falának valamennyi rétegét megbetegítheti. Tartós panaszokat okoz, alapvetően befolyásolja a páciensek életminőségét. Lefolyása hullámzó, fellángolásos kiújulások és remissziók váltogatják egymást változó időközönként. Leggyakrabban a 14-24 éves kor környékén jelentkezhet a betegség, de bármely életkorban előfordulhat. Sajnos egyre nagyobb azoknak a pácienseknek az aránya, akik 10 éves kor alatt betegszenek meg. Nincs kimutatható különbség nők és férfiak megbetegedési aránya között. Jellemzően civilizációs betegség. Az úgynevezett nyugati típusú életmód, a táplálkozási szokások biztosan hajlamosítanak a betegség kialakulására. A magyarországi adatok körülbelül 15-20 ezer pácienst említenek.

Az évtizedek óta folyó intenzív kutatómunka ellenére ma sem ismert a betegség pontos etiológiája, patomechanizmusa, így oki kezelése sincs. A terápia lényegében tüneti, de az újabb gyógyszerekkel mind a remisszióindukcióban, mind a fenntartásban az eddigieknél lényegesen jobb eredmények érhetők el.

A gyulladásos bélbetegségek inkább a „felborulás” betegségei: felborul a páciensek fiziológiája, mikrobiológiája, immunrendszere és genetikája (1). A fekélyes vastagbélgyulladást 1909-ben, míg az ileitis terminalist 1932-ben írták le mai terminológiákkal, 1951-től, illetve 1957-től számítjuk modern orvosi tudományos kezelésüket. A betegség etiológiájában a biológiai tényezők kerülnek az első helyre, ugyanakkor a genetikai hajlamra vonatkozóan kiterjedt kutatások folynak.

A Crohn-betegség során az immunrendszer működésében olyan zavar támad, amelynek során a bélfalat károsító gyulladásos folyamatok indulnak be a saját bélbaktériumok fel nem ismerése miatt. Pszichológiai okok szerepe a Crohn-betegség kialakulásában nem bizonyított, holott korábban egyes szerzők úgy gondolták, az éretlenség és a függőség oki tényezőként kap szerepet. A mai kutatások nem tudták megerősíteni ezeket a felvetéseket, jelenleg bizonyítékokkal nem támasztható alá, hogy a személyiség jellemzői, illetve pszichoszociális faktorok (akár csak részben) okozhatnák a Crohn-betegséget. Mégis, hol kerül képbe a pszichológia a betegséggel kapcsolatban?

A pszichoszomatika és a stresszkutatás igen rokon terület. A stressz oki vagy fenntartó tényezősége számtalan betegségben jól kimutatható, már-már elcsépelt megállapításnak tűnik. Ez olyannyira elcsépelt, hogy az emberek többsége a hétköznapok velejárójának tekinti, és nem tesz a stresszoldásért semmit, és ennek következményeként belebetegszik.

A Crohn-betegség esetében viszont nagyon szükséges lenne a stressz minimalizálása. Ugyanis a stressz negatív hatását a fellángolások számának megnövekedésében és intenzitásában elvitathatatlan kutatási eredmények támasztják alá. A vizsgálatok eredményei azt is láttatják, hogy a megfelelő pszichológiai beavatkozások elsősorban a betegség lefolyására, a tünetek és a fájdalom elviselésére, illetve az életminőségre általában pozitív hatást gyakorolnak. A pszichoterapeuta szerepe nemcsak a támogatásra, hanem a pszichoedukáción túl a stresszel való megküzdési stratégiák fejlesztésére is kiterjedhet, mindezek együttesen valóban kedvező hatást fejthetnek ki a Crohn-betegséggel élők egészségi állapotára.

Von Wietersheim és Kessler összefoglaló közleményükben 14 olyan tanulmányt vizsgáltak meg 2006-ban, amelyek a Crohn-betegség kezelését és az alkalmazott pszichoterápia hatékonyságát tárgyalják (2). A pszichoterápiás iskolák között találjuk a pszichodinamikus, a viselkedésterápiát, illetve a stresszkezelő beavatkozásokat. A legtöbb tanulmányban alig találtak olyan pozitív hatást a szomatikus (például biológiai markerek) vagy pszichés (például a depresszió mértéke, a szorongás foka, életminőség-mutatók) változókra, amelyet a gyógyszeres terápiák mellett alkalmazott pszichoterápiáknak lehetett volna tulajdonítani. E hatások is inkább kisebb jelentőségű változásokat indukáltak a pácienseknél, úgymint a megfelelő információk megszerzése szükségességének felismerése vagy egy általánosan vett jó érzés a pszichoterápiás beavatkozással kapcsolatban. A szerzők egyetértenek abban, hogy a tanulmányokban elismerik a stressz negatív hatását a már kialakult Crohn-betegségre, de általánosságban véve a pszichoterápiát nem tartják alkalmasnak az IBD-ben szenvedő páciensek számára.

McCombie, Mulder és Gearry összefoglalója hét évvel a fenti cikket követően már árnyaltabb képet mutat (3), mégis az alapvető megállapítás, miszerint a pszichoterápiás beavatkozás nem képezheti a Crohn-betegség általános kezelési elveinek egyik fő elemét, továbbra is fennáll. A 18 tanulmányt elemző cikk szerzői megállapítják, hogy a pszichoterápia hasznos lehet a betegség alakulására, elsősorban a fájdalom és a fáradtság hatásainak csökkentésében, valamint az alkalmazott gyógyszeres terápiákkal való együttműködés fenntartásában. Feltehetően e három hatás eredőjeként jelent meg az a pozitív mellékhatása is, hogy a pszichoterápia csökkenti a betegséggel kapcsolatos kiadásokat is. A szerzők külön kiemelik a stresszkezelés fontosságát. A pszichológiai intervenciók növelni tudják a megküzdési stratégiák változatosságát, ezáltal a páciensek valóban hatékonyabban tudják felvenni a küzdelmet az IBD-vel, például a fentebb említett fájdalomkezelés szempontjából.

Sobczak és munkatársai összefoglaló cikkükben az IBD külső és belső rizikótényezőit veszik számba (4). Az IBD-t a fejlett nyugati világ betegségének írják le (európai adat: minden 100 000 lakosból 322 Crohn-beteg), a kialakulása nem mutat különbséget a nemek között. Ők is leszögezik: az IBD patogenezise mind a mai napig nem tisztázott. Vezető okot a genetikai érintettségnek tulajdonítanak (a NOD-2 gén lehet a felelős), de az immunrendszer diszregulációja is jelentős mértékben alátámasztott (főleg a citokinek túltermelése a problémás folyamat). A pszichoszociális tényezők közül kiemelik a szorongás és a depresszió szerepét, ugyanakkor mindkettőt okként és következményként is le lehet írni. Azaz, ismét érvénytelenné válik a pszichológiai megközelítés a betegség kialakulásában. A stressz, különösen a krónikus stressz, mindazonáltal a tünetek fellángolásában és fenntartásában kapnak jelentős szerepet.

Az étrend is számos kutatás tárgyát képezte. Kiemelték az állati eredetű zsírok, a tej és a cukrok káros hatását (gyulladást keltő ételek), ugyanakkor nincs bizonyíték ezek oki vagy fenntartó szerepéről. E tanulmány szerepelteti a dohányzás kettős szerepét a gyulladásos bélbetegségekben. Colitis ulcerosára jó hatással van (dohányosok esetében ritkábban fordul elő a betegség), Crohn-betegségben pedig egyértelműen káros. A rendszertelen alvás immunrendszert befolyásoló hatását is az IBD kialakulását valószínűsíthető tényezőként említik. A gyulladást elősegítő molekulák erőteljes megjelenése szintén az IBD egyik rizikótényezője molekuláris szinten. A lengyel szerzők a lehetséges terápiák között továbbra sem említik a pszichoterápiás beavatkozásokat (4).

Ha van egy betegség, aminek a kialakulásában nem játszanak szerepet pszichoszociális tényezők, akkor nem csoda, hogy a Crohn-betegség ismertebb külföldi protokolljaiban sem kap szerepet a pszichoterápia. A nagy-britanniai orvosi protokollok gyűjteményében, a NICE-ben leszögezik, hogy a betegség etiológiája vitatott, és valamennyi terápia inkább a betegség menedzselését tűzi ki célul, mintsem a gyógyítást (5). A Crohn-betegség hazai kezelési protokollja is folyamatosan változik és igazodik a nemzetközi tapasztalatokhoz.

Minden krónikus betegség kezelésében jelentős szerepe van a pszichés vezetésnek. Különösen vonatkozik ez a fiatal páciensekre, akiknek meg kell tanulniuk a betegséggel együtt élni úgy, hogy életmódjuk a lehető legközelebb álljon az egészségesekéhez. A jó kezelőorvosnak feltétlenül látnia kell, hogy mikor kell kérnie pszichológiában jártas szakember segítségét, mert a pszichoterápia nagyon sok esetben elengedhetetlen additív módszer.

 

Irodalom

  1. Mulder DJ, Noble AJ, Justinich CJ, Duffin JM. A tale of two diseases: The history of inflammatory bowel disease. Journal of Crohn’s and Colitis 2014;8:341–348.
  2. Von Wietersheim J, Kessler H. Psychotherapy with chronic inflammatory bowel disease patients: A review. Inflammatory Bowel Disease 2006;12:1175–1184.
  3. McCombie AM, Mulder RT, Gearry RB. Psychotherapy for inflammatory bowel disease: A review and update. Journal of Crohn’s and Colitis 2013. http://dx.doi.org/10.1016/j.crohns.2013.02.004
  4. Sobczak M, Fabisiak A, Murawska N, Wesołowska E, Wierzbicka P, et al. Current overview of extrinsic and intrinsic factors in etiology and progression of inflammatory bowel diseases. Pharmacological Reports 2014;66:766–775.
  5. National Clinical Guideline Center. Crohn’s disease. Management in adults, children and young people. Full version. 2012. Retrieved from https://www.nice.org.uk/guidance/cg152/evidence/cg152-crohns-disease-full-guideline3

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés