A merevedési zavar mint tünet

August 2, 2012

Az erectilis diszfunkció (ED) az esetek többségében kísérő betegségekkel jelentkezik. Ezek sok esetben nem ismertek, így a merevedési zavar tulajdonképpen ezek tüneteként is felfogható. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknek az erectilis diszfunkció az előhírnöke lehet. A fiatalabb, 40 és 50 év közötti korosztályban az erectilis diszfunkcióban szenvedők között 50-szer gyakoribb a tíz éven belüli cardiovascularis események előfordulása, mint azoknál, akiknek korábban nem volt merevedési zavaruk.

Mivel a férfiak a szexuális panaszok esetén hamarabb fordulnak orvoshoz, megnőtt az andrológusok és az urológusok felelőssége, hogy az erectilis diszfunkció hátterében az esetleges szív- és érrendszeri betegséget vagy a cukorbajt kinyomozzák, és az időben elkezdett kezeléssel a páciens élete is meghosszabbítható legyen. Így egyértelmű a fontossága, hogy minden erectilis diszfunkció miatt jelentkező férfinél a merevedési zavar hátterében az ismert rizikótényezőket vizsgálni kell! Nem lehet megelégedni a háttérben egy ismert lehetséges kórokkal, a többi legfontosabb rizikótényezőt is ellenőrizni kell. Ugyancsak nem szabad megelégednünk az erectilis diszfunkció gyógyszeres kezelésének hatékonyságával mindaddig, amíg a szervi háttér nem tisztázott.

Az alábbiakban két konkrét eset rövid bemutatásával szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a gondos kivizsgálás során felfedezett betegségek egyrészt a páciensek életkilátásait is javítják, másrészt a szexuális panaszok kezelését is megkönnyítik. 

A merevedési zavarok legfontosabb rizikófaktorai között kiemelt fontosságúak a szív- és érrendszeri betegségek, a coronariabetegségek. Ugyancsak fontos tényező a metabolikus szindróma, a centrális obesitas mellett a diabetes mellitus, a hypertonia, a dyslipidaemia, a hypercholesterinaemia közül legalább kettő együttes előfordulása. Gyakori kísérő betegség az időskori hypogonadismus, a tesztoszteronszintek kóros csökkenése. Az alsó húgyúti obstrukciók által okozott tünetegyüttes is jelentős kockázati tényező. Ugyanígy a depresszió is rizikófaktornak tekintendő.

Mindezek a betegségek gyakran kísérik a merevedési zavarokat és az erectilis diszfunkció is gyakori kísérője ezeknek a betegségeknek. Ha a szexuális problémára mint a háttérbetegség lehetséges tünetére tekintünk, az életet és az életminőséget jelentősen veszélyeztető betegségekre derülhet fény, és kezdődhet meg azok időben történő kezelése.

1. eset

Hatvanegy éves férfi jelentkezett andrológiai rendelésünkön merevedési zavar miatt. Kórtörténetében kezelt és ellenőrzött hypertonia és hyperurikaemia szerepelt. Gyógyszerei: metoprolol, allopurinol, acetilszalicilsav, doxazosin, valsartan voltak. Napi 20 szál cigarettát szívott, alkalmanként fogyasztott alkoholt, drogot nem használt. Stabil párkapcsolatban élt. Megfelelő merevedést nehezen ért el, nehezen is tartotta fenn. Hajnali merevedése megtartott volt. Orgazmust el tudott érni, ejakulációja rendben volt.

Fizikális statusában kóros eltérést nem találtunk. Laborvizsgálatokat végeztünk, amelyek során 7,2 mmol/I éhgyomri vércukorszintet igazoltunk, az elvégzett belgyógyászati konzílium 2. típusú diabetes mellitust állapított meg, ennek kezelését folyamatba helyezték.

Kardiológiai terhelhetőségének véleményezését kértük. A szív- és érrendszeri status megítélésére első lépésként terheléses EKG-t végeztek, amelynek során kóros eltéréseket találtak, a kardio-CT-vizsgálat coronariabetegséget igazolt. Ennek további vizsgálata, kezelése folyamatban.

A prostataspecifikus antigén (PSA) 0,52 ng/ml, az elvégzett hormonvizsgálatok között 6,7 nmol/l össztesztoszteronszintet találtunk, a kontrollvizsgálat is 8 nmol/l alatti értéket igazolt.

A szexuális zavar miatt jelentkező férfi részletes kivizsgálása, rizikófaktorainak ellenőrzése vezetett el a panaszok mögött több organikus eltérés felfedezéséhez. Coronariabetegségre derült fény, amelynek időben történt kiderítése és kezelése egy későbbi cardiovascularis eseményt gátolhat meg. Kiderült 2. típusú cukorbetegsége, amelynek beállítása tovább javítja páciensünk életkilátásait és életminőségét, most könnyebben kezelhető betegséget jelent. A szükséges életmódbeli változtatások szem előtt tartása a kezelés hatékonyságát növeli. Az időskori hypogonadismus felfedezése hormonpótlást igényel, ezzel pedig nemcsak szexuális panaszai, hanem kísérő betegségei is javulni fognak. A kardiológus által nem ellenjavallt 5. típusú foszfodiészterázgátló kezelés pedig az alkalmankénti, megfelelő merevedés elérését eredményezte, így is javítva az életminőséget.

2. eset

Harmincéves fiatalember jelentkezett andrológiai rendelésünkön merevedési zavar miatt. Kórtörténetében a jobb felkar égési sérülése szerepelt gyermekkorában. Gyógyszert nem szedett, napi 15 szál cigarettát szívott, alkoholt, drogot nem fogyasztott. Stabil párkapcsolatban élt, megfelelő merevedést tudott elérni, ennek fenntartása okozott panaszt. Hajnali merevedések ritkábban jelentkeztek. Orgazmust el tudott érni, ejakulációja rendben volt.

Fizikális statusában kóros eltérést nem találtunk. A rectalis digitalis vizsgálat gesztenyényi, izomtapintatú, nem érzékeny prostatát talált, a masszázs utáni vizelet vizsgálata 15–18 fehérvérsejtet írt le látóterenként, pozitív bakterológiai lelet mellett. Célzott, megfelelő dózisú és időtartamú antibiotikumos kezelés kezdődött.

Labor- és hormonvizsgálata kóros eltérést nem igazolt. Vérnyomásnapló vezetését kértük, amelyben magasabb értékek is mutatkoztak, ezért kardiológiai vizsgálatra küldtük. 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) és terheléses EKG, echokardiográfia során kezeletlen hypertoniát találtak, gyógyszeres kezelését megkezdték, ellenőrzése rendszeres.

A fiatal, szexuális panaszokkal jelentkező férfi vizsgálatai krónikus prostatis/krónikus kismedencei fájdalom szindrómát igazoltak, ennek kezelése merevedési panaszait is javította. Az alkalmanként megfelelő erekció elérésére eredménnyel adott 5. típusú fosztfodiészterázgátló gyógyszer adagját a terápia eredményeképp csökkenteni lehetett.

Általános tanulság

Az első eset egyértelműen alátámasztja a mai szakmai irányvonalak ajánlásait: a szexuális zavarok jelentkezésekor a megfelelő indikációval történő részletes kivizsgálás fontosságát és szükségességét.

A második eset jól demonstrálja, hogy fiatal férfi merevedési panaszainak hátterében is állhat organikus eltérés, amelynek időben történő kezelése egy későbbi szív- és érrendszeri betegséget is megelőzhet, jelenleg pedig a panaszok megoldásában és az életminőség javításában is kiemelt szereppel bír.

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés