Akut szívelégtelenség vagy pneumonia?

October 13, 2011

A háziorvosi rendelőből a beteget orvosa kardiológiai osztályra küldte sürgősséggel, ahol elmaradt a kivizsgálásból a szív-ultrahangvizsgálat, amivel pedig igazolható lett volna a beküldő iránydiagnózis, az akut szívelégtelenséget okozó papillaris izomruptura. A terápiás megoldást jelentő sürgős szívműtétre így három napot kellett várnia a betegnek.

A 63 éves férfi beteg korábbi anamnézisében érdemi megbetegedés nem szerepelt.

Vizsgálatát megelőzően három nappal halálfélelemmel ébredt, verejtékezett, nehézlégzése volt. Mellkasi fájdalmat nem érzett, másnap hőemelkedése volt, köhögött, egyszer köpete véres volt.

Orvosi ügyeleten pneumonia gyanúja miatt claritromycinterápiát kezdtek.

Fizikális vizsgálatakor nehézlégzése volt, verejtékezett. Ajakcianózis, láz nem volt. A tüdők felett kóros nem hallható. A szív valamennyi szájadéka felett hangos holosystolés zörej hallatszott! Vérnyomás: 120/80 Hgmm, p: 110/min, reguláris. EKG: sinus tachycardia, normális repolarizáció. Sürgősségi mellkasi röntgenvizsgálat: minkét oldalon a hilus körül tenyérnyi szalagos infiltrátum (1. ábra).

1. ábra. A) A hilus körül minkét oldalon tenyérnyi szalagos infiltrátum (mellkasröntgen). Anteroposterior.
1. ábra. A) A hilus körül minkét oldalon tenyérnyi szalagos infiltrátum (mellkasröntgen). Anteroposterior felvétel.
1. ábra. B) A hilus körül minkét oldalon tenyérnyi szalagos infiltrátum (mellkasröntgen). Oldalirányú felvétel.
1. ábra. B) A hilus körül minkét oldalon tenyérnyi szalagos infiltrátum (mellkasröntgen). Oldalirányú felvétel.

Iránydiagzózis: Akut cardialis történés? Szívelégtelenség? Papillaris izomruptura?

A beteget sürgőséggel ügyeletes kardiológiára utaltuk, előzetes megbeszélést követően.

A kardiológiai osztályon a leírt status ellenére nem készült szív-ultrahangvizsgálat, a beteget pneumonia diagnózissal a területileg illetékes tüdőosztályra tovább küldték.

Megfigyelése során állapota fokozatosan tovább romlott, két nap múlva tüdőoedema lépett fel, a beteget intenzív osztályra helyezték át. Az ekkor elvégzett echokardiográfiás vizsgálat igazolta a mitralis insufficienciát és a papillarisizom-szakadást (2. ábra)

2. ábra. mitralis insufficiencia és papillaris izomszakadás (echokardiográfiás felvétel)
2. ábra. Mitralis insufficiencia és papillaris izomszakadás (echokardiográfiás felvétel)

A beteget sürgőséggel szívsebészetre szállították, ahol sikeres mitralisbillentyű-plasztikát végeztek. (3. ábra).

3. ábra. Mitralis billentyűplasztikát követő ultrahangkép
3. ábra. Mitralis billentyűplasztikát követő ultrahangkép

Megbeszélés

Az akut szívelégtelenség gyorsan kialakuló szívműködési zavar, amely korábban egészségesnek ismert szív esetében hirtelen fellépő, súlyos esemény következménye. A háttérben leggyakrabban akut coronariaszindróma, tüdőembólia, aortadisszekció, súlyos myocarditis, akut pericardialis tamponád vagy papillarisizom-szakadás áll.

A mitralis billentyű elégtelensége felnőttek esetében a leggyakoribb billentyűhiba. A hirtelen kialakuló regurgitáció oka a papillaris izom vagy ín szakadása, amely ritka esetben egészséges szíven is kialakulhat. Fizikális vizsgálat során a frissen megjelenő holosystolés zörej alapján kell erre a lehetőségre is gondolni. A kialakuló szívelégtelenség, tüdőoedema súlyossága a mitralis regurgitáció mértékével arányos.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés