Idő előtti fájástevékenység és a magnézium lehetséges összefüggései

March 28, 2024

Az emelkedett magzati morbiditással és mortalitással járó, 37. hét előtt jelentkező fájások vagy meginduló szülés kockázatát számos külső és belső tényező növelheti. Az idő előtti burokrepedés mint leggyakoribb ok mellett az esetek mintegy felében több körülmény együttes jelenléte valószínűsíthető. Az idő előtti fájástevékenység egyik lehetséges tényezője a szervezet magnéziumszintje.

A magnézium több mint 600 enzimatikus folyamat kofaktora, antiinflammatorikus és antioxidáns hatású, így kulcsszerepe lehet az idő előtti fájástevékenységgel összefüggő gyulladásos folyamatok modulálásában is. Ezen túlmenően a magnéziumszint szorosan összefügg a kalciumhomeosztázissal, az intracelluláris és extracelluláris kalciumszinttel, amely kritikus a méhizomzat fiziológiás működéséhez.

A szervezet magnéziumháztartása szorosan szabályozott. A felszívódás az emésztőrendszerből passzív és aktív transzport révén történik. A renális filtráció és reabszorbció a szervezet szükségletei szerint zajlik a D-vitamin-szint és a parathormon irányításával. A felszívódás és kiválasztás rövid távú ingadozásait az elsődleges magnéziumraktárral, a csontokkal történő forgalom egyenlíti ki. A terhesség során a dinamikus anyai magnézium-egyensúlyt a magzat igényei átalakítják. A növekvő magzati szükségletek ellensúlyozására adott magnéziumpótlás jelentősége jól ismert a preeclampsia megelőzésében és a gesztációs kornak megfelelő magzati növekedésben.

A gyulladás és az oxidatív stressz két egymással is szorosan összefüggő kórélettani mechanizmus, amelyben a magnéziumnak kulcsszerepe van. A gyulladásos folyamatok a termelődő citokinek, kemokinek és prosztaglandinok révén számottevően befolyásolják az idő előtti fájástevékenységet. A magnézium a gyulladásos mediátorok gátlásával antiinflammatorikus hatást fejt ki, így közvetve csökkentheti a méhizomzat patológiás aktivitását.

A reaktív oxigéngyökök termelődésével járó oxidatív stressz szintén növeli az idő előtti méhtevékenység kockázatát. A magnézium antioxidáns hatásával hozzájárulhat a fiziológiás redoxegyensúly helyreállításához.

A magnéziumszint és az idő előtti fájástevékenység közti elsődleges patofiziológiai kapocs a kalciumszint szabályozása lehet. E két ion között számos biológiai folyamatban zajlik szoros együttműködés, ezek egyike a méhizomzat kontrakciós aktivitása. A magnézium egy természetes kalciumcsatorna-blokkoló, amely megakadályozza a kalciumionok belépését a sejtekbe. A szakirodalmi adatok szerint az uterus nyugalmi állapotának fenntartához az egész terhesség során kritikus fontosságú a kalcium részvételének szabályozása. Ezt az érzékeny egyensúlyt boríthatja fel a magnéziumszint zavara, növelve a kalciumbeáramlást és a kontraktilitást.

Jól dokumentált, hogy a magnézium és a kalcium jelentős hatást gyakorol a hormonháztartás szabályozására, különösen az oxytocin termelődésére és hatására. A magnézium az oxitocin mellett más neuroendokrin útvonalakat is modulálhat, így a prosztaglandinok és a katekolaminok szintézisét, felszabadulását és aktivitását, amelyeknek szintén van fájástevékenységet befolyásoló hatása.

Az idő előtti fájástevékenység tehát sok ponton függhet össze a magnéziumháztartás zavarával és a magnéziumhiánnyal. A magnézium kiterjedt részvétele az élettani és kórtani folyamatokban magyarázatot adhat a magnéziumhiány, a koraszülés, az eclampsia és preeclampsia, az intrauterin növekedés zavarai és a gestatiós diabetes közötti epidemiológiai és klinikai összefüggésekre.

Forrás

Deeksha HS, Pajai S, Cherukuri S. Study Based on the Alliance Between Serum Magnesium Levels and Preterm Labor: An Inclusive Review. Cureus 2023; 15(7): e42602.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés