A CEASEFIRE tanulmány eredményei a cigarettáról füstmentes alternatívára váltásról

January 18, 2024

Olasz kutatók 24 hetes utánkövetéssel vizsgálták a cigaretta füstmentes alternatívával való helyettesítésének hatását a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának elhagyására, illetve a teljes leszokásra. A CEASEFIRE tanulmány az első kutatás, ami az e-cigaretta és a dohányhevítő rendszer összehasonlító vizsgálatát végezte el a cigarettáról alternatív technológiára áttérés vonatkozásában.

A 2023-ban publikált CEASEFIRE tanulmány eredményei legutóbb a No Smoke Summit konferencián kerültek bemutatásra. Az előadást a cikk elsőszerzője, Pasquale Caponnetto a Catania-i Egyetem kutatója, a Center of Excellence for the acceleration of Harm Reduction (CoEHAR, Ártalomcsökkentés Gyorsításáért Felelős Központ) munkatársa tartotta. A CEASEFIRE randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) eredményei alapján – hasonlóan más tanulmányok következtetéseihez – az e-cigaretták és a dohányhevítő rendszerek is hatékonyan szolgálhatják az éghető dohánytermékekről való váltást alternatív technológiákra.

E-cigaretta versus dohányhevítés

A CEASEFIRE vizsgálat 220, naponta átlagosan egy doboz cigarettát elszívó felnőtt bevonásával és utánkövetésével zajlott 6 hónapon át. A résztvevők átlagos életkora 41 év volt, a legfiatalabb résztvevő 25, a legidősebb 58 éves volt. A csoport egyik fele e-cigarettára, a másik fele hevített dohánytermékre váltott. A vizsgálat időszak első felében az intervención volt a hangsúly. A füstmentes eszközökön túl minden részvevő egyéni tanácsadásban és átszoktató motivációs interjúkon vett részt, melyet a leszokástámogatásban jártas szakemberek biztosítottak számukra. A résztvevők 95,9%-a teljesítette a vizsgálati követelményeket, mindössze 11 fő állt el a füstmentes alternatívára váltás lehetőségétől ebben az időszakban.

A vizsgálat 4-12. hetében a hevített dohánytermékre váltók 39,1%-a, míg az e-cigarettára váltók 30,8%-a tudta teljesen elhagyni a cigarettát; emellett a hevített dohányterméket fogyasztók további 46,4%-ánál, valamint az e-cigarettát használók további 39,3%-ánál is jelentősen csökkent az elszívott cigarettamennyiség. Heti bontásban az eltelt idővel arányosan nőtt a cigarettáról teljesen átszokók száma. A dohányhevítő rendszer esetében hasonló hatás és átszokási arány volt látható egy korábbi japán (Xu et al., 2018), illetve egy COPD-s betegek körében végzett vizsgálatban.

A dohányzók életminőségének alakulása füstmentes alternatíva mellett

Az intervenció során az életminőség alakulását validált kérdőívek segítségével (pl. EQ-5D-5L és EQ VAS) és élettani paraméterek vizsgálatával mérték fel. A használt kérdőívek az élet számos dimenzióját lefedték, ideértve az aktív életmódot, teljesítőképességet, illetve a hangulatzavarokat tükröző mutatókat is. Az életminőség javulásában jelentősebb különbség nem volt kimutatható a két, alternatív terméket használó csoport között. Az e-cigarettát és a dohányhevítő rendszert használók esetében is jelentős javulás volt látható a fizikai terhelhetőségben már a váltást követő 4. héttől. A fizikai állóképesség ezt követően is tovább javult. A kedvező változás mellett kimutatható volt a szénmonoxidnak való kitettség jelentős csökkenése, a karboxihemoglobin szintek jelentős mérséklődése, ami egyértelműen összefüggésbe hozható az égésmentes alternatívákra való váltással.

A nem kívánt események, mellékhatások minden esetben enyhék voltak, és egy résztvevő esetében sem eredményezték a vizsgálatból való kilépést. Az orrgarat irritációja gyakrabban fordult elő az e-cigarettára váltók esetében, mint a dohányhevítő rendszert használóknál, ami valószínűleg az e-cigarettákban alkalmazott propilénglikol miatt alakult ki, melynek hosszútávú hatásai jelenleg nem ismertek. Az idő előrehaladtával a nem kívánt események előfordulása mindkét csoportban csökkent.

Mi történt az intervenció után?

A 12 hetes intervenciós időszakot követően, a vizsgálat második felében a dohányzási szokások, a cigaretta és a nikotinfogyasztás alakulását vizsgálták újabb intervenció nélkül, valós életbeli körülmények közt. Az utánkövetés eredményeit külön közleményben publikálják majd.

A szakmai konferencia főszervezője a Nemzetközi Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért és az Ártalomcsökkentésért (SCOHRE, International Association on Smoking Control & Harm Reduction). A konferencián elhangzott előadások és panelbeszélgetések a rendezvény oldalán visszanézhetőek.

Felhasznált irodalom:

Caponnetto, P. et al. (2023) Comparing the Effectiveness, Tolerability, and Acceptability of Heated Tobacco Products and Refillable Electronic Cigarettes for Cigarette Substitution (CEASEFIRE): Randomized Controlled Trial. JMIR Public Health Surveill. 2023 Apr 4;9:e42628. doi: 10.2196/42628.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés