Borsmentaolaj – valóban oldja a hasi görcsöket?

February 2, 2023

A különféle mentafajokat már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták gyomorpanaszok orvoslására. A borsmentaolaj, azaz a borsmenta (Mentha piperita) friss leveleiből vízgőz-desztillációval kinyert illóolaj alkalmazása is több évszázados múltra tekint vissza a gastrointestinalis panaszok kezelésében.

Egy szakirodalmi áttekintés azt a kérdést boncolgatta, hogy a borsmentaolaj valóban hatásos-e a különféle emésztőrendszeri panaszok, köztük a hasi görcsök és a fájdalom oldásában. 96 korábban megjelent szakirodalmi forrás feldolgozásával, köztük farmakológiai kutatási eredmények és klinikai vizsgálati adatok áttekintésével született meg az összefoglaló munka. A borsmenta illóolajának fő komponense a mentol, ami mellett még több mint 80 egyéb összetevőt is azonosítottak. Per os adagolást követően a borsmentaolaj rövid időn belül abszorbeálódik a gastrointestinalis traktusból. Amennyiben azonban a borsmentaolajat hatóanyag-felszabadulást késleltető kapszulába zárják, akkor annak körülbelül 70%-a eljut a vastagbélbe.

A borsmentaolaj simaizomgörcsoldó hatású. In vitro vizsgálatok alapján a borsmentaolaj kivédi az acetilkolin által kiváltott simaizom-összehúzódást, és antagonizálja a szerotonin okozta simaizom-kontrakciókat is. A borsmentaolaj simaizomzatra kifejtett hatása a gastrointestinalis traktus teljes hosszában megmutatkozik. Mindez megnyilvánul a nyelőcső hiperkontraktilitásának a csökkentésében, az epehólyag ürülésének a késleltetésében, valamint a vékonybél és a vastagbél kontraktilitásának a mérséklésében.

A borsmentaolaj terápiás hatása a legkifejezettebbnek a funkcionális emésztőrendszeri panaszok, kiemelten az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében tűnik. A borsmentaolaj IBS-ben mutatott hatásosságát öt metaanalízis is alátámasztja, és a legfrissebb metaanalízis alapján a kezeléshez szükséges szám (NNT-érték) 3. Pediátriai vonatkozásban két randomizált elrendezésű, kontrollált klinikai vizsgálat eredményei utalnak arra, hogy a borsmentaolaj adása kedvező hatású lehet a gyermekkorú pácienseknél IBS és funkcionális hasi fájdalom esetén. Megjegyzendő azonban az összesítő elemzések korlátjaként az elvégzett vizsgálatok jelentős heterogenitása.

Az említett terápiás felhasználási lehetőségeken túl a borsmentaolajat – spazmolitikus és analgetikus tulajdonsága miatt – különféle diagnosztikai eljárások során, például felső gastrointestinalis endoszkópia, kolonoszkópia, illetve endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia (ERCP) során vizsgálták. Kiemelendő, hogy a borsmentaolaj kedvező biztonságossági profilja, és a természetes eredetű készítményhez köthető mellékhatások jellemzően a placebokezelésnél tapasztalt mellékhatásokkal mérhetők össze. A modern farmakológiai vizsgálatok rámutattak arra, hogy milyen molekuláris mechanizmusok húzódhatnak meg a borsmentaolaj hatása hátterében.

A borsmentaolaj spazmolitikus hatása kalciumcsatornák blokkolásán alapul. Emellett a borsmenta illóolaja az enteralis idegrendszerre is hat, mivel az összetevői agonistaként befolyásolják egyes tranziens receptorpotenciál kation-csatornák (TRPM8 és TRPA1) működését. A bélben található TRPM8- és TRPA1-csatornák működésének modulálása analgetikus hatásban nyilvánul meg. Gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik a borsmentaolaj, ami feltételezhetően a TRPM8 közvetítésével valósul meg.

A borsmenta illóolajához antibakteriális, antivirális és antifungális hatások köthetők; eddig legalább 20 enteralis patogén mikroorganizmus esetén írtak le baktericid hatást. Ez a jelentős mértékű antibakteriális – növényi eredetű extraktumoknál is kivételes – sajátosság a bélflóra összetételére is hatással lehet.

Megemlítendő, hogy a borsmentaolajnál egyes vizsgálatok – dopaminmediálta utak által közvetített – anxiolitikus hatást igazoltak. Figyelembe véve, hogy bizonyos esetekben a pszichoszociális stressz kóroki tényező lehet a funkcionális gyomor- és bélrendszeri zavarok létrejöttében, ezekben az esetekben a borsmentaolaj szorongásoldó hatása miatt kedvezően kombinálható az IBS standard terápiájával. A borsmentaolaj pontos hatásmechanizmusának és klinikai jelentőségének tisztázásához további vizsgálatok szükségesek.

Forrás

  1. Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther 2018; 47(6): 738–752.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés