A metamizol napjaink klinikai gyakorlatában

February 21, 2022




Vissza

A metamizol napjaink klinikai gyakorlatában

Két előző cikkünkben bemutattuk a metamizol történetét a világban és Magyarországon. Érthető, hogy a XX. század elején, amikor még nagyságrendekkel szűkebb volt a farmakoterápiás paletta, óriási igény volt hatásos és biztonságos fájdalomcsillapításra, láz- és gyulladáscsökkentésre. De vajon mit kínál a ma klinikusának és betegének ez a 100 éves hatóanyag?

A metamizol egy nem opioid analgetikum, de gyakran – tévesen – a nem szteroid gyulladáscsökkentők között említik. Farmakológiailag elő-anyag (pro-drug), amely oralis alkalmazás után a bélben, majd a májban alakul át aktív metabolitjaivá. Fájdalomcsillapító hatása összetett és nem teljesen tisztázott, nagyrészt ciklooxigenáz-3 enzim blokkolása révén a prosztaglandinszintézis gátlására, illetve az endogén opioid és endokannabinoid rendszer aktiválására épül.1

Fájdalomcsillapító hatása többféle eredetű fájdalomban jól kihasználható. Egy 2010-es Cochrane metaanalízis szerint akut postoperativ alkalmazásban egyszeri 500 mg oralis metamizollal a betegek több mint 70%-ában legalább 50%-os fájdalomcsillapítást értek el, és tartottak fenn 4-6 órán át.2

Egy másik összegzés a német onkológiai irányelv háttéranyagaként áttekintette az egyik legnehezebben uralható fájdalomtípus, a daganatos fájdalom csillapítására alkalmazott metamizol hatásosságát és biztonságosságát. Megállapításuk szerint a metamizol alacsonyabb adagban alkalmazva is szignfikánsan hatásosabb a placebónál a daganatos fájdalomcsillapításban. Javaslatuk szerint a metamizol önmagában vagy opioiddal kombinálva alternatív lehetőség lehet a daganatos fájdalmak mérséklésére, hosszabb távon pedig a várhatóan kedvezőbb mellékhatás-profilja miatt előnyösebb lehet a nem szteroid gyulladáscsökkentőknél.

A metamizol másik fontos alkalmazási területe a lázcsillapítás. Bár a láz az esetek egy részében a szervezet immunválaszának fontos része, és csökkentése nem minden helyzetben javasolt, mérséklése gondosan kiválasztott esetekben szükséges lehet. A láz tüneti kezelésére az egyik leggyakrabban választott hatóanyag az oralis vagy parenteralis metamizol. Egy nem randomizált, nyílt vizsgálatban daganatos betegek lázcsillapítására adott parenteralis metamizol szignifikánsan csökkentette a testhőmérsékletet.3

A metamizol 18 év alattiak lázcsökkentésére is kiválóan alkalmas. Egy nyílt, randomizált gyermekgyógyászati vizsgálatban a 15 mg/kg adagban adott metamizol a betegek 100%-ában csökkentette a kezdeti, 38–40 °C lázat.4 Figyelembe kell venni, hogy az Algopyrin 500 mg-os oralis formája a fix dózis miatt csak 15 éves kor felett alkalmazható,5 ugyanakkor a parenteralis formát megfelelő adagban kisebb gyermekeknek is lehet adni.6

A metamizol biztonságos alkalmazását áttekintő összefoglalásunkhoz kattintson ide!

Irodalom

  1. Jasiecka A, Maślanka T, Jaroszewski JJ. Pharmacological characteristics of metamizole. Pol J Vet Sci 2014;17(1):207–214.
  2. Derry S, Faura C, Edwards J, et al. Single dose dipyrone for acute postoperative pain. Cochrane Database Syst Rev 2010; 9: CD003227.
  3. Oborilová A, Mayer J, Pospísil Z, Korístek Z. Symptomatic intravenous antipyretic therapy: efficacy of metamizol, diclofenac, and propacetamol. J Pain Symptom Manage 2002; 24(6): 608–615.
  4. Magni AM, Scheffer DK, Bruniera P. Antipyretic effect of ibuprofen and dipyrone in febrile children. J Pediatr (Rio J) 2011; 87(1): 36–42.
  5. Algopyrin 500 mg tabletta alkalmazási előírás. 2021.10.01.
  6. Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció alkalmazási előírás. 2021.10.01.

Az Algopyrin 500mg tabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

Erős, vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására, amennyiben más terápiás beavatkozás nem javasolt.

Bővebb információért olvassa el a gyógyszer
alkalmazási előírását.

Opella Healthcare Commercial Kft.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu, www.algopyrin.hu


MAT-HU-2200513
(2022. 05. 01.)

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés