A Pfizer és a BioNTech közös vakcinájának első időközi eredményei

November 10, 2020

2020. november 9-én a Pfizer és a BioNTech közös sajtóközleményt adott ki, amelyben a következő hírről számolt be:

  • A két cég közösen fejlesztett vakcinajelöltje az első időközi értékelések során 90% feletti hatásosságot mutatott a COVID-19 megelőzésében a korábban SARS-CoV-2-fertőzésen nem átesett résztvevők körében.
  • A vizsgálatba bevont 43 538 résztvevő között 94 COVID-19-esetet regisztráltak. Súlyos biztonsági aggodalmak eddig nem merültek fel, a hatásossági és biztonságossági adatgyűjtés folytatódik.
  • Mihelyt az elegendő biztonságossági adat összegyűlik, be fogják adni sürgősségi engedélyeztetésre az FDA-hoz, amire várhatóan november harmadik hetében kerülhet sor.

A fejlesztők a korábban tervezett 32 COVID-19 esethez kötött időközi elemzést módosították az FDA-val történt egyeztetés nyomán 94-re módosították. A vizsgálati vakcinával és a placebóval oltottak fertőződési aránya alapján a hatásosság 90% feletti a második oltás felvétele utáni hetedik naptól. Ez azt jelenti, hogy a két oltásos sorozat megkezdése után 28 nappal érhető el a védettség. Természetesen a hatásosság végső értéke változhat, ahogy a vizsgálat halad előre, és gyűlnek az adatok.

A III. fázisú klinikai vizsgálat július 27-én kezdődött, és eddig 43 538 személyt vontak be, akik közül 38 955-en már a második oltást is megkapták. A résztvevők 42%-a nem európai rasszhoz tartozik. A betegbevonás és a folyamatos adatgyűjtés addig folytatódik, amíg a 164 igazolt COVID-19-eset be nem következik, ekkor zárul a vizsgálat.

A végleges elemzésbe az FDA jóváhagyásával egy másodlagos hatásossági végpontot is felvesznek, amely a második oltás után 14 napon belül bekövetkező eseteket értékeli. A várakozások szerint ez a másodlagos végpont segíthet abban, hogy az oltás hatásossága más védőoltásokkal folytatott vizsgálatokkal összevethető legyen.

Amennyiben a vakcina engedélyt kap, a jelenlegi becslések szerint 2020 végéig 50 millió adagot, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani. A tervek szerint a befejezett III. fázisú vizsgálat eredményét egy peer-reviewed lapban fogják közölni.

Mint ismeretes, a Pfizer és a BioNTech közös kísérleti vakcinája a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét kódoló mRNS egy részletét tartalmazza.

Forrás: Pfizer sajtóközlemény

Az eredeti cikket itt érheti el: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-vaccine-candidate-against

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés