Friss hírek: fiatalkori colorectalis daganatok – probiotikumokról szóló irányelv készül

July 18, 2019

Készül a probiotikumokról szóló irányelv!

Az Amerikai Gastroenterológiai Szövetség a közeljövőben kiadja első ajánlását a specifikus indikációkban javasolt probiotikumokról. Az irányelv tervezetét májusban mutatták be egy konferencián San Diegóban.

Az AGA mikrobiomkutatással foglalkozó testületének vezetője, Purna Kashyap mindenekelőtt felhívta a figyelmet, hogy ne számítsunk erős ajánlásokra, ezen a területen ugyanis kevés a bizonyíték. Mindenesetre javaslatot fognak megfogalmazni arra, mely mikroorganizmusokkal lehet kísérletet tenni az antibiotikumkezeléssel összefüggő Clostridium difficile fertőzések megelőzésére, mit célszerű adni a pouchitis kezelésére vagy a necrotizáló enterocolitis prevenciójára koraszülötteknek. Nem fogják javasolni viszont a probiotikumokat gyermekkori akut gastroenteritisben.

A probiotikumok közti választás – vagy egyáltalán: adjunk-e vagy ne – kérdésére a válasz feltételes. Immunkompromittált betegnél különös óvatosság ajánlott – mondta Kashyap a Medscape munkatársának.

Ugyanígy a pouchitis kezelésére javasolt, több törzsből álló kombináció (Lactobacillus casei, L. plantarum, L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, Bifidobacterium longum, B. breve, B. infantis és Streptococcus salivarius subsp. thermophilus) alkalmazása is feltételes a bizonyítékok alacsony minősége miatt.

A koraszülöttek necrotizáló enterolitisére javasolt Lactobacillus, Bifidobacterium törzsek, B. lactis, esetleg L. reuteri előnyére vonatkozó vizsgálatok erősebb adatokkal szolgáltak, de még ez az ajánlás sem a legerősebb.

Az irányelv szerkesztői nem tudtak javaslatot tenni a C. difficile fertőzés, a Crohn-betegség és az irritábilis bél szindróma kezelésére, mert a bizonyítékokat kevésnek találták.

A szerzők és a konferencia résztvevői úgy vélik, indokolt az óvatosság. Például a széklettranszplantációval ígéretes eredményeket értek állatkísérletekben, azonban ezeket klinikai körülmények között nem tudták még reprodukálni. A hatásmechanizmusról keveset tudunk, ráadásul a székletkapszula mint gyógyszer számos aggályt vet fel. Nem standardizálható és patogéneket is tartalmazhat – a lenyelendő anyaggal kapcsolatos ellenérzésekről nem is beszélve.

A tervek szerint az ajánlást az ősszel fogják kiadni a szakmai közönségnek véleményezésre.

Forrás: Harrison L. Upcoming Guidelines Carve Path for Probiotic Treatments. [Internet]. Medscape June 19, 2019. www. medscape.com

 

Miért jelentkeznek egyre fiatalabb korban az emésztőrendszeri daganatok?

A Gastrointestinalis Rák Világkongresszuson egyebek mellett ez a kérdés állt az érdeklődés fókuszában. Irit Ben-Aharon előadása áttekintette a terület jelenlegi trendjeit és kutatási irányait.

Az egyik legintenzívebben vizsgált rizikótényező az obesitas. Egy amerikai epidemiológiai tanulmány szerint 1995 óta hatféle, elhízással összefüggő daganattípus gyakorisága nőtt meg szignifikánsan a 25–49 éves korcsoportban. Ebben jelentős súllyal szerepelnek a gastrointestinalis rákok, elsősorban a colorectalis és a pancreacarcinoma, valamint az epehólyag és a biliaris rendszer daganatai.

A trendekben azonban figyelemreméltó földrajzi különbségek vannak. Míg Nyugat-Európában, Kanadában vagy Ausztráliában az észak-amerikaihoz hasonló tendenciákról számolnak be, addig a mediterrán országokban például sokkal stabilabbnak látszanak az adatok.

A fiatalkori daganatokban eddig jelentős szerepet tulajdonítottunk az örökletes tényezőknek. Egy friss vizsgálat szerint azonban az 50 évesnél fiatalabb colorectalis rákos betegek mindössze 16%-ában mutatható ki Lynch-szindróma vagy hasonló genetikai eltérés. Az elemzések arra utalnak, hogy a fiatalkori colorectalis daganatok növekvő száma és a túlsúly között összefüggés lehet.

Egy másik teória a növekvő antibiotikumhasználatban keresi a riasztó emelkedés okát. Számos publikáció talált összefüggést a felnőttkor elején szedett antibiotikumok és a colorectalis rák kockázata között, különösen tartós antibiotikum-használat esetén. Bár az ok-okozati kapcsolat nem bizonyított, nem kizárt, hogy az antibiotikumok a bélflóra biodiverzitását megváltoztatva növelik a fiatalkori vastag- és végbéltáji daganatok kockázatát.

További felderítendő terület az életmóddal és étkezési szokásokkal esetleg összefüggő epigenetikai változások. Bár a korai colorectalis rákok genetikai profil tekintetében nem térnek el szignifikánsan az idősebbekben kialakuló rákoktól, egyes adatok szerint fontos különbségek vannak a DNS metilációs mintázataiban.

Ugyanez nem érvényes a hasnyálmirigy daganataira, ahol azt találták, hogy a fiatalabb és idősebb betegekben számos gén expressziója jelentősen eltér.

Forrás: Davenport L. Rise in GI Cancers in Younger Adults: Unraveling the Why. [Internet]. Medscape July 12, 2019. www.medscape.com

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés