Prezentációkészítés 2019-ben – Élet a PowerPointon túl 4. rész – Google Slides

February 12, 2019

Következő online prezentációkészítő eszközünk a Google Slides, azaz Google Diák. Nagyon könnyen hozzáférhető, ha van Google-fiókunk, akkor automatikusan hozzáférünk a Google Diákhoz is.

Google Slides

A Google Diák egyik fontos előnye, hogy teljesen ingyenes és magyar nyelvű. Ppt vagy pptx kiterjesztésű fájlokat is megnyithatunk vele, tehát már létező PowerPoint-prezentációt is szerkeszthetünk, módosíthatunk, akár okostelefonon keresztül is. A Google Playről letölthető a mobil applikáció, amely praktikus lehet abban az esetben, ha utazás közben szeretnénk pár szót kijavítani a bemutatónkban.

Mivel a felület magyarul is elérhető, a kezelése sokak számára egyszerűbb lehet. Ha mégis szükségünk van “tutorial” azaz oktató, bemutató videóra, a YouTube-on ezt is megtalálhatjuk, és bár a legtöbb videó angol nyelven van, ennek ellenére a lépések egyszerűek és nyomon követhetőek.

A felhasználói felület a PowerPoint egyszerűsített verziójának tűnik. A munkaanyag mentésével itt sem kell foglalkoznunk, a Diák automatikusan ment minden módosítást.

Kezdéskor választhatunk üres prezentációt, és dolgozhatunk sablonok alapján. Utóbbiban van egy alap elrendezés, amin már csak színeket kell módosítani, és a benne lévő sablonszöveget kell átírni a saját szövegünkkel.

Mi a különbség a PowerPointhoz képest? A legfontosabb, hogy egy munkaanyagon egyszerre többen dolgozhatnak. Azaz ketten-hárman is szerkeszthetik egy időben ugyanazt a prezentációt. Ettől függetlenül sokan úgy tekintik a Google Diákat, mint a PowerPoint “butított” verzióját, mások viszont pont az egyszerűségét és instant, gyors hozzáférhetőségét kedvelik. Ha van Gmail-fiókunk, és a Google Chrome böngészővel be vagyunk jelentkezve a fiókba, akkor a jobb felső sarokban lévő kilenc szürke kockára kattintva elérjük a Google Diák alkalmazást is.

Ha sok, nagy méretű képet tartalmaz egy bemutató, célszerű nem e-mailben továbbítani, hanem egyszerűen publikussá tenni a Megosztás gombbal, és csak a hozzáférési linkjét elküldeni magunknak, vagy azoknak, akikkel meg akarjuk osztani. Ez a megosztás később természetesen ki is kapcsolható.

Mintánkban szándékosan választottunk élénk színű sablont, de bármilyen más, kevésbé feltűnő vagy “fiatalos, magazinos” terv is választható. Sőt, a saját meglévő ppt-inket is feltölthetjük, és megnyithatjuk, szerkeszthetjük a Google Diákkal. A diákhoz szöveges kiegészítéseket adhatunk, ez a funkció nem különbözik a PowerPointtól.

Csoportmunka esetén vagy oktató és hallgató közös munkájában hasznos lehet a megjegyzés funkció. A diákhoz megjegyzéseket fűzhet a látogató, és ezeket a Google Diák a felhasználó képével és nevével együtt, buborékokban jeleníti meg. A megjegyzésekre válaszolhatunk is, és így együtt dolgozhatunk csoporttársakkal, tanárainkkal online, azonos időben. A módosításokat és megjegyzéseket szintén automatikusan menti az alkalmazás.

A Google Diák bármilyen böngészővel megnyitható, de ha Chrome-ot használunk, akkor beépülő bővítményeket is letölthetünk hozzá, amelyekkel egyszerűbbé tehető az alkalmazás használata.

Következő cikkünkben a Zoho Show prezentáció készítő alkalmazását vesszük nagyítónk alá.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés