Eredmény: visszatérő vitalitás és abszcinencia!

February 28, 2018

 

A 66 éves nőbeteg anamnézisében hypertonia, myoma miatti uterus exstirpatio, hyperthyreosis miatti szövődménymenetes pajzsmirigyműtét szerepel. Családi terheltség nem ismert. Két évtizede özvegy, de társasági életet élt, az utóbbi években nyugdíj mellett rövidített munkaidőben dolgozott. Az utóbbi években munkahelyi átszervezés történt, amit nehezen dolgozott fel, fokozatosan izolálódott, de munkáját ellátta, bár kiszolgáltatottságélménye alól nehezen szabadult, időszakosan aethylt fogyasztott ennek oldására.

2013-ben egyre mélyülő depresszió miatt jelentkezett pszichiáternél, az alkoholprobléma is fokozódott. Ekkor escitalopramkezelés indult pszichoterápiával párhuzamosan. A tünetek enyhültek, a pszichoterápia eredményes volt, azonban korábbi vitalitása nem tért vissza, az adag emelése kapcsán tremor és deperszonalizációs élmények jelentkeztek. Nehezen szánta rá magát társasági találkozásokra, de munkáját folyamatosan ellátta, örömforrásai azonban szegényesek maradtak. Emellett alvászavara jelentkezett, amelyet ugyancsak alkohollal oldott, ezért átmenetileg disulfiramot (Antaethyl) is elfogadott.

Ekkor döntöttünk az antidepresszívum-váltás mellett: mirtazapikezelés indult. Ez alvászavarát oldotta, szorongása csökkent, az alkoholproblémát sikerült megszüntetni, bár időszakos cravingről beszámolt, de disulfiram nélkül sikerült absztinensnek maradnia. Több hónapi jó állapot után a pszichoterápia lezáródott, szorongása elviselhetővé szelidült, izolációhajlama azonban nem változott. Ismét alvászavarra és kedvetlenségre kezdett panaszkodni, ekkor a mirtazapinadagot 45 mg-ra emeltük, emellett azonban „nyugtalan láb” szindróma jelent meg. Ekkor váltottunk vortioxetinre (Brintellix) kezdetben 5, majd 10 mg-ra, amelyet kora miatt nem emeltünk tovább (1). A mirtazapint 30 mg adagban tovább kapta, mivel az alvását kellően segítette, a beteg ragaszkodott hozzá. Végül a reggel 10 mg vortioxetin, este 30 mg mirtazapin mellett fokozatosan „kinyílt”, ismét felvette a kapcsolatot volt barátaival, a munkáját szorongás nélkül képes volt ellátni, alvása rendben van, a nyugtalan láb szindróma megszűnt, örömképessége visszatért.

 

Tanulság

Bár magunk is a monoterápia hívei vagyunk, a multirecepcioniális hatású vortioxetint nem tudtuk kora miatt nagyobb adagban adni, azonban egy második antidepresszívum kisebb adagjával kombinálva megfelelő terápiás effektus alakult ki, a beteg az elmúlt 10 hónap alatt absztinens, munkaképes, örömforrásokat képes megélni, társasági kapcsolatai jelentősen javultak. Az alkoholproblémát a depresszió tünetének tekintettük, a depresszió enyhülésével az is oldódott, de átmenetileg kellett foglalkozni vele. Az adott kombináció mellett a craving is megszűnt.

 

Irodalom

  1. Sanchez C, Askin KE, Artigas F. Vortioxetine, a novel antidepressant with multimodal activity: review of preclinical and clinical data. Pharmacol Ther 2015;145:43-57. Doi: 10.1016/j.pharmthera.2014.07.001. Epub 2014 Jul 9.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés