Öreg ember nem vén ember!

September 14, 2016

Összefoglaló gondolatok a geriátriai prevenció jelentőségéről

 

Mi a különbség a geriátria és a gerontológia között?

A hétköznapi gyakorlatban összemosódik a határ a geriátria és a gerontológia fogalma között, holott két különböző entitásról van szó. A gerontológia az öregedés folyamatával foglalkozik. Mi orvosok, a geriátria, azaz az orvoslásnak a legidősebbeket ellátó, gyógyító területén belül látjuk el a legidősebbeket. A geriátria a belgyógyászatnak és számos egyéb szakterületnek olyan ága, amely az idős ember speciális és aktuális egészségi állapotára, szervi megbetegedésére vagy megbetegedéseire és ezen belül a vezető klinikai tünetekre fókuszálva kezeli az idős beteget.

 

A geriátria történetéből

Először 3500 évvel ezelőtt az Ayurveda gyógyítási gyakorlatában írták le az általános orvoslás, a gyermekgyógyászat, a lélekgyógyászat, a fej-nyaki gyógyászat, a sebészet, az andrológia és a geriátria hét szakterületét.

Avicenna időrendben a következő, aki 1025-ben kiemelten kezeli az idős emberek gyógyítását.

A XIX-XX. század során fokozatosan épült be az orvosi gondolkodásba az idősek ellátásának speciális gyakorlata.

 

Miért speciális a geriáter feladata a betegellátás során?

Az öregedés élettani folyamatában a szervek funkciói beszűkülnek, rezervkapacitásuk csökken, a különböző interkurrens betegségek, testi stresszállapotok során működésük elégtelenné válhat. A több szervben egy időben észlelhető beszűkült funkcionális állapot klinikailag igen nagy egyéni variációt mutat, amelyet mindig aktuálisan térképezünk fel a beteg ellátása során.

A beszűkült szervkapacitás talaján előbb-utóbb organikus szervi megbetegedés jelenik meg. Az idős betegre ennek megfelelően az egy időben jelenlévő, többféle szervi megbetegedés, a polimorbiditás jellemző. Az egyes szervek kapacitáscsökkenése miatt bármilyen akut megbetegedés során a szövődmények hamarabb, súlyosabb formában, elhúzódóbb módon lépnek fel.

A különböző mértékben csökkent funkciójú szervek nem megfelelő működésének következtében az egyes kórképek vezető klinikai tünetei nagyon különbözők lehetnek, hiszen például egy gastrointestinalis vírusfertőzés okozta hasmenés a kiszáradás és az elektroliteltérések miatt gyorsan szívritmuszavarhoz, tudatzavarhoz vezet stb., a példákat nagyon hosszan lehetne sorolni. A meglévő krónikus betegségek tünetei elfedhetnek aktuális, akár életet veszélyeztető panaszokat is. Mindez folyamatos éberséget és találékonyságot követel meg az orvostól az idős beteg ellátása során.

 

Ki a geriátriai beteg?

A válasz nem egyszerű, hiszen sok helyen leírják, hogy a 65 év felettiek tartoznak a geriátriai korosztályba. Ha gyakorlati szempontból a sokszervi funkcióbeszűkülést tekintjük a geriátriai csoportba történő besorolás kritériumának, akkor életkorhoz nem köthető az idetartozó beteg.

A gyakorlat igényeinek megfelelően a 65 év felettieket idősek és igen idősek csoportjára oszthatjuk (1), de a határt ismét csak a biológiai állapot és nem az évek száma határozza meg.

Tájékozódás szempontjából a 65 év felettiek korcsoporti arányát nézve a társadalomban ennek rohamosan növekedése figyelhető meg. Gyakorlati szempontból a potenciálisan polimorbid, geriátriai ellátást igénylők számának a gyors emelkedése máris észlelhető. 1900-ban 4% volt a részarányuk, 2016-ban 13% és 2026-ban várhatóan 20% lesz. Ennek oka, hogy az elmúlt 100 évben az iparilag fejlett országokban a várható élettartam 40 évről 80 évre nőtt (2). Ma Magyarországon a 60 év felettiek részaránya már 20% körüli, a 65 év felettieké 16-18% (1–3).

 

Az alapellátás célja az idősek ellátásában

Alapvető cél az idős korosztály testi és lelki egyensúlyi állapotának minél hosszabb ideig történő fenntartása, a szellemi fittség, az önálló életvitel, az önkiszolgálási képesség testi feltételeinek biztosítása. Ezt a célt a következetes, aktív prevenció biztosítja, beleérve a másodlagos, illetve a harmadlagos prevenciót is.

Az idős réteg lehetőség szerinti jó egészségi állapotához köthető megfelelő életminőségét az alábbiak szerint segítheti gyakorlatban a háziorvos.

 

Életmód

A megfelelő életmódi tényezők bevezetésével, fontosságának folyamatos hangsúlyozásával és számonkérésével (nagyon nehéz feladat):

– A rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen: napi 30 perc individualizált mozgás javasolt hetente öt alkalommal, figyelembe véve a páciens aktuális állapotát (3–5). A 65 év felettiek 35-40%-a fizikailag inaktív, fittségi állapota nem megfelelő, keringésének, légzésének terhelési alkalmazkodása nem megfelelő, izomereje folyamatosan romlik, ízületeinek mozgása beszűkül, mozgásszervi fájdalmai és mozgáskorlátozottsága progrediál, instabilitása fokozódik.

– A megfelelő étrenddel a hiánytáplálkozás megelőzése és a túlsúly csökkentése a cél.

– A minimálisan két liter napi folyadékbevitel elengedhetetlen

– Az insomnia komplex kezelése, amelynek gyakorisága a 65 év felettiek esetében 15% (4). Amennyiben depresszió okozza – a major depresszió 0,8%, a minor depresszió 5,1% gyakorisággal fordul elő 60 és 101 év között (6) –, antidepresszív kezelés bevezetése javasolt.

– A szociális kapcsolatok fenntartása a mentális egészség kiemelten fontos feltétele.

 

Az atherosclerosis késleltetése

A szervek működési elégtelenségéhez vezető atherosclerotikus folyamat lassítása az alábbiak segítségével:
– a hypertonia – a 65 év felettiek kétharmadában jelentkezik (3, 7) – hatékony kezelésével,
– a diabétesz – gyakorisága időskorban 15-20% (8) – megfelelő gondozásával és
– a hyperlipidaemia kezelésével (3).

 

A polipragmázia elkerülése

A 65–80 év közöttiek 70%-a legalább két betegségben szenved és átlagosan ötféle gyógyszert szed (9).

Az idős korosztály állapotának folyamatos követésével csak a hatékony, feltétlenül szükséges gyógyszerek rendszeres szedését javasoljuk a lehetséges mellékhatások, kölcsönhatások figyelembe vételével. Ehhez elengedhetetlen a beteg által szedett összes gyógyszernek (hiszen a szakorvosi ellátás során is többféle gyógyszert kap, illetve recept nélkülieket is vásárol magának) és a táplálékkiegészítő készítményeknek az ismerete!

 

Tumorszűrés

A rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága a korral emelkedik. A 65 év felettiek esetében a rosszindulatú daganatok megjelenése tízszer olyan nagy, mint a 65 év alattiaknál (10). Ugyanakkor a daganatos megbetegedésből kigyógyultak aránya is a 65 év felettiek esetében a legnagyobb (10), ami az időskori daganatszűrések fontosságát igazoló adat.

 

Törésprevenció

Az esések gyakorisága korral emelkedik, oka multifaktoriális. A 65 év felettiek 30%-a, a 80 év felettiek 50%-a évente elesik (10). Időskorban a törési gyakoriság 7-10% (11).

Kiemelt jelentőségű a töréshajlam csökkentése a csontritkulás megelőzésével, illetve kezelésével. Elengedhetetlen a rendszeres mozgás, a következetes D-vitamin-pótlás és kálciumbevitel. A 80 év feletti nők 70%-a szenved csontritkulásban, ezért a 65 év feletti nők kétévenkénti csonttömegmérése elengedhetetlen (10).

 

Vakcináció

Alapvetően ajánlott a geriátriai korosztály számára:
– az évenkénti influenza elleni oltás,
– 10 évente a tetanusz elleni védőoltás,
– a pneumonia elleni hatékony védőoltás(ok).

 

A geriátriai betegek aránya az alapellátásban

Egy Budapest XII. kerületi felnőtt körzet korcsoport-analízisét az 1. táblázat mutatja.

 

 1. táblázat. Egy fővárosi felnőtt körzet korcsoport-analízise
Korosztály (év)
0–18

18–34

34–54

54–64

64 felett

0

400

1072

341

858

 

Ahogy látható, az ellátott lakosság kb. egyharmada az idősek csoportjába tartozik most, 2016-ban, és várhatóan ez az arány folyamatosan nőni fog.

 

Irodalom

 1. Székács B. Idősgyógyászat: ahol legerősebb az integrált medicinális szemlélet igénye. Háziorvos Továbbképző Szemle 2014;19:215.
 2. Bakó Gy. Korunk legégetőbb kihívása a geriátria. Háziorvos Továbbképző Szemle 2015;20:567.
 3. Székács B, et al. Hipertónia idős és igen idős korban. Háziorvos Továbbképző Szemle 2014;19:216-221.
 4. Ferencz Cs, et al. Az időskori insomnia kezelése. Háziorvos Továbbképző Szemle 2014;19:233-237.
 5. James PA, et al. Guideline for the management of high blood pressure in adults. Report from the panel members appointed to the Eighth Joint National Commitee (JNC 8). JAMA 2014;311(5):507-520.
 6. Lowry F. Depression in the elderly. Am J Geriatr Psychiatry 2016;24:615-623.
 7. Beckett NS, et al; Hyvet Study Group. Treatment of patients 80 years of age or older. N Eng J Med 2008;18:1887-1898.
 8. Caruso L, et al. Geriatric medicine in Harrison’s principles of internal medicine. Seventeenth edition. New York: McGraw Hill Medical, 2008, pp. 53-62.
 9. Bakó Gy. Időskorúak egészségi állapota, polimorbiditása, gyógyszeres kezelésének általános elvei. Háziorvos Továbbképző Szemle 2015;20:568-571.
 10. Gaál Zs, et al. A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. In: Jermendy Gy. (ed.) A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica 2014;22 (Suppl. 1):2-84.
 11. Encs E. Időskori reumatológiai kórképek. Háziorvos Továbbképző Szemle 2015;20:577-580.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés