Hasznos tudnivalók a rotavírus-enteritisről

August 3, 2016

 

A rotavírus-enteritis hazánkban őszi-téli szezonalitást mutat, de az év bármely időszakában találkozhatunk vele. A profúz hányás, hasmenés, exsiccatio esetenként kórházi kezelést igényel, de az otthon ellátható betegeknél is jellemző a súlyos legyengülés, súlyvesztés. A cikkben a szerző bemutatja a jelenleg érvényben levő terápiás ajánlásokat, hangsúlyozva az orális rehidráló oldatok alkalmazásának fontosságát. Felsorolja a máig hiedelemként fennálló, nem javasolt kezeléseket is.

A rotavírus-fertőzés hazánkban az őszi-tavaszi időszakban szezonalitást mutat. A vírus (1. ábra) elsősorban akut gastroenteritist, de esetenként extraintestinalis tüneteket is okoz. Csecsemő- és időskorban gyors exsiccatióhoz vezethet, amely kórházi kezelést igényel.

 

1. ábra. A rotavírus háromdimenziós rekonstrukciós képe kb. 50 ezerszeres nagyításban
1. ábra. A rotavírus háromdimenziós rekonstrukciós képe kb. 50 ezerszeres nagyításban

 

A fertőzés faecalis-oralis úton terjed személyes kontaktussal vagy használati tárgyakkal. A nagy kontagiozitás a családokat is érinti. Gyakran a legfiatalabb gyermek kerül osztályos kezelésre, de fertőződnek a nagyobb testvérek és a közös háztartásban élő felnőtt családtagok is. Fontos tudni, hogy a fertőzés átvihető cseppfertőzéssel, szennyezett tárgyak (óvodai, bölcsődei játékok) által is (1).

A betegség lefolyása a legtöbb esetben kétfázisú, az első néhány nap során proffúz hányás, híg, vizes székletürítés jellemezi, magas láz is kísérheti (1). A székletürítések száma csökken, állaga javul, majd egy-két nap „jóllét” után kezdődik a második fázis, amely jellemzően enyhébb.

A nem súlyos esetekben az otthoni ápolás alapja az orális rehidrálófolyadék, illetve tüneti szerek alkalmazása, súlyos esetben parenteralis folyadék- és elektrolitpótlással kell a megfelelő hidráltságot biztosítanunk. A betegség teljes lefolyása átlagosan egy hét. Hatékony, természetes immunitás a súlyos tünetek kialakulásával szemben csak két-három epizód után alakul ki.

 

Terápiás lehetőségek

Nem javasolt diétáztatni a betegeket, a European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) ajánlása alapján szabad étrendet javaslunk, akár tej-, laktóztartalmú táplálékot is, bármit, amit szívesen elfogad a gyermek.

A hányáscsillapító szerek – dimenhydrinat (Daedalon), metoclopramid (Cerucal), granisetron – hatásossága nem bizonyított (2).

A hasmenés csillapítására a motilitásgátlók súlyos mellékhatásai miatt gyermekkorban (12 év alatt) ellenjavalltak, továbbá az adszorbensek közül sem a bizmut, sem a cholestryamin, sem az aktív szén nem javasolt! Javasolt az adszorbensek közül a diosmectid (Smecta).

A szekréció csökkentésében a bélfal opioid neurotranszmitter rendszerében az aktív metabolitja által ható, a széklettel és vizelettel inaktív formában távozó racecadotril (Hydrasec) adása javasolt.

A probiotikumok hatásosságára vonatkozó tanulmány jelenleg Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus GG és a Saccharomyces boulardii (Enterol) törzseket tartalmazó készítményekkel áll rendelkezésre (3).

A csecsemőkori súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek védőoltással megelőzhetők. Hazánkban két oltóanyag áll rendelkezésre, a Rotarix és Rotateq, amelyek orálisan alkalmazott élő, gyengített kórokozót tartalmazó védőoltások. A Rotarix hathetes kortól 24 hetes korig, a Rotateq hathetes kortól 32 hetes korig bármely csecsemőkori oltással intervallum nélkül adható.

 

Irodalom

  1. Takács M. (ed.) Klinikai és járványügyi virológia. Budapest: VoxMedica Kiadói Kft., 2010.
  2. Faure F. Role of antidiarrhoeal drugs as adjunctive therapies for acute diarrhoea in children. Int J Ped Vol 2013, Article ID 612403.
  3. Pieścik-Lech M, Shamir R, Guarino A, Szajewska H. Review article: the management of acute gastroenteritis in children. Aliment Pharmacol Ther 2013;37:289–303. DOI: 10.1111/apt.12163

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés