A digitáliszterápia ritka mellékhatása – extrém testsúlyvesztés

July 20, 2016

 

Orvosi pályám első évtizedében a digitáliszterápiát gyakran alkalmaztuk, sokszor hatástalan, kis adagokban; nem egyszer bizonytalan eredetű szívelégtelenségre utaló panaszok esetében is. Akkor még nem volt kötelező a szívelégtelenség, mint diagnózis, objektivitása, valójában a perctérfogat meghatározására inkább festékdilúciós módszereket alkalmaztunk.

De hogyan is kezdődött a digitálisz alkalmazása az orvoslásban?

A digitálisz mérgező hatását elsőként Boerhave írta le. Sulaine észlelte, hogy azok a pulykák, amelyek a gyűszűvirágot lelegelik, elpusztulnak. Feljegyzéseiben számomra visszatetsző módon leírja, hogyan, milyen tünetek között pusztult el az a pulyka, amelyet ő tudatosan gyűszűvirággal etetett.

A 18. században élt birminghami orvos-botanikus, Withering alkalmazta a digitáliát mint terápiás hatóanyagot elsőként. 1785-ben megjelent könyvében 163 betegéről készített feljegyzést. Ez a könyv online is olvasható (1). Érdekes tény, hogy a digitálisz étvágycsökkentő, hányingert és hányást okozó mellékhatását már ő is leírta. Withering említi a készítmény bradycardiát okozó hatását is. A digitálisz hatásosságára úgy figyelt fel, hogy egy betege kétségbeesésében kuruzslóhoz fordult, aki gyűszűvirágból készült főzettel kezelte, és az addig szívelégtelensége miatt menthetetlennek gondolt nőbeteg felépült. Könyvéből az sejthető, hogy ő a digitáliszt vízhajtónak gondolta.

Mióta a bizonyítékokon alapuló orvoslás (evidence based medicine) szabályait kell követnünk a mindennapi gyakorlatban, a digitáliszterápia indikációs területe annyira beszűkült, hogy szinte alig találkozunk vele. Egyetlen indikáció a nagy frekvenciájú pitvarfibrilláció vagy flutter mellett kialakult szívelégtelenség. A frekvencia csökkentésében egyre inkább a béta-blokkolók terjedtek el. Mégis találkozunk vele mind a mai napig.

A digitáliszhoz hasonló strophantus az alternatív medicinában a mai napig használatos, online árulják. Az afrikai bennszülöttek ennek a növénynek a nedvébe mártják a nyílvesszőiket, ha meg akarják ölni az ellenséget.

Érdekes, hogy az ókorban az egyiptomiak és a görögök is a csillagvirágot alkalmazták ödémás betegek kezelésében, eredménnyel.

 

A digitálisz cachexiát okozó hatása

A 69 éves nőbeteg kórtörténetében hypertonia és krónikus pitvarfibrilláló szerepelt.

A beteg cachexiába torkolló, 20 kg-os súlyvesztésének hátterében körülbelül egy éven át tumoros betegséget, hyperthyreosist próbáltak igazolni. Normális TSH- es fT4-értéke a hyperthyreosist kizárta.

Gasztroszkópia során hiatusherniát és gastritist találtak. Helicobacter pylori-gyorstesztjének eredménye negatív volt. Az abdominális ultrahangvizsgálat és a szigmoideoszkópia nem mutatott kóros elváltozást. A vastagbélből vett szövettani minták ép nyálkahártyát mutattak.

Hasmenése colestyramin adására megszűnt. (Ennek alkalmazása irritábilis bél szindróma-szerű panaszok eseten megengedett akkor is, ha az úgynevezett SeHCAT-tesztet nem végezzük el.)

2015-ben nyolc alkalommal volt kórházban, ebből hétszer az alapbetegsége miatt.

Amikor gondozásomba került, a kórtörténet újabb felvétele és a leletek áttekintése után a digoxin hatóanyag kórokozó hatására gondoltam. A digoxin vérszintjét egyszer ellenőrizték már, akkor normális volt. Laboratóriumi leletei egyébként a normális tartományban voltak, vesefunkciója kissé beszűkült volt (becsült glomerulusfiltrációs ráta, eGFR: 53 ml/min).

Kardiológus kollégámmal való megbeszélést követően a digoxin helyett béta-blokkolót, metoprololt állítottam be. Már ez utóbbinak minimális adagja (1,25 mg) mellett is a frekvencia normalizálódott, de a beteg hypotoniássá vált s rendkívül erős fáradtságérzésről panaszkodott. Súlya ugyanakkor 6 kg-mal nőtt. Felmerült a hányinger ellen adott metoclopramid fáradtságérzést okozó nem kívánt hatása, ennek leépítését javasoltam.

Szívelégtelenségre a klinikai vizsgálat nem utalt (az előreható elégtelenség diagnosztizálásához ez természetesen nem elegendő). Laboratóriumi értékéiből még a polyglobulia (hemoglobin: 182 g/l) emelhető ki, pajzsmirigyfunkciója továbbra is normális. Kezelése még nem fejeződött be, újra kardiológiai kontrollra küldtem.

 

Megbeszélés

A digitáliszt több mint 200 éve alkalmazzuk. Kb. 2000-ig a leggyakrabban rendelt készítmények között volt s elsők között írták le gyógyszer-mellékhatásait is. A terápiás és a toxikus dózis átfedésben vannak. Akár 23%-ban is okozhat mérgezéses tüneteket s a digitáliszmérgezés mortalitása a 41%-ot is elérheti. A szérumkoncentráció értékelése félrevezető lehet, az érték nagyban függ a vérvétel időpontjától (2).

A digitálisz étvágytalanságot és hányingert okozó mellékhatását már Withering is leírta, nem egy esetben ez indokolta a kezelés felfüggesztését.

A digitálisz cachexiát okozó mellékhatását 1973-ban Smith és munkatársai írták le első alkalommal (3). Tapasztalatuk szerint a digitálisz toxikus mellékhatása lehet csupán a cachexia mint egyedüli tünet. Mindössze hat beteg kórtörténetet dolgozták fel. Az egyik beteg története igen érdekes. Az ő esetében is malignus tumor volt a feltételezett diagnózis. Toxikus pajzsmirigy-adenomát találtak és meg is operálták. A posztoperatív időszakban mintegy véletlenül nem folytatták a digitáliszkezelést, és a beteg egy-kettőre jól érezte magát. Súlyvesztése, étvágytalansága és hányingere megszűnt. A digitálisz kórokozó szerepét támasztja itt alá az a tény is, hogy a hyperthyreosis műtéti kezelése esetén a hormonok még hetekig a vérkeringésben maradnak, a műtétet követően tehát szinte biztosra vehető, hogy a panaszok megszűntét a digitáliszkezelés elhagyása okozta.

A digitálisz egyéb, emésztőszervi tüneteket okozó mellékhatása is kevéssé ismert: leírtak a dysphagiát és dysphoniát okozó hatás mellett proffúz vizes hasmenés elfordulását is. Ezek mind idős nőbetegek esetében fordultak elő, és mindkét esetben igazolható volt a digoxin magas szérumszintje (4).

A most bemutatott esetben a cachexia volt a digoxin mellékhatása. A gyógyszer e mellékhatását a betegnek a kezelés elhagyása után észlelt szignifikáns testsúlynövekedése igazolta annak ellenére, hogy a digoxin szérumszintje, bár csak egy alkalommal vizsgálták, nem volt magas.

A digoxin elhagyása után a beteg nem vált panaszmentessé, a béta-blokkoló kezelés során aritmiájának abszolút frekvenciája ugyan normalizálódott, de hypotoniássá vált s levertségről, nagyfokú fáradékonyságról panaszkodott. A panaszok részbeni fennmaradását a digitáliszkezelés pozitív inotróp hatásának kiesése is okozhatta.

 

Irodalom

  1. Withering W. An account of the foxglove and some of its medical uses with practical remarks on dropsy and other diseases. Birmingham, London, 1785.
  2. Williamson KM, et al. Digoxin toxicity. An evaluation in current clinical practice. Arch Int Med 1998;158(22):2444-2449.
  3. Smith T, Haber E. Digitalis cachexia. N Engl J Med 1973;289(45):1010, 1063, 1115.
  4. Easterling P, Tietze PE. Digitalis toxicity. Journal of the American Board of Family Practice 1989;2:49-54.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés