E-pszichoterápiák: valódi terápia a virtuális térben

May 11, 2016

 

Az információs forradalom a gyógyítást is teljesen megújítja, az információs technológia orvosi felhasználása (a telemedicina vagy e-medicina) ma az orvostudományi kutatások és az ezeken alapuló innovációk egyik legfontosabb, robbanásszerűen fejlődő területe. A telemedicináról általában az embereknek a különböző technikai eszközök, „kütyük” jutnak eszébe, és első hallásra furcsa, hogy az orvoslás talán egyik legintimebb, a terápiás kapcsolat erejét leginkább hangsúlyozó beavatkozását, a pszichoterápiát interneten alkalmazzák. Pedig, érdekes módon, a pszichoterápia a telemedicina egyik zászlóshajója, hiszen nemcsak információt, kommunikációs és diagnosztikus támogatást, az állapotmonitorozás lehetőségét kínálja (mint a legtöbb interneten alkalmazható orvosi eszköz), hanem valódi terápiás lehetőséget is!

Mindez sokszor hihetetlenül hangzik a pszichoterápiát hosszú ideje művelő szakemberek számára, és valóban, az e-pszichoterápiák fejlődésének motorjai kezdetben nem a szakemberek, hanem a felhasználók, a betegek voltak. Ennek lényeges oka a bizonyítékokon alapuló pszichoterápiák korlátozott elérhetősége, amely mind a mai napig jelentős probléma az európai uniós tagállamok többségében (1, 2) – a pszichoterápiák leginkább a magánpraxisban vagy hosszas várólisták türelmes átvészelése után érhetők el.

Érthető tehát, hogy sokan valamilyen internetes megoldást választanak, hiszen az emberi kommunikáció számos területén már régen fontos színtérré vált az internet. Ennek egyik oka a kényelem és a földrajzi távolságok könnyebb áthidalása (így egy külföldön dolgozó magyar ember számára is elérhetővé válik az anyanyelvén végzett terápia). De elérhetők olyan betegcsoportok, amelyek a hétköznapi kommunikációjukban dominánsan használnak internetes eszközöket, ugyanakkor vonakodnak személyes segítséget kérni. Ilyenek például az evészavarban szenvedők, függőséggel küzdő személyek, vagy egyszerűen a fiatalok (3, 4). Az internetes kezelés ráadásul kevésbé stigmatizáló, mert nem kell mások kíváncsi pillantásai közepette besétálni egy pszichiáter vagy pszichológus rendelőjébe.

Milyen formában valósulhat meg pszichoterápia az interneten keresztül?

Az egyik lehetőség a közvetlen beteg-terapeuta interakció, általában jó kép- és hangminőséget biztosító internetes videotelefonon (például Skype-on) keresztül. Mivel a terapeuta és a beteg látják egymást, a hagyományos telefonnál sokkal személyesebb interakciót lehet megvalósítani, ugyanakkor a betegnél megvan a választás lehetősége is: ha akarja, csak hangkapcsolatot létesít a terapeutával. A beszélgetés alatt nemcsak szóban és gesztusokban lehet kommunikálni, hanem párhuzamosan egyéb információ is megosztható: linkek, információs anyagok, további segítségforrások, tesztek stb. formájában. A krízisintervenciót a közeljövőben feltehetően teljesen átalakítják majd a jó minőségű, komplex interakciót nyújtó rendszerek, amelyek nagyon könnyen, akár egy okostelefonról elérhetőek lesznek egy-két éven belül (2). Fontos tudni, hogy már Magyarországon is több videotelefonos pszichoterápiás szolgáltatás működik – egyelőre fizetős formában.

A másik fontos lehetőséget az internetes önsegítő terápiás programok jelentik. Hatékony önsegítő programok már a ’90-es évek óta léteznek, az igazi áttörést az interaktív, az internetes játékok tapasztalatait felhasználó (szaknyelven gamifikált) programok jelentik. Ezek általában kognitív viselkedésterápiás alapúak, a rendszer a beteg igényeire és állapotára személyre szabottan kínál önsegítő modulokat. A kezdetben sokak által hangoztatott kétségeket hamar eloszlatják a terápiákkal kapcsolatos folyamatosan szaporodó hatékonyságvizsgálatok. Ezek szerint a beteg megfelelő motivációja esetén ezek a terápiák ugyanolyan hatékonyak, mint a személyes kapcsolatban megvalósuló kezelések (2, 5).

Mindezek ellenére az internetes terápiák elterjedését egyelőre számos megoldásra váró probléma gátolja. Idetartozik a megfelelő jogszabályi háttér hiánya, a finanszírozás bizonytalanságai. (Például: Hogyan fizet egy német biztosító egy magyar nyelvű rendszer használatáért?) A másik hátrány az internetes terápiák tömeges megjelenése: ezek egy része minden szakmai tudás híján, pusztán haszonszerzés céljából jött létre. Ki mondja meg a betegeknek, hogy melyik terápiás formát válassza biztonságosan? Nagyon fontos akadály az, hogy a pszichoterápiás kezelést szükségessé tevő zavarok általában klinikai diagnózison alapulnak, ilyet egy számítógépes program nem tud megalkotni, és nem tudja értékelni az indikációkat és kontraindikációkat – mindez jelenleg nem oldható meg szakember részvétele nélkül.

A fent felsoroltak miatt a szakmailag megalapozott e-pszichoterápiák többsége nem szabadon hozzáférhető. A hozzáférési kódot az orvos vagy pszichológus adja a betegvizsgálat és az indikációk/kontraindikációk mérlegelése után (éppen úgy, ahogyan receptet is felír), és az e-terápiás rendszert használó beteget bizonyos időközönként kontrollra is visszahívja, hogy ellenőrizni tudja a klinikai javulást. (Ez amúgy is megvalósul, ha a beteg az e-pszichoterápiát egy másik kezelés kiegészítéseként kapja.) Ezt a működési modellt a telemedicinában kevert ellátásnak (blended care) nevezzük.

Az említett nehézségek azonban aligha fékezik hosszabb távon az e-pszichoterápiák robbanásszerű elterjedését, hiszen ezek a felsorolt korlátokkal együtt is valódi alternatívát jelentenek számos rászorulónak, továbbá azoknak a szakembereknek is, akik szeretnék betegeiket pszichoterápiában (is) részesíteni, de ezt képzettségük vagy helyzetük nem teszi lehetővé.

 

 

Irodalom

  1. Woelbert E. Psychotherapy for mental illness in Europe. An exploration on the evidence base and the status quo. JRC Science and Policy Report, European Comission, 2015. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2015
  2. Purebl Gy, Petrea I and the JA WP4 collaborative workgroup. Joint action on mental health and well-being: Depression, suicide prevention and E-health. Situation analysis and recommendation for action. Joint Action Mental Health and Wellbeing, 2016. www.mentalhealthandwellbeing.eu
  3. Purebl Gy, Szabó-Tóth MD. Alkalmazhatunk-e pszichoterápiát interneten keresztül? Orvostovábbképző Szemle 2015;22:(1). Paper OTSZ Online.
  4. D’Souza R. Improving treatment adherence and longitudinal outcomes is patients with a serious mental illness by using telemedicine. J Telemedicine Telecare 2002;8:113-5.
  5. Bendelin N, Hesser H, Dahl J, Carlbring P, Nelson K, Andersson G. Experiences of guided Internet-based cognitive-behavioural treatment for depression: A qualitative study BMC Psychiatry, 2011;11:107.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés