Fokozott fehérjefelvételt biztosító étrend-helyettesítő adása a testsúlycsökkentésben

March 19, 2014

Elhízottak alacsony kalóriatartalmú, fokozott fehérjebevitelt biztosító étrend-helyettesítő adásával végzett testsúlycsökkentő programja hatásos a testtömeg, a testzsírtömeg, a testzsírszázalék, a visceralis zsír, a has- és csípőkörfogat csökkentésében – a vázizomzat érdemi vesztesége nélkül.

Az elhízás korunk egyik legveszélyesebb világjárványa. Az elhízás előfordulásának trendje aggasztó. Hazánkban – országos vizsgálatunk szerint – évenként 1,1%-kal nő az elhízottak és túlsúlyosak száma a felnőtt lakosság körében (1). Az elhízás népegészségügyi jelentőségét elsősorban az adja, hogy növeli a halálozást, valamint számos krónikus betegség kialakulásának kockázati tényezője. A koszorúér-betegségek, az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsírmáj, egyes daganatos betegségek, valamint számos mozgásszervi betegség létrejötte jelentős mértékben függ az elhízástól.

gorzsai_venuszGorzsai Vénusz (kerámiaedény, Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely)

A hatékony kezelés figyelemre méltó igénye ellenére az elhízás terápiája még nem megoldott. A megoldást elsősorban a két nagy előidéző tényező, a helytelen táplálkozás megváltoztatása és a fizikai aktivitás növelése jelentené, azonban míg az utóbbinak társadalmi és személyes tényezők miatt az elmúlt évtizedekben csökkent a tendenciája, addig az egészséges táplálkozás sem valósítható meg széles körben. Ennek ellenére a legjobb megoldásnak az étrend megfelelő átalakítása látszik, azonban a kalorikus túltápláláshoz szokott elhízott emberek nem képesek jelenlegi étrendjük energiatartalmát csökkenteni. Így a napi étrend tervezésekor nem a megszokott ételek redukciója a megoldás, hanem új típusú diéta bevezetése. A hagyományos ételek fogyasztásának csökkentése mellett a megfelelő tápérték biztosítására étrend-helyettesítő adása, továbbá az étrend összetételének módosítása szükséges. A rendszeres kontrollvizsgálat során a fogyni vágyó beteg szembesül a jó eredménnyel, ezáltal együttműködési készsége lényegesen javul. Amennyiben az étrend-helyettesítő adását hagyományos ízű ételek fogyasztásával kapcsoljuk össze, a testtömegcsökkentés eredményesebb lesz.

Módszer

Az alkalmazott módszerünk során a kórelőzmény részletes felvételét követően fizikális vizsgálat, majd minden vizit során antropometriai mérések, dietetikai konzultáció és tanácsadás, valamint a testösszetétel részletes analízise történik bioimpedancia-méréssel. Kontrollvizitekre kéthetente kerül sor.

A kezelés megkezdésekor, az első két napon kizárólag étrend-helyettesítő fogyasztható. Az előírás szerint a harmadik naptól a reggeli és az esti étkezés kiváltása fokozott aminosav-tartalmú étrend-helyettesítővel (fehérje 18,5 g/1 adag) történik. Az étrend-helyettesítő egy adagja 209 kcal-bevitelt jelent, figyelembe véve a 3 dl-nyi 1,5%-os tej (amellyel a port össze kell keverni) kalóriatartalmát is.

A délben elfogyasztott ebéd a túlsúlyos személyek otthonában vagy munkahelyén 650-850 kcal energiatartalmú kétfogásos meleg ételt jelent nemük és energiaigényük függvényében. A napi folyadékbevitel 2000-2500 ml energiaszegény étel, illetve ital.

A táplálkozási napló vezetését, valamint a testsúly naponta történő ellenőrzését ajánljuk. A program során fokozatosan beiktatjuk a fizikai aktivitás növelését, amely minimálisan napi 30 perc sétát vagy ezzel egyenértékű kalóriafelhasználást jelent.

A módszer értékelése

A testsúlycsökkentő kezelés könnyen követhető és hatékony. A testtömeg átlagosan 10%-os redukciója három-hat hónap alatt elérhető.

A jelentős testtömegcsökkenésen kívül figyelemre méltó a zsírtömeg speciálisan nagyfokú fogyása, a has- és csípőkörfogat, az intraabdominalis zsírterület és a testzsírszázalék jelentős redukciója, amely az étrend-kiegészítő speciális hatását is valószínűsíti a zsíranyagcserére vonatkozóan, ennek megfelelően a vizsgált tenzió szisztolés és diasztolés értéke csökken (2). 

Fontos továbbá, hogy a zsírszövet fogyásával – a jelentős kalóriadeficit ellenére – a vázizomzat tömege nem csökken jelentősen. Ebben feltehetően a fokozott aminosav-bevitel játszhat szerepet. Az egyenletes hatást jól mutatja a folyamatos és nagyjából egyenlő mértékű zsírtömegfogyás, amely a kéthetenként mért súlycsökkenés mediánjában 1,1 kg.

Érdemi panasz a kezelés egyhangúságára nem volt. Ennek oka valószínűleg az, hogy a nap folyamán egy alkalommal a fogyni vágyó által választott hagyományos étel kielégítheti a beteg vágyakozását más ízek iránt, továbbá a többféle ízben kapható shake is biztosítja a változatosságot.

Összefoglalva: Az új típusú testsúlycsökkentő étrend-helyettesítő aminosavakban és vitaminokban gazdag. A hagyományos ételek napi egyszeri fogyasztásának lehetősége megkönnyíti az együttműködést. A módszer egyértelműen hatékonynak látszik nem endokrin eredetű felnőttkori elhízás eseteiben. A kezelés eredményességében lényeges szerepet játszik az időtartam, a betegek pszichés vezetése és a kéthetenkénti rendszeres kontrollvizsgálat. Felnőttkori elhízás esetén a módszer használatát ajánljuk.

Irodalom

1. Paksy A, Csatai T, Halmy L. Az elhízás hazai növekvő trendje. Obesitologia Hungarica 2010;11(Suppl1):11.

2. Halmy L, Halmy E. A testzsírtömeg-csökkentés hatása elhízottak hypertoniájára. Hypertonia és Nephrologia 2012;16(Suppl3):60-61.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés