Miért jó családbarát perinatalis intenzív centrumban (PIC) növekedni, élni, dolgozni?

March 16, 2016

 

Ma, amikor minden tizedik újszülött koraszülöttként jön világra, s az elmúlt évek fejlesztéseinek, beruházásainak köszönhetően egyre javulnak az életben tartásuk technikai feltételei, különös jelentőséggel bír, hogy közülük minél többen egészséges gyermekként térhessenek haza. A hosszan ápolt koraszülöttek akkor lehetnek majd valóban testileg és lelkileg egészséges gyermekek és felnőttek, ha pszichológiai értelemben is egészséges családok hagyják el az osztályunkat, s a koraszülöttek e kiegyensúlyozott közegben nevelkedhetnek tovább. Mindez megfelel az 1997-es egészségügyi törvény előírásainak (1), sőt több is annál!

 

Az első lépések

Kezdetben a szülők folyamatos jelenlétének elfogadása volt az egyik legalapvetőbb döntésünk. Megszüntettük a látogatási időt, így a szülők bármikor, bármennyi időre, belépési kóddal önállóan járhatnak be az osztályra. Ez természetesen sok pluszfeladatot ró ránk, az osztály dolgozóira – elsősorban a nővérekre.

Az első perctől kezdve igyekszünk megtanítani a szülőket a korán megszületett babájuk mind magabiztosabb ellátására. Kapcsolatunk már napokkal, olykor hetekkel a baba megszületése előtt kezdődhet, mert a várakozás ideje alatt rendszeresen felkeressük a kórházban fekvő édesanyákat és a látogatni érkező apukákat. Bár sok ismeret adható át e beszélgetések során, mindenre nem tudjuk előre felkészíteni őket.

 

Szülői kompetens jelenlét, együttműködés

A koraszülöttek világrajövetelét követően fontos, hogy időt hagyunk a szülők számára! Sokkoló, ijedt órákon, napokon vannak túl, mire hozzánk, a PIC-re kerülnek. Kellő tapintattal, sok türelemmel azonban szinte minden feladatba bevonhatók, mert elhiszik nekünk, hogy csak arra kérjük meg őket, amit eleinte a segítségünkkel, s később önállóan képesek megcsinálni.

A osztály munkatársainak a kezdeti nagyobb megterhelése kamatostul megtérül a későbbiekben, amikor a szülők már önállóan látják el gyermeküket, s ebben mi csak a háttérből veszünk részt, támogató figyelemmel.

A szülők az orvosokkal együtt vizitelnek, s a vizsgálat során a kezük érintése és a méhen belülről már jól ismert hangjuk jelenti a legfőbb biztonságot a baba számára. Ugyanezt próbáljuk kihasználni a fájdalmas vagy kellemetlen beavatkozások alkalmával. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szülői jelenlét biztonságot nyújtó és fájdalomcsillapító hatását a baba számára.

A vizit után pedig előbb a nővérek segítségével, majd egyre inkább a szülők teszik rendbe a babát, segítenek a CPAP-orreszközök cseréjénél, pelenkáznak, vérnyomást mérnek, áthelyezik a pulzoximéter érzékelőjét, majd kenguruzás közben meg is etetik őket.

Azt, hogy ki hol tart e tanulási folyamatban, névre szóló, színes táblázatban – amelyet a Karolinska Egyetem PIC-osztályán használt hasonló táblázat alapján honosítottunk meg osztályunkon – jelöljük, így a szülők pontosan tudják, melyik nap sikerült még segítséggel, majd először önállóan végrehajtani egy-egy ápolási feladatot (1. ábra).

 

szuloi_kompetencia_lap_honved_korhaz_1

1. ábra: Az osztályon használt táblázat a szülői kompetenciákról

 

Adott személyi és technikai feltételek között a mind jobb szakmai (morbiditási, mortalitási) mutatószámokat a szülők bevonásával próbáljuk elérni.

A koraszülötteknek, éretlen szervezetükből adódóan, számos stresszhelyzetet kell végigélniük, míg hazamehetnek, s ezek mérséklése az egyik legalapvetőbb feladatunk. A szülőket folyamatosan, korrekten tájékoztatjuk gyermekük állapotáról. Szinte mindig a baba mellett vannak, így részesei a könnyebb vagy nehezebb mindennapjainknak.

A szerepviszonyok talán kevésbé tiszták az osztályunkon, s ez több szerepkonfliktus felvállalását jelenti, de a családbarát modell jól működik. Rendszerint sikerül olyan közvetlen és egyenrangú kapcsolatot kialakítanunk a szülőkkel, hogy mindent természetesként tudunk elfogadni egymástól.

 

A babák igényei

Fontos, hogy a szülőket segítsük a baba jelzéseinek megértésében. A néhai Zack Boukydis pszichológusprofesszor által kidolgozott program (2) szerint nővérkéink segítenek a szülőknek megismerni, megérteni babájuk finom mozdulatokkal, mimikával, izomtónusuk változásával közölt jelzéseit.

A szülők jelenléte a legfőbb záloga a kenguruprogramnak (3), hiszen naponta többször a babát a mellkasukra helyezve, bőr-bőr kontaktust biztosítva pihennek az osztályon, elősegítve ennek összes pozitív élettani és lelki hatását.

A kenguruzás előmozdítja az anyatej termelődését, így az édesanyák folyamatos jelenléte által biztosítható a 30. gesztációs hét előtt született babák kizárólag anyatejjel történő táplálása. Látványos, amint kenguruzást követően jelentősen nő a lefejt anyatej mennyisége. Ezáltal egy 600-700 grammos kis koraszülött mindössze maximum egy hétig szorul infúzióra, parenteralis táplálásra. Az anyatej ugyanakkor a legfőbb védelmi „fegyverünk” a kórházi fertőzésekkel szemben, amit e fertőzések számának csökkenése és ezáltal az antibiotikum-felhasználásunk látványos mérséklődése is igazol.

 

A család

A szűk család természetesen nemcsak a szülőket, hanem a testvéreket is jelenti. Fontos, hogy ők is megismerkedhessenek a korán született testvérükkel, tudják, ki miatt tölt a mama oly hosszú időt távol az otthonuktól. Így talán ők is könnyebben tolerálják e nehéz élethelyzetet. Előre megbeszélt időpontokban bejöhetnek az osztályra, s megmutatjuk nekik a testvérüket, sőt az osztály őket – időnként a babánál is jobban – érdeklő részeit is. Ha rajzolnak a testvérüknek, az alkotást fóliával borítva odaragasztjuk az inkubátor falára.

A közeljövőben megvalósul régi álmunk, a családi szobák kialakítása, amelyeket talán e cikk megjelenése idején már használatba is vehetnek a hazabocsátásukhoz közeledő babák és szüleik. Ott tényleg maguk lesznek, így sokkal intimebb és önállóbb közeget tudunk biztosítani számukra, ugyanakkor még mindig kéznél vagyunk, ha bármiben segítségre szorulnak, s a baba hogylétét a központi monitoron keresztül mi is követni tudjuk.

 

Eredményeink

Mindezek által a nálunk töltött hosszú hónapok elteltével valóban kompetens szülőkként, összeszokott családként térhetnek haza: ők gyermekük legavatottabb ismerői!

S miért jó ez a módszer a kórház gazdasági igazgatójának? Mert a koraszülöttjeink már 1800 grammos súllyal is hazaadhatók, hiszen kompetens szüleik képesek a felmerülő problémák adekvát megoldására. Ezáltal tehát rövidebb a kórházi ápolási idejük.

A babák háziorvosaik számára is kevesebb gondot okoznak a későbbiekben. Ritkábban kerülnek otthonról újra kórházba, akár légúti, akár bélrendszerüket érintő fertőzések miatt, hiszen legtöbbjük csak szopik. S ha mégis bármi gondjuk adódik, mi utógondozóként – a kötelező kontrollvizsgálatokon túl is – mindig elérhetőek vagyunk számukra.

A kompetens szülővé válás legfőbb állomásait egy rövid videón szeretnénk bemutatni.

(A videón látható illusztráció Simon András rajza: Tenyerembe írtalak)

 

Irodalom

  1. évi CLIV. törvény az egészségügyről. Hatályos jogszabályok gyűjteménye. link vigyen ide: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV
  2. Boukydis Collaborative consultation with parents and Infants in the perinatal period. Brookes Publishing Co., Baltimore, MD: Brookes Publishing, 2012.
  3. Schill B. Amit a kengurukról feltétlenül tudnunk kell! eConsilium, 2015. aug. 5. link vigyen ide: http://regi.econsilium.hu/amit-a-kengurukrol-feltetlenul-tudnunk-kell/

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés