Magnéziummal és B6-vitaminnal a nyugtalan láb szindróma ellen

March 14, 2024

A sokak életét megkeserítő nyugtalan láb szindróma (Restless Legs Syndrome/Willis-Ekbom-kór) egy szenzomotoros rendellenesség, mely a lábak megmozdítására irányuló késztetésben nyilvánul meg. A kényszeres érzés általában az esti órákban jelentkezik, alvászavart, következményes nappali fáradtságot és életminőség-romlást okozhat. Előfordulását 7-10%-ra becsülik, diabetesben szenvedők körében ez az arány 20-30%. Megjelenését összefüggésbe hozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatával is.

Megkülönböztetik elsődleges, azaz idiopathiás és másodlagos formáit. A másodlagos forma egyes hiányállapotokra, betegségekre jellemző, ilyenkor a háttérben meghúzódó zavar egyik tüneteként jelentkezhet. A terhesség, veseelégtelenség, vashiány, cukorbetegség, neuropathia olyan állapotok, melyek során fokozott a kockázat a másodlagos nyugtalan láb szindróma megjelenésére, de a betegség etiológiája továbbra sem teljesen tisztázott.

Kezelésére gyakran alkalmaznak benzodiazepineket, opioidokat, dopaminagonistákat, karbamazepint, gabapentint.

Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a nyugtalan láb szindrómában szenvedők magnéziumszintje alacsonyabb, mint az egészséges személyekből álló kontrollcsoporté. Más vizsgálat az intravénás magnéziumpótlás jótékony hatásáról számolt be, de a magnézium terápiás hatását kutató vizsgálatok eredményei összességében ellentmondásosak.

A magnézium számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, hiánya az idegek ingerlékenységét fokozza, elősegíti a neuromuszkuláris transzmissziót.

A B6-vitamin, azaz piridoxin aktív formája a piridoxál-foszfát, mely a glikogén-foszforiláz enzim kofaktora. A glikogén-foszforiláz megfelelő működése elengedhetetlen az egészséges izomfunkció megtartásához. A B6-vitamin mindezek mellett segít álmatlanság esetén, és javíthatja az alvás minőségét.

A multicentrikus, randomizált, egyszeres vak vizsgálat során 75 nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteget véletlenszerűen osztottak három csoportra. Az első csoport a hagyományos pramipexolkezelés mellé napi 250 mg magnézium-oxidot kapott. A második csoportnak szintén a pramipexol mellé 40 mg B6-vitamint kellett szednie, míg a kontrollcsoport az említett dopaminagonistán kívül csak placebót kapott.

Három alkalommal – a vizsgálat elején, egy hónappal a kezdete után, valamint két hónappal a kutatás kezdete után – kérdőívet töltöttek ki. A kérdéssor alapját a nemzetközi nyugtalan láb szindrómát értékelő skála (International Restless Legs Sclae – IRLS) és az alvási problémák értékelésére szolgáló Pittsburgh Alvásminőség Index (Pittsburgh Sleep Quality Index – PSQI) képezték. A nyugtalan láb szindróma értékelése egy 0-40 pontig terjedő skálán történt, a magasabb pontszám a súlyosabb tüneteket jelöli. A PSQI kérdőív spektruma 0-21 pont, melyben a 6 feletti pontszám már nem kielégítő alvásminőséget jelent.

A kezelés kezdetén és az egy hónappal később kitöltött kérdőívekben még nem volt szignifikáns különbség a három csoport között, azonban a két hónap után kapott pontszámok már jelentős különbséget mutattak a tünetek súlyosságát és az alvásminőséget illetően. A kezdeti PSQI értékek átlaga a magnéziumkiegészítést kapó csoportban 18,28, a B6-vitamin csoportban 18,4, míg a kontrollcsoportban 16,6 volt. Két hónap után ezek az értékek rendre 5,92-re, 7,04-re és 10,52-re csökkentek. A mozgatási késztetést értékelő skálán az eredmények a vizsgálat kezdetén a magnéziumot kapó csoportban 30,96, a B6-vitamin csoportban 32,08, a kontrollcsoportban 31,04 voltak. Két hónappal később az átlagos pontszámok a magnéziumcsoportban 16,08, a B6-vitamint szedő csoportban 17,8, a kontrollcsoportban pedig 24,24 lettek.

Mindezek mellett a kutatás rámutatott, hogy a magnéziumpótlás hatékonyabbnak bizonyult a B6-vitaminnál is, noha ez utóbbi is jelentősen javított az IRLS és PSQI pontszámokon.

Ugyan biztos gyógymód továbbra sem létezik a nyugtalan láb szindrómára, de a vizsgálat bebizonyította, hogy egy könnyen hozzáférhető vitamin- és ásványianyag-készítmény kiegészítő terápiaként jelentősen csökkentheti a betegség okozta kellemetlen tüneteket, javíthatja az alvásminőséget.

Forrás

Jadidi A, Rezaei Ashtiani A, Khanmohamadi Hezaveh A, Aghaepour SM. Therapeutic effects of magnesium and vitamin B6 in alleviating the symptoms of restless legs syndrome: a randomized controlled clinical trial. BMC Complement Med Ther. 2022;23(1):1.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés