Akupunktúrával a fokozott strokekockázat ellen

October 20, 2023

Egyre több evidencia támasztja alá az összefüggést a migrén és a stroke-ra való fokozott hajlam között. Az összefüggés még hangsúlyosabb 45 évnél fiatalabb, aurás migrénben szenvedő nők esetében. A migrénes fejfájás világszerte rengeteg embert érint, kezelése főként gyógyszerek útján történik, de a kellemetlen mellékhatások és a kívánt hatás esetenkénti elmaradása miatt a betegek egyre gyakrabban fordulnak alternatív megoldások – mint például az akupunktúra – felé.

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik fő kezelési módszere, alkalmazása több mint 3000 évre nyúlik vissza, mára már világszerte elterjedt. Hatásosságát migrén esetén több tanulmány is igazolta, bizonyítottan csökkenti a fejfájásos napok számát, hatékonysága még a gyógyszeres kezeléssel is felveszi a versenyt.

Az akupunktúra ezenkívül hatékonynak bizonyult stroke utáni rehabilitációs kezelések kiegészítéseként is, továbbá ischaemiás toleranciát növelő hatásának köszönhetően preventív alkalmazását is alátámasztják a kutatások.

Egy Tajvanban végzett, 19 évet felölelő követéses vizsgálat annak járt utána, hogy az akupunktúrás kezeléseken részt vevő migrénes betegek strokerizikója alacsonyabb-e, mint e gyógymóddal nem élő sorstársaiké.

A kutatáshoz a tajvani nemzeti egészségbiztosítási adatbázis adatait használták, melyben a vizsgált személyek demográfiai és nyugati orvoslással összefüggő adatain kívül a hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos információk is helyet kaptak. Az adatokat 2000. január 1-jétől újonnan diagnosztizált 20 év feletti migrénes betegektől kezdték gyűjteni, különválasztva az akupunktúrás kezeléseken részt vevő betegek és az alternatív gyógyászattal nem élők adatait. A vizsgálatban nem vették figyelembe azon betegeket, akiknél az első akupunktúrás kezelés és a teljes vizsgálat vége között kevesebb, mint egy év telt el, valamint azokét, akik korábban már elszenvedtek stroke-ot, így végül 1354 akupunktúrás kezelésben részesült migrénes beteg adatait vetették össze az ugyancsak 1354 főből álló, szintén migrénben szenvedő kontrollcsoportéval.

A leggyakrabban előforduló társbetegség a mentális zavar, a magas vérnyomás és a hyperlipidaemia volt. Az átlagos követési idő 13,77 év volt az akupunktúrás kohorszban, míg 9,71 év a kontrollcsoportban.

Az eredmények azt mutatták, hogy az akupunktúrás kezeléseken résztvevő migrénes betegeknek mindkét nem és az összes korcsoport esetében alapbetegségektől függetlenül szignifikánsan alacsonyabb kockázata volt a stroke-ra, mint a nem akupunktúrás kontrollcsoporténak. Az akupunktúrát igénybe vevő, migrénben szenvedő betegekre 1000 főre vetítve 20,76 stroke jutott egy évben, míg a kontrollcsoportban ez a szám 48,38 volt.

Korábbi tanulmányoknak ellentmondóan nemek tekintetében nem volt szignifikáns különbség a strokekockázatban, viszont a hajlam a kor előrehaladtával fokozódott, csakúgy, mint az átlagpopulációban. A magas vérnyomás, koszorúér-betegség, traumás fejsérülés, Parkinson-kór és a mentális zavarok voltak azok a társbetegségek, amelyek fokozták a kockázatot. Az adatok elemzése során arra is fény derült, hogy a gyógyszerszedés dózisfüggő módon mindkét csoportban védőhatásúnak bizonyult.

A tanulmány bizonyítja az akupunktúra hatékonyságát a stroke megelőzésében, még ha a pontos hatásmechanizmus egyelőre nem is ismert, pusztán a migrén és a stroke közös cerebrovascularis etiológiája és patomechanizmusa alapján feltételezték preventív hatását. Jelen állás szerint a migrénes pácienseknek a fokozott strokekockázat ellenére sem javasolják rutinszerűen a preventív gyógyszeres kezelést, de a fenti eredmények tükrében az akupunktúra kiegészítő alkalmazása mindenképp megfontolandó.

Forrás

  1. Liao CC, Chien CH, Shih YH, Tsai FJ, Li JM. Acupuncture Is Effective at Reducing the Risk of Stroke in Patients with Migraines: A Real-World, Large-Scale Cohort Study with 19-Years of Follow-Up. Int J Environ Res Public Health. 2023;20(3):1690. Published 2023 Jan 17.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés