Refluxbetegség vagy mégsem?

June 2, 2011

Az idős beteg gyomortumora későn került felismerésre, mert tüneteinek egy része refluxbetegségre utalt, és nem történt meg az összes körülmény mérlegelése. A szakmai iránylevek ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy eldönthessük, mikor kell mindenképpen és gyorsan elvégezni az endoszkópos vizsgálatot, és mikor elégedhetünk meg tüneti diagnózissal.

A 76 éves nőbeteg ismert és kezelt betegségei: balkamra-elégtelenség, emphysema pulmonum, hypertonia, valamint osteoporosis.

2010 júniusában ige erős mellkasi fájdalom és nyelészavar miatt fordult orvoshoz. A fájdalom az egész mellkasba kisugárzott, ezért kardiológiai vizsgálatok történtek, amelyek eredményei nem utaltak akut történésre. Kezelőorvosa refluxbetegségre, illetve refluxoesophagitisre gondolt, de további vizsgálatot nem végeztetett, a beteg elmondása szerint gyógyszert sem írt fel. A reflux diagnózisa mellett szólt még az állandó rekedtség is.

A beteg fájdalma, nyelészavara továbbra is fennállt, emiatt 8 kg-t fogyott, vérszegénnyé vált. 2010 novemberére állandó teltségérzés és ételundor is jelentkezett (hangsúlyozta, hogy nem húsundor).

2010. december közepén hagyományos gyomorröntgen-vizsgálatot végeztek, amely lelete szerint a nyelőcső alsó 6 cm-én a fali kontúr egyenetlen, a gyomorban eltérést nem találtak. Endoszkópos vizsgálatot javasoltak.

A beteg 2011. január 18-án jelentkezett ambulanciánkon, másnap felső pánendoszkópiát végeztünk. Megközelítőleg 8 cm hosszú, a nyelőcső alsó részét, a cardiát és a gyomor oralis részét érintő, mélyen exulcerált tumort találtunk (1. ábra). Szövettani lelete: rosszul differenciált adenocarcinoma.

1. ábra. Kifekélyesedett cardiatumor endoszkópos képe

Az eset nem különleges, ismertetésre azért érdemes, mert időről-időre bizonyos alapelvekre fel kell hívni a figyelmet.

1.    A refluxbetegség gyakori megbetegedés, de csak abban az esetben lehet tüneti diagnózisként kimondani, ha az alábbi alarmtünetek közül egyik sincs jelen:
– nyelészavar vagy nyelési képtelenség,
– nyelési fájdalom,
– vérzés, anaemia,
– fogyás,
– 40 (esetleg 35) év feletti életkor.

2.    Az első ajánlott vizsgálat az endoszkópia. Gyomorröntgen-vizsgálatot manapság csak speciális indikációk alapján végzünk. Éppen emiatt már kevés az olyan radiológus kolléga, aki kellő tapasztalattal rendelkezik, és korrekt eredményt adó vizsgálatot tud végezni.

3.    Ha nem állnak fenn alarmtünetek, típusos panaszok esetén az úgynevezett protonpumpainhibitor-próba (PPI) végezhető.

4.    Típusos panaszokkal küszködő, refluxos, alarmtünetektől nem szenvedő beteg esetében is el kell végezni az endoszkópos vizsgálatot legalább egyszer a betegség folyamán.

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés