Magyar csúcstechnológiai innováció a koponya műtétek és a gerinc minimál invazív műtéti eljárásaiban (szerkesztőségi közlemény)

December 9, 2022

A 2000-es évek óta a műtéti eszközök intenzív fejlődése számos fejlesztési lépcsőn át új utakat nyitott meg a craniális régiót és a gerinc területét érintő műtéti technikákban. A precíziós eljárások, a szövetkímélő, minimál invazív beavatkozási szemlélet a műszeres eszközparkkal együtt fejlődtek. Mára ismertté váltak a műtétekben felhasznált készülékek adta lehetőségek és korlátok egyaránt. 1

Közleményünkben egy új, a magyar TradeFlex vállalat által kifejlesztett, csúcstechnológiát képviselő, eredetileg koponya sebészeti felhasználásra fejlesztett fúró-maró készüléket mutatunk be, mely jellemzői alapján jóval szélesebb körben, a gerinc minimál invazív műtéti beavatkozásainál is új szintet képviselhet  a rendelkezésre álló eszközök palettáján.

Meghajtó mechanika: nem egyik, vagy másik, hanem mindkettő!

Napjainkban a koponyafeltáró műtétekben alapvetően két, eltérő meghajtású (pneumatikus, vagy elektromotoros) csontvágó eszközt alkalmaznak. Az alapvető karakterisztikai különbségek jól ismertek:

A pneumatikus turbinák nagyobb teljesítménye lehetővé teszi a magasabb vágási sebesség révén a műtét időigényének csökkentését, valamint a vastagabb csontrégiók biztos átvághatóságát.  A nagy sebességű, erőteljes meghajtás finom vágási felületet eredményez. Hátrányuk ugyanakkor a magas, 70-75Db-es zajszint, mely a magas rezgési hangtartománnyal társulva kellemetlen hangérzetet okoz. Érthető, hogy ez a típus akkor preferált, ha a vastag csonton történő gyors és biztos áthaladás a feladat.

Az elektromos meghajtás csendes, de a biztosított teljesítmény is jelentősen kisebb. Gyakran fordulhatnak elő elakadások, leállások a műtét során. Ugyanakkor a preciziós, finom beavatkozásoknál a csendes működés tagadhatatlanul előnyt képvisel.

A Tradeflex fejlesztés titánium készülékháza univerzális fogadó egység: mindössze egy rögzítőpont oldása után kivehető az addig használt meghajtó egység és egy mozdulattal behelyezhető a másik motortípus.  Egy készülékben vált lehetségessé, hogy a műtéti elvárásoknak megfelelően és akár műtéti szakaszonként a pneumatikus turbina és az elektromotor váltásával optimalizáható legyen a feltárási folyamat. A meghajtás további újdonságokkal is szolgál. A motorok üresjárati fordulatszáma 100.000-110.000/perc, míg a piacon korábban rendelkezésre álló készülékek 60 000-100 000/perc fordulatszám tartományban teljesítettek. A teljesítmény jellemző (pneumatikus : 80W, elektromos 60W) szintén demonstrálja a hatékonyságot.

Jól érzékelhető különbséget jelent majd a gyakorlatban a pneumatikus meghajtás jelentősen alacsonyabb zajszintje!  Az 55Db-es (mínusz 20Db korábbi termékekhez képest!), csendes, ikerturbinás pneumatikus motor az eszközben alkalmazott szabadalmaztatott újdonságok egyike. Rendelkezésre áll így az eszközben a zavaró hangeffektus nélkül is a nagy teljesítmény. A meghajtást biztosító pneumatikus tápcső coaxális, miáltal a turbinából kiáramló levegő visszatérő ágon, zárt rendszerben kerül a műtőn kívüli térbe.

Minden műtéti helyzetben „kézreálló” eszköz

A piacon elérhető készülékek vagy egyenes vagy hajlított kialakításúak. A Tradeflex eszköze mindkét típus előnyeit képes ötvözni: Az univerzális eszköz, amely egyetlen mozdulattal állítható át egyenesbő hajlított változatba, vagy vissza, így is biztosítva a sebész számára a legjobb kontrollt és a kényelmesebb poziciót.

A sokoldalú felhasználhatóságot szolgálja a készülékházra csatolható fej egységek sorozata is. Az egyszerhasználatos eszközkészlet steril csomagolásban rögtön felhasználásra kész.A Craniotom, különböző gömb marók, és fúrók illesztése szintén szabadalmi védettséget élvező újdonság. A fej egységek felerősítése egy „klikk”mechanizmus révén egykezes művelet és mindössze egy mozdulat. A szerszámfej automatikusan rögzül a készülékházon. Csere esetén az eltávolítandó fej egységet rögzítő biztosító gyűrűt a ház irányába jobb kézzel visszahúzva a fej egység dokkoló „szárnyai” szabaddá válnak, bal kézzel összenyomva őket, ugyanazzal a mozdulattal a fej egység lehúzható a készülékházról.

A gyakorlati igényekre épített tudatos tervezés révén komoly ígéreteket hordoz a fejlesztés, mely a szakmai értékei mellett a költséghatékonyság tekintetében is várhatóan jó alternatívát képvisel.

Köszönjük a fejlesztő TradeFlex Kft-nek az információk rendelkezésünkre bocsátását.

1 Új műtéttechnikai eljárások és sebészi lehetőségek a gerincsebészetben, különös tekintettel a minimális invazivitásra / Banczerowski Péter / Országos Klinikai Idegtudományi intézet /Budapest 2016


kommentár: A Tradeflex Kft. fejlesztésében létrehozott moduláris sebészeti csont fúró-maró készülék szett egyesíti magában a korábbi eszközök által biztosított adottságokat, sőt jelentős szakmai újdonságot biztosítva felhasználhatóság sokoldalúságát tekintve meg is haladja azokat! Amennyiben a két meghajtási (működtetési) karakterisztika között egy eszközön belül a műtét során is válthatunk, gyorsabban, egyszerűen és nem utolsó sorban költséghatékonyabban oldhatjuk meg a műtéti feladatot. A korábbi maró és fúró készülékeket egyaránt használjuk úgy a gerincet , mint a koponyát érintő beavatkozásoknál. Operációs mikroszkóp alatt, illetve minimál invazív, tubuláris feltárásokon át elvégzett gerincműtétek során a különböző szögekben állítható könyök egységgel a beavatkozás során a műtéti terület látótere szabad maradhat, a műtét (a beavatkozás) a betegnek még biztonságosabbá, az operatőr számára kényelmesebbé válhat a korábbi fix pozíciójú fúró-maró készülékekhez viszonyítva. Aktuális fejlesztést alkalmazva nem jelentkeznek azok a korábbi, fix eszköztartásból adódó korlátok, amelyek mellet akár az operatőr keze, akár az alkalmazott műszer korlátozhatta a műtéti terület folyamatos kontrollálhatóságát. Az eszköz műtéti szempontból szinte univerzálisnak tekinthető, hisz a nagy sebességű gyors vágást, illetve a precíziós beavatkozást igénylő eltérő műtéttechnikai igényeihez az egyszerű meghajtás cserével akár szakaszonként is igazodhatunk. A készülékfej típusok egyszerű cseréje szintén támogatja a műtét flexibilitását! műtéti minőség javulást jelenthet, amikor kihasználhatjuk majd azokat a gyakorlat szempontjából meghatározó előnyöket, amelyeket ez az műszer magában hordoz! A közlemény ugyan arra nem tért ki, de gyakorlati jelentősége a fúrószár hossz változtathatóságának is lehet. A testfelszínhez viszonyított különböző (vagy változó) mélységben elhelyezkedő beavatkozási feladatok szintén nagyobb biztonsággal lennének végrehajthatók így. Gyakorlati szempontból kritikus termékjellemző az indító nyomaték nagysága. A korábbi korszerű készülékekkel már megtapasztaltuk a „bemozdulás” mentes indulást, ettől az eszköztől is reméljük ugyanezt. Nagyszerű érzés, amikor a műszerfejlesztések révén meghaladhatjuk munkánk korábbi, kényszerű korlátjait. Még inkább igaz ez, ha magyar fejlesztés ad erre lehetőséget! Várjuk, hogy mielőbb a termék tesztelői lehessünk.

dr. Elek Péter
klinikai főorvos
SZTE ÁOK Idegsebészeti Klinika

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés