A metamizol felfedezésének története

February 18, 2022
Vissza

A metamizol felfedezésének története

Idén van a 100. évfordulója annak, hogy a forgalomba hozták a metamizolt. Az a tény, hogy ilyen hosszú idő próbáját kiállta, azt jelzi, hogy számos olyan klinikai helyzet van, amelyben ma is a metamizol az egyik legjobb megoldás. De hogyan is találtak rá a metamizolra?

A történet gyökerei a XIX. századra nyúlnak vissza, amikor az orvosi gyakorlatban és a farmakoterápiában jelentős változás zajlott le: megjelentek az első, vegyi úton előállított gyógyszer-hatóanyagok. 1805-ben Sertürner előállította a morfiumot, 1820-ban pedig Pelletier és Caventou felfedezte a kinint. Néhány év múlva Pelletier és Dumas azt is felismerte, hogy a hatásos láz- és fájdalomcsillapító alkaloidok olyan aromás molekulák, amelyek a gyűrűben nitrogénatomot tartalmaznak. A felfedezéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy az új hatóanyagokhoz ne véletlenszerűen vagy a „természet ajándékaként” jussanak el, hanem célzott kutatómunkával. A szintetikus előállítás csökkentette a függést a nehezen beszerezhető, egzotikus alapanyagoktól, sőt a gyógyszerek hatása is növelhető volt.

Ezzel párhuzamosan a XIX. század második felében Európában – főleg Németországban – sorra jöttek létre a gyógyszergyárak, amelyek élen jártak a láz- és fájdalomcsillapítók felfedezésében. A speciális vegyészeti tudás és az első hatóanyagokhoz szükséges alapanyagok a festékgyárakban álltak rendelkezésre. Nem véletlen hát, hogy az úttörő szerepet vállaló első gyógyszergyárak korábban textilfestékeket gyártó vállalkozásokból alakultak meg: 1863-ban a Bayer és a Meister, Lucius & Co., a későbbi Hoechst AG (ma a Sanofi része).

Az új gyógyszerek kifejlesztésében fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott a tudatos kutatómunka, és egyre kisebb szerep jutott a véletlennek. Sorra fedezték fel a hasonló hatású molekulákat, amelyek részben festékgyártás köztitermékei voltak. 1882-ben a Hoechstnél felfedezték a fenazont, pár év múlva Bayernél a fenacetint, majd 1897-ben az acetil-szalicilsavat.

Miután az új anyagok széles körben elterjedték, nyilvánvalóvá váltak hátrányaik is. Általánosságban elmondható, hogy hatékonyságuk alacsony volt, mellékhatásaik pedig jelentősek. A dozírozás is szélsőséges volt: a nátrium-szalicilátot napi 10 evőkanálnyi mennyiségben vették be. A fenacetin grammos dózisai sokszor okoztak methemoglobinémiát, a fenazon mellett gyakoriak voltak az allergiás reakciók.

A XX. század elején a Hoechstnél már azt vizsgálták, hogyan lehetne a fenazon hatásosságát más aminocsoportok hozzáadásával növelni. Ennek eredményeképpen 1920-ban előállították az aminophenazont, a chloroquint és a dipiront – későbbi nevén a metamizolt. Ez utóbbiról hamar kiderült, hogy az egyik legerősebb, nem kábító hatású fájdalomcsillapító. A kedvező tapasztalatok hatására két évvel később, 1922-ben Novalgin néven forgalomba hozták, és a metamizol megkezdte máig tartó, immár 100 éves sikertörténetét.

A történet magyarországi folytatásához kattintson ide!

Felhasznált irodalom

  1. Málek J. Metamizol – 100 let od objevu. Anes intenziv Med 2020; 31(3): 83–85.
  2. Berman A. Pelletier, Pierre-Joseph. [Internet]. encyclopedia.com. https://www.encyclopedia.com/science/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/pelletier-pierre-joseph Utolsó elérés: 2022. 01. 17.
  3. Brune K. The early history of non-opioid analgesics. Acute Pain 1997; 1(1): 33–40.
  4. Brune K, Hinz B. The discovery and development of antiinflammatory drugs. Arthritis Rheum 2004; 50(8): 2391–2399.
  5. A metamizol hatóanyag története. [Internet]. Partner Patikák (Euromedic). https://partnerpatikak.hu/a-metamizol-hatoanyag-tortenete/ 2021.04.23. Utolsó elérés: 2022. 01. 17.
  6. ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ alkalmazási előírás

Az Algopyrin 500mg tabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

Erős, vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására, amennyiben más terápiás beavatkozás nem javasolt.

Bővebb információért olvassa el a gyógyszer
alkalmazási előírását.

Opella Healthcare Commercial Kft.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu, www.algopyrin.hu


MAT-HU-2200515
(2022. 05. 01.)

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés