Tartós fáradtság COVID-19 után

November 19, 2020

A fáradtság a COVID-19 jellemző tünete. Egy most megjelent tanulmányban egy írországi, COVID-19 betegek utókezelésével foglalozó klinika ambuláns tapasztalait elemezték. Olyan betegeket vontak be, akiknél a COVID-19 megbetegedés utolsó akut tünete vagy a COVID-19 miatti kórházi kezelés befejezése óta legalább hat hét telt el.

A fáradtság értékelésére elvégezték a Chalder Fatigues Score (CFQ-11) felmérést, megvizsgálaták a fáradtságra vonatkozó lehetséges prediktív tényezőket, a lezajlott betegség súlyosságát, a perifériás immunaktiválódás biomarkereit és a proinflammatorikus citokinek szintjét.

A 128 beteg (átlagéletkor 49,5 ± 15 év) közül 67-en (52,3%) számolt be folyamatosan fennálló fáradtságról a betegség lezajlása után átlagosan 10 héttel. A fáradtság és a COVID-19 megbetegedés súlyossága (hospitalizáció, oxigéntámogatás, intenzív ellátás) között nem találtak szignifikáns kapcsolatot. Szintén nem volt szignifikáns összefüggés a gyulladásos laborparaméterek (leukocyta, neutrophil- vagy lymphocytaszám, illetve -arány, laktát-dehidrogenáz, C-reaktív protein), a proinflammatorikus citokinek (IL-6, sCD25) és a fáradtság között.

A fáradtságot panaszolók között többen voltak a nők és azok, akiknek anamnézisében szorongásos, depressziós panaszok már korábban is előfordultak.

A vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzés utáni tartós fáradtság a COVID-19 megbetegedések gyógyulása után jellemző maradványtünet, amely számottevő terhet jelent a lábadozóknak.

A fáradtság a korábban átélt betegség súlyosságától független.

Forrás: Townsend L, Dyer AH, Jones K, et al. Persistent fatigue following SARS-CoV-2 infection is common and independent of severity of initial infectionPersistent fatigue following SARS-CoV-2 infection is common and independent of severity of initial infection. PLoS One 2020; 15(11): e0240784.

Az eredeti cikket itt olvashatja el: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33166287/

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés