Az NTproBNP és a mortalitás

October 21, 2020

Azoknál a COVID-19-betegeknél, akiknél súlyos tüdőgyulladás alakult ki, de szívelégtelenség nem szerepel az anamnézisben, a mortalitás az N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid (NTproBNP) szintjével párhuzamosan növekszik – számoltak be október elején egy virtuális kardiológiai kongresszuson.

A kutatók egy New York-i kórházban kezelt 304 felnőtt adatait elemezték. Olyan COVID-19-betegeket válogattak be a tanulmányba, akiknek nem szerepelt szívelégtelenség az anamnézisében, és akiknél oxigéntámogatást szükségessé tevő súlyos pneumonia alakult ki. Nem vizsgálták azokat, akik már intubálva érkeztek a kórházba, és azokat sem, akiket felvételüket követően 24 órán belül intubálni kellett, vagy akiket 24 órán belül elvesztettek. A felvett betegeknél megmérték az NTproBNP értékét. Az elsődleges végpont a bármely okból bekövetkező halálozás, a másodlagos végpont a halálozás vagy intubáció valamelyikének bekövetkezte volt. Az adatokat a halálozásig vagy emisszióig, de legfeljebb 30 napig gyűjtötték.

 

 

A betegek átlagéletkora 60±17 év, a nők aránya 31,2% volt. 29,9%-uk volt diabeteses, 12,8%-uk coronariabeteg, 8,9%-uk szenvedett pitvarfibrillációban, az átlagos BMI-érték 30,3±6,5 kg/m2 volt.

Felvételkor az átlagos O2-szaturációt 89±8%-nak, az NTproBNP szintjét 156 ng/l-nek (44–729 ng/l) mérték. 12 nap (medián idő; 8–20 nap) elteltével 74 beteg (24,3%) halt meg, és további 59-nél (19,4%) volt szükség intubációra.

A kezdeti NTproBNP értéke erősen összefüggött a mortalitással. Azoknál a COVID-19-betegeknél, akiknél az NTproBNP szintje a kórházi kezelés kezdetén közepes vagy magasabb volt, 38%-os volt a mortalitás, míg a medián NTproBNP-szint alatti betegek halálozása 10% körül alakult.

Az egyéb klinikai változók szerinti korrekció után azt találták, hogy az NTproBNP minden duplázódása 29%-kal növelte a kockázatát (kockázati arány – HR: 1,29; 95% CI: 1,17–1,43; p<0,001). A halál vagy intubáció gyengébb összefüggést mutatott (HR: 1,09; 95% CI: 1,01–1,18; p=0,025) a felvételkori NTproBNP-értékkel.

A natriuretikus peptid (NTproBNP) jól ismert és hasznos biomarker a szívelégtelenség diagnosztizálásában és a súlyosság megítélésében. A most közölt tapasztalatok arra utalnak, hogy a natriuretikus peptid értékes prognosztikus adatként szolgálhat a súlyos COVID-19 tüdőgyulladásban szenvedő betegek kezelésének megtervezéséhez.

Bár nem világos, hogy COVID-19-ben milyen mechanizmus vezet a natriuretikus peptid szintjének emelkedéséhez, nem kizárt, hogy a vírus okozta akut szívizomkárosodás jeleként kell értékelnünk. Ez azt is jelentheti, hogy ezek a betegek érzékenyebbek lehetnek az esetleges volumentúlterhelésre.

 Az emelkedett érték segíthet annak eldöntésében, hogy az adott beteg dyspnoeja az akut tüdőgyulladás következménye, vagy egy esetleges viralis szívizomkárosodást jelez.

A kórházba érkező lázas, tüdőgyulladásos betegeknél nem ritka, hogy nagyobb mennyiségű folyadékpótlást alkalmaznak. Azonban ha a natriuretikus peptid emelkedett szintje valóban a volumentúlterhelés iránti csökkent toleranciát jelenti, akkor ezeknél a betegeknél a rehidrálás során fokozott óvatosság lehet ajánlott.

Más kutatók azonban óvnak attól, hogy az NTproBNP szintjének emelkedését automatikusan szívelégtelenségnek tekintsük. A natriuretikus peptid szintjének emelkedése nem feltétlenül a szívizom „túlnyújtásának” következménye, ahogy azt sokan gondolják. Számos cardialis és extracardialis állapot – köztük akár a citokinviharra való hajlam – markere is lehet.

Összességében a felismert összefüggést egyelőre hipotézisgeneráló eredménynek kell tekintenünk.

Források:

  1. Yoo J, Papamanoli A, Grewal P, et al. N-Terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptide And Mortality In Patients Without Heart Failure Hospitalized With Severe Covid-19 Pneumonia. Virtual HFSA 2020 Annual Scientific Meeting. Abstract 202.
  2. Stiles S. In COVID-19 Without HF, High NT-proBNP Predicts Mortality. [Internet] Medscape Medical News. 2020. október 14. https://www.medscape.com/viewarticle/939135 Utolsó elérés: 2020. október 21.

Az eredeti cikket itt érheti el: https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/9156/presentation/2250.

A kommentárokat itt olvashatja: https://www.medscape.com/viewarticle/939135

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés