Rákszűrés – összefoglaló irányelv

August 14, 2019

Emlőrák

Az emlőrákszűrésre vonatkozóan három életkori küszöböt határoztak meg. 40 éves kortól fel lehet ajánlani a lehetőséget, 45 éves korban pedig el is kell kezdeni a rutinszerű, évenként ismételendő mammográfiát. 55 éves kortól át lehet térni a kétévenkénti szűrésre, és mindaddig folytatni kell, amíg a várható élettartam eléri a tíz évet.

Az ACS ajánlása az átlagos kockázatú nők szűrésére 2015 óta változatlan. Az idejekorán – 40 vagy legkésőbb 45 éves korban – megkezdett szűrés szignifikánsan csökkenti az előrehaladott rák diagnosztizálásának kockázatát. Postmenopausában az előny már nem ennyire egyértelmű, kivéve, ha a betege hormontpótlásban részesül. Ez esetben, vagy ha a beteg igényli, az évenkénti szűrés 55 éves kor után is fenntartandó, egyébként elegendő a kétévenkénti mammográfia.

Az átlagosnál magasabb kockázatú nők szűrésére vonatkozó, 2007-ben kiadott irányelv felülvizsgálata jelenleg zajlik.

Méhnyakrák

21 éves kortól kezdődően háromévente szükséges a Papanicolau-teszt (PAP) elvégzése. 30 éves kortól ajánlott kombinálni a humán papillomavírus (HPV) DNS-teszttel, ötévenként elvégezve. Elfogadhatónak tekintik HPV-vizsgálat nélkül is, azonban ez esetben háromévenként el kell végezni. 65 éves kor felett, amennyiben a megelőző tíz évben legalább három negatív PAP-tesztje vagy két negatív PAP-teszt és HPV-teszt volt, a szűrést abba lehet hagyni. Szintén nem szükséges folytatni azoknál a nőknél, akiknél teljes méheltávolítást végeztek.

Az irányelv szerint meghatározatlan szignifikanciájú atípusos sejtek jelenléte esetén, ha a HPV-teszt negatív, három éven belül meg kell ismételni a vizsgálatot. Ez utóbbi ajánlás, illetve a HPV-vakcinációra vonatkozó javaslat 2012 óta került az irányelvbe.

Colorectalis rák

A rutinszerű colorectalis rákszűrés megkezdésére a Társaság irányelve a 45 éves életkort határozza meg. A módszert illetően több opció is lehetséges, ezek ismétlési gyakorisága azonban eltér: a széklet immunkémiai vizsgálatát vagy okkult vérzés kimutatását (nagy érzékenységű gvajak-teszttel) évente, a több célpontú DNS-vizsgálatot háromévente, a CT-kolonográfiát vagy a flexibilis szigmoidoszkópiát ötévente, a kolonoszkópiát tízévente ajánlott megismételni. A vizsgálati módszert a hozzáférhetőség és a beteg preferenciái alapján ajánlott kiválasztani.

A nem kolonoszkópiával szerzett pozitív eredményt kolonoszkópiával kell kontrollálni. Jó egészségi állapot és legalább tízéves várható élettartam mellett a rendszeres szűrést 75 éves korig indokolt folytatni. 85 éves korig a szűrési anamnézis, a beteg preferenciái és az életkilátások szerint opcionális, 85 éves kor fölött indokolatlan.

A colorectalis rák szűrésének alsó korhatárát 2018-ban szállították le 45 évre. Az emelkedett, illetve magas kockázatú személyekre vonatkozó ajánlás 2001 óta változatlan.

Prosztatarák

A prosztatarák szűrésére vonatkozó ajánlás 2010 óta nem változott, és várhatóan 2019-ben fogják frissíteni. A javasolt módszer a PSA-teszt rectalis vizsgálattal kiegészítve vagy anélkül. A várható tízéves élettartam itt is szűrési feltétel. Átlagos kockázat esetén az 50 évesen, emelkedett rizikó (pozitív családi anamnézis) mellett 45 éves életkorban ajánlott a rendszeres szűrés megkezdése. Ha különösen magas a veszély, például családi halmozódás esetén, már 40 évesen érdemes szűrni. Az ismétlési gyakoriságra nem fogalmaznak meg javaslatot, és hangsúlyozzák a beteg informálásának és döntésbe való bevonásának fontosságát.

Tüdőrák

Az ajánlás a tüdőrák szűrésére az alacsony dózisú helikális CT-felvételt tartja elfogadhatónak, szükségesnek pedig 55 és 74 éves kor között azoknál, akik életük során összesen már legalább 30 doboz-évnyit dohányoztak, és jelenleg is dohányoznak vagy az elmúlt 15 évben hagyták abba.

A szűrést évente el kell végezni. A dohányzásról való leszokással kapcsolatos tájékoztatás a vizit kötelező eleme.

Endometriumrák

Noha az irányelv az endometriumrák szűrésére nem ajánl specifikus módszert, sem gyakoriságot vagy korhatárt nem definiál, a nőket tájékoztatni kell az endometrialis daganatok kockázatáról és tüneteiről, és fel kell hívni figyelmüket arra, hogy bármilyen rendkívüli vérzés vagy váladékozás esetén keressék fel kezelőorvosukat.

Forrás: Croke LM. Cancer Screening: ACS Releases Annual Summary of Recommendations. Am Fam Physician 2019; 99(11):719–722.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés