Friss hírek a világból

June 12, 2019

A napvédő krémek szisztémás expozíciót okoznak

Egy amerikai kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a különböző napvédő krémek alkalmazása maximális használat mellett az aktív hatóanyag vonatkozásában mekkora szisztémás expozícióval jár. 24 egészséges önkéntesnek adtak négy, kereskedelmi forgalomban kapható napvédő szert, és mérték négy aktív összetevő maximális plazmaszintjét.

A napvédő szerek esetében az FDA a 0,5 ng/ml-es plazmakoncentráció felett megköveteli a nem klinikai toxikológiai vizsgálatok elvégzését. A hatóság által előírt küszöbkoncentráció azonos a gyógyszerek szisztémás expozíciójára vonatkozó toxikológiai határral.

A kísérleti alanyok randomizált elrendezésben kaptak kétféle napvédő spray-t, egy naptejet és egy krémet, négy napon keresztül naponta négyszer. Az aktív összetevők átlagos csúcskoncentrációja az egyes készítményekben a következő volt:

  • avobenzon: 4,0 ng/ml; 3,4 ng/ml; 4,3 ng/ml; 1,8 ng/ ml;
  • oxibenzon: 209,6 ng/ml; 194,9 ng/ml; 169,3 ng/ml;
  • oktokrilén: 2,9 ng/ml; 7,8 ng/ml; 5,7 ng/ml; 5,7 ng/ml;
  • ekamszul: 1,5 ng/ml.

A kutatás nyomán jelenleg több a kérdés, mint a válasz, de tény: valamennyi vizsgált aktív összetevő mind a négy készítmény esetében a szisztémás expozíció az első napon jelentősen meghaladta az FDA toxikológiai határértékét.

Forrás: Matta KM et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 May 6.

Kis dózisú aszpirin mellett gyakoribb az intracranialis vérzés

Egy 13 randomizált klinikai vizsgálat eredményeit összegző tanulmány szerint a primer cardiovascularis prevencióban adott kis dózisú aszpirin majdnem 40%-kal növeli az intracranialis vérzés kockázatát a placebóhoz vagy a zéró kezeléshez képest. 1000, aszpirint szedő, tünettel járó szív-ér rendszeri betegségben nem szenvedő páciensből kettővel többnél alakul ki koponyán belüli – többnyire subduralis vagy extraduralis – vérzés.

Az elemzésben több mint ötven év és 134 000 beteg adatait értékelték. A subarachnoidealis vérzések közti különbség hasonló irányú volt, de nem szignifikáns.

A szerzők aláhúzzák, hogy az aszpirin előnye szekunder prevencióban infarktus vagy ischaemiás stroke után egyértelműen bizonyított. Primer prevencióban azonban az események kockázata alacsonyabb, így az aszpirintól várható klinikai előny is kisebb, és ez megváltoztatja a kockázatok és előnyök mérlegét.

Forrás: Huang WY et al. Frequency of Intracranial Hemorrhage With Low-Dose Aspirin in Individuals Without Symptomatic Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol 2019 May 13.

Ismét módosult az ADA diabetes-irányelve

Bár a CREDENCE vizsgálat publikálása óta alig telt el egy hónap, az Amerikai Diabetológiai Társaság, az ADA módosította a diabetes kezelésével kapcsolatos folyamatos frissítésű, „élő” irányelvét.

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, április közepén egy kongresszuson, illetve egyidejűleg a NEJM hasábjain jelentették be, hogy a CREDENCE vizsgálatot idő előtt leállították. A placebokontrollált vizsgálatban canagliflozint adtak diabeteses nephropathiás betegeknek az ACE-gátlót is tartalmazó standard terápia mellett. A canaglifozinágon szignifikánsan lassult a vesefunkciók romlása, és szignifikánsan jobb volt a kemény cardiovascularis végpontokon (cardiovascularis mortalitás, szívelégtelenség, hospitalizáció, stroke), ezért a tervezett időközi értékelés adatai alapján a vizsgálatot leállították.

A valóban áttörésnek tekinthető eredmények miatt az irányelvben módosult a microangiopathiákról és a cardiovascularis szövődményekről szóló (10., 11.) fejezet.

11.1 Az öt évnél régebb óta fennálló 1. típusú diabetesben, továbbá valamennyi 2. típusú diabeteses és egyidejűleg hypertoniás betegnél évente ellenőrizni kell az albuminuriát (B-szintű evidencia).

11.3 Diabeteses nephropathiában (eGFR ≥30) – különösen 300 mg/g albuminuria felett – a vesebetegség progressziójának és a szívelégtelenség megelőzésére SGLT2-inhibitor adását meg kell fontolni (A-szintű evidencia). Károsodott vesefunkciók és magas cardiovascularis kockázat esetén az albuminuriát és a szív–érrendszeri kockázatokat csökkenthetik a GLP1-agonisták is (C-szintű evidencia).

A 11. 8 ajánlást, amely az ACE-gátlóval vagy ARB-vel kezelt albuminuriás betegeknél az albumin-kreatinin arány monitorozását javasolta, törölték az irányelvből.

Az SGLT2-antagonistákkal végzett vizsgálati eredményekkel bővítették a cardiovascularis prevencióról szóló 10. fejezetben az ajánlás indoklását.

A módosításokat az Amerikai Kardiológiai Társaság is támogatta.

Forrás: American Diabetes Association. 11. Microvascular complications and foot care: Standards of Medical Care in Diabetes—2019 [web annotation]. Diabetes Care 2019;42(Suppl. 1):S124–S138.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés