Új AHA/ACC irányelv a cardiovascularis betegségek primer prevenciójára

April 24, 2019

Az ajánlás számos érvényben lévő irányelv megállapításait összegzi, emellett több új javaslatot is megfogalmaz, így például az aszpirin primer prevenciós szerepével vagy az életmóddal, táplálkozással, dohányzással kapcsolatban. Különös hangsúlyt fektet arra, hogy a prevenciós erőfeszítéseket élethossziglan kell végezni, és minden korábbinál erélyesebben hangsúlyozza a nem farmakológiai beavatkozások jelentőségét.

Az alábbiakban a kiadvány tíz legfontosabb megállapítását tekintjük át.

Az ajánlási szintek: I: erős, IIa: mérsékelt, IIb: gyenge, III – nem előnyös, III – ártalmas. A bizonyítékok erőssége: A: erős; B-R: mérsékelt (randomizált); B-NR: (nem randomizált).

1. Az atherosclerotikus érbetegség, a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció megelőzésének legfontosabb útja az egész életen át tartó egészséges életmód. Ez a megállapítás nem önálló ajánlás, hanem az irányelv egészére jellemző szemlélet, amelyet több helyen is egyértelműen megfogalmaznak.

2. A cardiovascularis betegségek prevenciójának hatékony stratégiája a munkacsoportokra épülő megközelítés (IA). A klinikusoknak mérlegelniük kell az egyén egészségét meghatározó szociális tényezőket annak érdekében, hogy megfelelő terápiás döntéseket hozzanak (IB-NR).

3. Azoknak a 40 és 75 év közötti személyeknek, akiknél cardiovascularis prevencióra van szükség, rutinszerűen el kell végezni a 10 éves cardiovascularis rizikóbecslést (IB-NR). A kockázatbecslés eredményét az antihipertenzív, statin- vagy aszpirinkezelés megkezdése előtt meg kell vitatni a beteggel (IB-R). A további kockázatnövelő tényezők megléte vagy hiánya segíthet az adott esetben szükséges preventív intézkedésekkel vagy a coronaria kalciumszkenneléssel kapcsolatos döntésekben.

4. Minden felnőttnek egészséges táplálkozásra van szüksége. Ez zöldségekből, gyümölcsökből, dió- és mogyorófélékből, teljes gabonából, sovány növényi vagy állati fehérjéből és halból áll (IB-R). Minimalizálni kell a transzzsírok, a feldolgozott húskészítmények, a finomított szénhidrátok és az édesített üdítők bevitelét. Túlsúly vagy elhízás esetén a súlycsökkentés érdekében megfontolandó a kalóriabevitel korlátozása (IB-R).

5. Szükséges hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású vagy 75 percnyi intenzív fizikai aktivitás (IB-NR), amellyel kapcsolatban javasolt a rendszeres orvosi konzultáció (IB-R).

6. A 2. típusú diabetesben szenvedők számára az életmódváltás – helyes táplálkozás és fizikai aktivitás – kritikus fontosságú (IA). Amennyiben gyógyszeres kezelés szükséges, az elsőként választandó szer a metformin (IIaB-R), amelyet a nátrium-glükóz-kotranszporter-2 gátlói és a glukagonszerű-peptid-1-receptor agonistái követhetnek (IIbB-R).

7. Minden orvosi vizsgálat alkalmával rá kell kérdezni a dohányzásra, és a dohányosoknak határozottan javasolni kell a leszokást (IA), illetve viselkedésterápia és farmakoterápia kombinációjával kell támogatni (IA). A dohányzással kapcsolatos státuszt életfontosságú jelként kell dokumentálni (IA).

8. Az atherosclerosis elsődleges megelőzésében a nettó klinikai előny hiánya miatt az aspirin rutinszerű alkalmazása kerülendő. Megfontolható kis dózisban, 40 és 70 éves kor között, ha a kockázat magas, de a vérzési rizikó alacsony (IIbA). Ettől eltérő esetekben kerülendő (III – ártalmas).

9. Emelkedett (≥190 mg/dl) LDL-koleszterinszint esetén, diabetes mellitusban, 40 és 75 éves kor közöttieknél, illetve ha a cardiovascularis rizikót az orvos-beteg konzultáció során mérséklendőnek ítélték meg, az atheroscleroticus cardiovascularis betegségek primer prevenciójában elsőként választandók a sztatinok (IA).

10. Nem gyógyszeres beavatkozás ajánlott emelkedett vérnyomás vagy hypertoniabetegség esetén. Amennyiben gyógyszeres kezelés szükséges, az elérendő vérnyomásérték <130/80 Hgmm. Az ajánlás egyes klinikai szituációkra eltérő célértékeket is megfogalmaz.

Forrás: Arnett DK, Blumenthal RS, Albert MA, et al. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol 2019. pii: S0735-1097(19)33876-8.

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés