Az endometriosisról röviden

July 4, 2018

 

Az endometrisosis a méh nyálkahártyájának megjelenése a méh üregén kívül, így a hasüregben, kismedencében vagy más szervben (például húgyhólyag, bél stb.) Etiológiája nem tisztázott. Változatos klinikai tüneteket okoz, felismerése néha komoly gondot jelent. Elsősorban nőgyógyászok találkoznak vele, de dominálhatnak a gasztroenterológiai, urológiai problémák is. A végleges diagnózis felállításában az endoszkópos, szövettani és képalkotó vizsgálatok segítenek. Kezelés lehet gyógyszeres, de legtöbbször operatív endoszkópos beavatkozásra, esetleg hagyományos műtétre van szükség. A recidíva gyakori, ezért a beteg követésére és ellenőrzésére is szükség van.

 

Endometriosis alatt a méh nyálkahártyájának (endometrium) megjelenését értjük a méh üregén kívül (1. ábra). Az ectopiásan elhelyezkedő méhnyálkahártya a menstruációs ciklus alatt bekövetkező hormonális változások hatására lelökődik, és az így felgyülemlő váladék/szövettörmelék felelős a tünetek kialakulásáért (1‒3).

1. ábra. Endometriumszigetek 

 

A betegség a reproduktív korú nőket érinti, prevalenciája 5-10% körüli, nem szült nők esetében gyakoribb az előfordulása.

Leggyakoribb tünetek:

– ciklusos hasi fájdalom, amely a leginkább az ösztrogén hatására bekövetkező nyálkahártya-változások miatt alakul ki,
– rendellenes vérzés, amely történhet a hüvelyből, de származhat például a hólyagból vagy a végbélből is,
– meddőség.

Az endoszkópos kép alapján négy súlyossági fok különböztethető meg:

  1. A Douglas-üreg peritoneumán szétszórtan 5 mm-esnél kisebb és nodulusokat nem alkotó elváltozások találhatóak,
  2. az elváltozások 5 mm-esnél nagyobb endometriumszigetek, amelyek megjelenhetnek a sacrouterin szalagokon és nodulusokat képezhetnek,
  3. kiterjedt implantatumok, csokoládécysták (2. ábra) jelentkeznek,
  4. extragenitalis a lokalizáció (belek, ureter, peritoneum stb.).
2. ábra. Megnyílt „csokoládécysta”
A betegség diagnosztizásában segíthet a fizikalis és a hüvelyi ultrahangvizsgálat, a menstruációs ciklus megfelelő időpontján végzett MR-vizsgálat (3. ábra), de a legpontosabb diagnózist a laparoszkópia adja, hiszen ekkor szövettani mintavételre is lehetőség nyílik.
3. ábra. T1-es súlyozású natív MR-felvételen látható endometriumszigetek 

 

Tekintettel arra, hogy a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) is leginkább fiatal (reproduktív életkorban lévő) betegek esetében jelentkezik, differenciáldiagnózisuk nem mindig egyszerű. A klinikai tünetek gyakran nagyon hasonlítanak: bizonytalan jellegű hasi fájdalom, fogyás mindkét betegségcsoportban jelentkezhet, így előfordul, hogy az endometriosisban szenvedő beteg panaszai miatt először gasztroenterológusnál jelentkezik.

A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű. Segíthet az alapos anamnézis, az endoszkópos és képalkotó vizsgálatok, valamint természetesen a konzílium nőgyógyásszal, urológussal.

A kezelés formája lehet gyógyszeres vagy sebészi. A gyógyszeres kezelés hormonális terápiát (GnRH-agonista, fogamzásgátló készítmény) jelent. A sebészi módszer az endometrioticus gócok eltávolítását és az összenövések megszűntetését jelenti. A két módszer legtöbbször kombinálandó, hiszen az endometriosis recidivára hajlamos. A műtétet nőgyógyász, sebész vagy urológus végzi attól függően, hogy mi az érintett szerv.

 

A képeket dr. Csabai Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Szülészet Nőgyógyászati Osztály) képanyagából, a szerző engedélyével tettük közzé. 

Irodalom

  1. Papp Z. A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó, 2009.
  2. UpToDate honlapja www.uptodate.com
  3. Mayo Clinic honlapja www.mayoclinic.org

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés