Vortioxetin szerepe középkorú férfiak depressziójának kezelésében

August 23, 2017

 

A férfiak depressziója gyakran felismerés nélkül marad, mivel a tüneti képben a DSM-5-ben leírtakon kívül irritábilitás, agresszió, alkoholabúzus is gyakran előfordul. A középkorú férfiak gyakran megélik a korábban megszokott fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését, szexuális diszfunkció megjelenését, elhízást, következményes metabolikus szindrómát, amelyek a depresszív epizód tünetei, a depresszió kialakulásában szerepet játszó vagy életmódbeli tényezők és a depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek. A szerző ismerteti ezen betegcsoport vortioxetin-kezelésében szerzett tapasztalatait néhány esetvinyetta bemutatásával.

 

A major depresszió nők körében gyakrabban fordul elő, egy nagy létszámú populációt vizsgáló tanulmány alapján élettartam-prevalenciájában a női/férfi nem aránya 1,7:1. A prevalencia a legmagasabb a 18–59 éves korosztályban (1).

A férfiak depressziójának tüneti képe gyakran eltér a nők esetében megfigyelhetőnél: a széles körben elfogadott, a pszichiátriai betegségeket osztályozó nozológiai rendszerben, a DSM-5-ben (2) részletesen leírt tünetek mellett gyakran nyugtalan vagy kockázatkereső viselkedés, irritábilitás vagy indokolatlan düh, kontrolláló, violens vagy abúzív viselkedés, alkohol- és drogabúzus tapasztalható (3). A férfiak depressziójának kialakulásában szereplő jelentős életesemények: különélés vagy válás, megözvegyülés, munkahelyi problémák vagy munkahely elvesztése, nyugdíjba vonulás, szomatikus betegségek (4).

A középkorú férfiak gyakran megélik a korábban megszokott fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését, nagy számban érinti őket elhízás, metabolikus szindróma, jelentős részük szenved szexuális diszfunkcióban. Fentiek a depresszív epizód tünetei, a depresszió kialakulásában szerepet játszó vagy életmódbeli tényezők és a depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek.

A vortioxetin (Brintellix) egy új, multimodális hatású antidepresszívum. Multimodális az az antidepresszívum, amely farmakológiai hatását két vagy több mechanizmussal fejti ki. Célzott tervezés eredménye, eltér az eddig forgalomban lévő antidepresszívumok hatásmechanizmusától. Egyetlen molekulában egyesíti a szerotonintranszporter gátlását, tehát reuptake-gátló hatásmechanizmusú, másrészt több szerotoninreceptor aktivitását módosítja. Az 5-HT1A receptoron agonista, az 5-HT1B receptoron parciális agonista, valamint az 5-HT1D, az 5-HT3 és az 5-Ht7 receptorokon antagonista hatású. Továbbá preklinikai vizsgálatok szerint a vortoxetin csökkenti a GABA-erg és így indirekt úton fokozza a glutaminerg, a szeronerg, a noradrenerg, a dopaminerg, az acetilkolinerg és a hisztaminerg neurotranszmissziót. A multimodalitás előnye, hogy nő a szer hatékonysága és javul a mellékhatásprofil (5–8).

Praxisomban nyolc, 35 és 60 év közötti, major depressziós férfibetegemnél alkalmaztam vortioxetint, három betegnél tíz, egynél 15, négy beteg esetében 20 mg dózisban. Egy betegnél kellett a vortioxetint elhagyni nem kielégítő hatás miatt. Az alábbi néhány rövid esetismertetésben azt szeretném bemutatni, miért bizonyult előnyösnek a vortioxetin.

 

1. eset

A 38 éves férfi családi anamézise szuicídium, szkizofrénia, hangulatzavar, alkoholfüggőség vonatkozásában pozitív. Igen traumatizált gyermekkora volt. Súlyos depresszív epizódja válása után, gyermekével kapcsolatos láthatási nehézségek, korlátozás idején indult. Merevedési zavar, korai ejakuláció fiatal kora óta fennállt, ennek andrológiai okai is voltak, időszakosan tesztoszteronkezelésben is részesült, ez azonban hangulati tüneteit, impulzivitását negatív irányban befolyásolta.

Depresszió kezelésére először paroxetint kapott, amely a korai ejakuláció tüneteit javította, de a merevedési zavarra negatív hatással volt. Vortioxetin alkalmazása mellett depressziója oldódott, szexuális diszfunkció csökkent, új, harmonikus párkapcsolata van.

 

2. eset

Az 58 éves, pénzügyi tanácsadó férfi második házasságában él, az ebből született két, 10 és 15 éves gyermekével. Depressziós epizódja veszteségélményeket követően (idős szülei leépüléssel járó betegsége, majd rövid időn belüli elhalálozásuk, volt feleségével és első házasságából született két felnőtt gyermekével megromlott kapcsolata, unokájával való kapcsolattartás nehézsége) jelentkezett. Szorongását fokozta, hogy figyelem- és koncentrációzavar, feledékenység miatt szellemi munkáját nem tudta a korábban megszokott színvonalon végezni.

Vortioxetin-kezelés során korábbi teljesítőképessége visszatért, a cégén belüli teljesítménye jutalmaként külföldi utazást kapott.

 

3. eset

A 41 éves szállítási vállalkozó feleségével és három gyermekével él. Anyagilag sikeres, családja támogatja. Elvileg minden adott lenne, hogy harmonikus, örömteli életet éljen, de a jelentkezése előtti egy-két évben érdeklődését, örömképességét elvesztette. A cég ügyei nem érdeklik, annak vezetését elhanyagolta, gyermekeivel, feleségével töltött időt nem örömforrásnak, hanem feszültségfokozónak éli meg, türelmetlen, ingerült.

Vortioxetin-terápia mellett ingerlékenység csökkent, hangulata javult, cégét átszervezte, hogy kevesebb idő alatt, de hatékonyabban irányítsa azt. Felszabaduló idejében ismét élvezi a családjával töltött időt.

 

A markáns antidepresszív, a közvetlen, kognitív funkciókat javító hatás és a kedvező mellékhatásprofil miatt a vortioxetin jó választás lehet középkorú férfiak depressziójának kezelésében, mivel ebben a betegcsoportban a koncentrációzavar, feledékenység, szexuális diszfunkció, elhízás, metabolikus szindróma gyakran előfordul.

Bár a kis esetszám miatt a leírt eredmények csak korlátozottan értékelhetők, a fenti populációban érdemes a vortioxetin-terápia mérlegelése.

 

Irodalom

  1. Kessler RC, Berglund P, Demler O, et al. The Epidemiology of Major Depressive Disorder – Results from the National Comorbidity Survey Replication (NCS-R). JAMA 2003;289(23):3095-3105.
  2. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5). https://www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm
  3. Mayo Clinic Staff. Male depression – understanding the issues. http://www.mayoclinic.org
  4. Royal College of Psychiatrists. Depression & men. http://www.rcpsych.ac.uk
  5. Sánchez C, et al. Vortioxetine, a multimodalinvestigationalantidepressant: Modulation of GABA and glutamate neurotransmission in rat models of depression and cognitive function. Poster presented at World Congress of Biologicalpsychiatry, 2013.
  6. Bang-Anderson B, Ruhland T, Jorgensen M, et al. Discovery of 1-(2-(2,4-dimethylphenylsulfanyl)phenyl)piperazine (Lu AA21004): a novel multimodal compound for the treatment of major depressive disorder. J Med Chem 2011;54(9):3206-21.
  7. Mork A, Pehrson A, Brennun LT, et al. Pharmacological effects of Lu AA21004: a novel multimodal compound for the treatment of major depressive disorder. J Pharmacol Exp Ther 2012;340:666-75.
  8. Stahl SM, Lee-Zimmermann C, Cartwright S, Morrisette DA. Serotonergic drugs for depression and beyond. Curr Drug Targets 2013;14:578-85.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés