Allergiások kiegészítő kezelése

July 22, 2014

Tapadós, nehezen ürülő váladék képződése esetén, amelyet orrdugulás, fej- és arcfájdalom, köhögés is kísérhet, a szakorvosi vizsgálatok után a terápia kiegészítéseként sókamra-inhalatóriumban alkalmazott kezeléseket is érdemes alkalmazni. A pollenallergiások esetében az egyik leggyakoribb probléma az orrdugulás. Amennyiben a panaszok több hétig fennállnak, krónikussá válnak, akkor a sókamrában történő kezelés az esetek többségében gyorsan segíthet.

 

Az elmúlt években az allergiás betegek száma folyamatosan nő. A szubjektív tünetek vezető oka, hogy a légutakban, a melléküregekben, az orrban sűrű váladék képződik, ami nem vagy nem eléggé tud kiürülni. Az inhalációs terápia lényege, hogy valamilyen módon a sűrű váladékot hígítja, ezzel a kiürülést lehetővé teszi. Ennek egyik formája a sókamrás kezelés.

A kezelés egy kisméretű, zárt helyiségben történik, amelybe konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatából képzett, sűrített levegővel porlasztott, sűrű ködpára kerül befúvásra. A készülék akár 0,5 mikron méretűre tudja porlasztani az oldatot (amely az alveolusokig is eljuthat). Ez a „felhő” egyenletesen betölti a szoba-hőmérsékletű kamrát, amelyben a betegek 15-20 percet töltenek el egy kezelés alkalmával (1. ábra).

1. ábra. Sókamra-inhalatórium
1. ábra. Sókamra-inhalatórium

A sókamrában gyógyszert nem használunk, de még illóolajat sem helyezünk a porlasztásra kerülő vizes oldatba, amire az asztmások esetleg nehézlégzéssel reagálnának. Visszatérő betegség és allergiás tünetek esetén a kúra többször ismételhető. Kisgyermekek általában szülővel együtt tartózkodnak a sókamrában, a felnőtt betegek azonban egyedül ülnek a helyiségekben, így ki lehet iktatni a felülfertőzést. A terápiát 0–100 éves korig lehet alkalmazni, kontraindikáció nincs.

Az országban egyedülálló a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő Nappali Kórházának sókamra- és inhalatóriumi részlege. Ez a gyógyászati részleg egyidős a Gellért Gyógyfürdő és Gyógyszállóval, amely 96 évvel ezelőtt, 1918-ban nyitotta meg kapuit. Az inhalatórium szakmai munkáját dr. Glück Tibor alapozta meg, aki korának elismert asztmatudósa volt.

Esetismertetés

A 26 éves férfi beteg 2012 májusában jelentkezett először a Gellért Nappali Kórház sókamra- és inhalatórium részlegén. Erős spasticus köhögésre panaszkodott, amely hosszabb ideje fennállt, kezelésekre nem reagált. Háziorvosa küldte bronchitis diagnózissal. Légúti előzménye nem volt.

A lakóhelyén, a kerületi tüdőgondozóba küldtük, ahol eszközös vizsgálatok történtek, negatív lelettel érkezett vissza az inhalatóriumi szakfőorvosi konzultációra. A leletek áttekintése után, bár a betegnek semmilyen felső légúti tünete nem volt (nátha, orrdugulás stb.), gégészeti és allergológiai vizsgálatra irányítottuk. A beteg prof. dr. Nékám Kristóf allergológiai szakrendelését kereste fel, aki igazolta a pollenallergiát (nyír, kőris, pázsitfű ++++), és visszaküldte osztályunkra sókamrás kezelésre.

A kúra kezdetekor a betegnek továbbra sem voltak jellemző allergiás tünetei, csak a köhögés.

Az első kezelést követően (20 perc a sókamrában) a köhögéshez enyhe fej- és fülfájás is társult. A következő két-három kezelésnél orrdugulás is fellépett. Az ötödik alkalom után megszűnt a fájdalom és orrdugulás, viszont orrnyálkahártya-izgalom jelentkezett, később pedig a nagyobb mennyiségű váladék ürítése után a köhögés és spasmus jelentősen csökkent.

A kezelést folytattuk, a beteg állapota folyamatosan javult. A kúra végére, 15 alkalom után a köhögés teljesen megszűnt, és a váladék mennyisége is normalizálódott (2. ábra).

2. ábra. Kezelés a sókamra-inhalatóriumban
2. ábra. Kezelés a sókamra-inhalatóriumban

A beteg megosztotta tapasztalatait az allergológus és pulmonológus szakorvossal, akik javasolták az allergiaszezon előtt a kúra rendszeres ismétlését. A beteg 2013, majd 2014 májusában is megjelent az osztályunkon kezelésre, jelenleg is panaszmentes.

Megfelelő szakorvosi vizsgálatok és kezelés mellett a sókamra-inhalatórium kiegészítő terápiás lehetőséget nyújt, ami sok esetben eredményes lehet.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés