„Segítség, beszakad a hátam!”

December 4, 2013
A nagyon erős hátfájdalom gyakori okairól

 

A hátfájás mindennapi panasz, ami nem csak mozgásszervi eredetű lehet. Az alapellátásban is komoly, a beteg sorsát döntően befolyásoló differenciáldiagnosztikai munkára van szükség. Az ismertetésre kerülő esetek közül a hétköznapi orvosi gyakorlatban bármelyik bármikor előfordulhat.

A hátfájás mindennapi, nagyon gyakori panasz (1–3). Általában mozgásszervi eredetű, a mellkasfal mozgása váltja ki, összefügg a testhelyzettel és egyéb, általános tünet nem kíséri. Az erős hátfájdalom oka azonban az esetek körülbelül 20%-ában nem mozgásszervi eredetű (3). A fájdalom erősségének, jellegének felmérése a vizsgáló orvos fontos feladata (4), a beteget a fájdalom mellett tachycardia, fulladás, émelygés is kínozhatja. Ilyenkor a beteget először vizsgáló orvos differenciáldiagnosztikai gondolatmenete a beteg sorsának alakulása szempontjából döntő jelentőségű (1–3, 5)! Ennek illusztrálására három betegem esetét ismertetem.

 

Sportsérülés?

A 45 éves férfi beteg anamnézisében lényeges előző megbetegedés nem szerepelt. Az egyik esti rendelésre jött el. Megkérte, írjak fel valamilyen gyógyszert, ami kínzó hát- és gyomortáji fájdalmát egyaránt csillapítja.

Elmesélte, hogy néhány nappal korábban squashjáték közben hirtelen hihetetlenül erősen, élesen megfájdult a gerince, körülírtan, az alsó háti csigolyák magasságában. Partnere, egy ortopéd orvos elsősegélyként 3×2 fenilbutazon+kortokoszteroid (Rheosolon) szedését javasolta. A gyógyszer valamennyit enyhített a hátfájáson, de két nap múlva nagyon erős gyomortáji fájdalom jelentkezett. Émelygett, étvágytalanná vált.

Fizikális státusában enyhe epigastrialis nyomásérzékenységen, beszűkült gerincmozgáson, hátkímélő mozgáson kívül lényeges eltérést nem találtam. NSAID-gastropathiára gondolva a háti fájdalom csökkentésére tramadol szedését javasoltam az előző gyógyszere helyett, és teljes adagban protonpumpagátlót írtam fel. Beutalót adtam egy gerinc-röntgenvizsgálatra és egy hasi ultrahangra is.

Az eszközös vizsgálatok alapján pancreastumor igazolódott, amely áttétet adott az egyik háti csigolyába, ami egy hirtelen mozdulatot követően összeroppant. Sajnos a májban is áttéteknek megfelelő eltérés látszott.

A további részletes kivizsgálás során rosszindulatú pancreascarcinoma igazolódott, multiplex máj- és csontáttétekkel. A beteg állapota a folyamatos komplex kemoterápiás és biológiai kezelés mellett, sajnos, romlik. Hasi és csontfájdalmai igen nagy dózisú major analgetikum rendszeres szedésével uralhatók.

 

Effort típusú hátfájás

A 91 éves egyetemi tanár betegem évtizedek óta rendszeresen jár a rendelésemre. Fiatal kora óta tachycardiára hajlamos, szorongó alkat, vérnyomása is kissé magasabb. Régi fekélybeteg, refluxos panaszai ki-kiújulnak. Az utóbbi években mozgásszervi fájdalmai miatt rendszeres fizikoterápiás kezelést kap reumatológusától.

Engem a reumatológiai kezeléssel nem befolyásolható, az intercapsularis tájon jelentkező, erős háti fájdalom miatt keresett meg. Rákérdezésre megemlítette, hogy a fájdalom séta közben, emelkedőn felfelé haladva jelentkezik.

Statusából nagyon vékony testalkat, kifejezett kyphosis, közepes fokú polyarthrosis emelhető ki. A nyugalmi EKG nem mutatott lényeges eltérést.

A terheléssel összefüggő fájdalom miatt kardiológiai konzíliumra került sor, stabil angina igazolódott.

Koronarográfia kapcsán történt stentbeültetést követően az erős, effort jellegű háti fájdalom megszűnt.

 

Aki ülve éjszakázik…

A 21 éves fiatal lány állami gondozott, nevelőszülőknél él. Ismétlődő tonsillitisek miatt korábban többször láttam, a fül-orr-gégészeti konzílium tonsillectomiát javasolt, meg is műtötték. A tonsillectomiát követő napon a kórházból elengedték.

Két nap múlva hirtelen rendkívül erős hátfájdalmat érzett a jobb lapocka alatt, amely légvételre tovább erősödött. Egy ülve átszenvedett éjszaka után jött le a rendelőbe.

A garatban lévő friss tonsillectomiás hegeken kívül fizikális statusában lényeges eltérést nem találtam. A rendkívül erős fájdalom miatt tüdőembóliára gondolva sürgős pulmonológiai konzíliumot kértem.

A tüdőembólia igazolódott, az embóliaforrás nem derült ki. Az antikoaguláns kezelés (acenokumarol) elhagyását követően hematológiai konzíliumot kértem esetleges thrombophiliára gondolva. Thrombophilia nem igazolódott.

A beteg a műtét időpontjában fogamzásgátlót szedett, a posztoperatív fájdalom miatt kevés folyadékot ivott, ezek a tényezők hozzájárulhattak a thromboembolia kialakulásához.

 

Összefoglalás

Hátfájdalom nagyon sok okból felléphet. Az alapos anamnézis, a gondos fizikális vizsgálat, néhány gyors eszközös vizsgálat segítségével az alapellátásban is komoly, a beteg sorsát döntően befolyásoló differenciáldiagnosztikai munkát végezhetünk.

 

Irodalom

1. Apáthy Á. A háti gerinc betegségei. Praxis 2007;16:603-610.

2. Héjj G. A hátfájás. Medicus Anonymus 1999;7:12-13.

3. Zolnap P. A hátfájás kezelése a háziorvosi gyakorlatban. Háziorvos Továbbképző Szemle 2013;18:58-61.

4. Telekes A. A fájdalom mérése. Háziorvos Továbbképző Szemle 2013;18:21-25.

5. Genti Gy. Hátfájdalom diagnosztikája és kezelésének szempontjai. Magyar Egészségpiac 2000;3:9-10.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés