Katasztrofális antifoszfolipid-szindróma-szerű eset laboratóriumi követése

March 29, 2012

A katasztrofális antifoszfolipid-szindróma (CAPS) az antifoszfolipid-szindróma (APS) nagyon ritka variánsa, amely a különböző szervek thromboticus érintettségével vagy szisztémás, illetve szöveti microthrombotisatióval jellemezhető. Maga a szindróma ritkán fordul elő, az antifoszfolipid-szindrómás esetek alig 1%-át teszi ki, azonban életveszélyes állapotot okozhat.

Az ismertetett betegnél az egyszerű alvadási tesztekkel a laboratóriumban kimutatott és követett CAPS-szerű antifoszfolipid-szindróma kevesebb mint egy hét leforgása alatt alakult ki.

A 68 éves férfi beteg esetében három héttel korábban kezdődő mellkasi panaszai, erős köhögése és véres köpete miatt echokardiográfiai, majd CT-vizsgálatot végeztek, ezek eredménye alapján kardiológiai osztályos felvételre került. Felvételekor a beteg teljesen panaszmentes volt.

Korábbi anamnéziséből kiemelendő a többszöri tumoros folyamat:
1998.: világossejtes veserák,
2004.: rectumtumor,
2009.: jobb oldali pleuralemezen megtapadt tumor miatt reszekció.

Az echokardiográfiai vélemény: jó balkarma-funkció, az aorta- és a tricuspidalis szájadékok enyhe inszufficienciája, utóbbi miatt emelkedett pulmonalis nyomás.

A CT-lelet eredménye: lovagló thrombus, mindkét tüdőfélben metastasisok.

A kezelés infúziós Na-heparin-terápiával indult, az alvadási pareméterek monitorozásának eredményét az 1. ábra szemlélteti. Az első nap protrombinidőt (PI), aktivált parciális tromboplasztinidőt (APTI) és trombinidőt (TI) mértünk, amelyet a többi napon a klinikus által kért APTI-vizsgálatok követtek. Ezt követően eredménytől függően a laboratóriumban indikáltak időszakos protrombinidő-, trombinidő- és fibrinogénszint-méréseket is. Az INR minden alkalommal 1,3 alatt maradt, a fibrinogénkoncentráció értéke 4,33 g/l volt.

1. ábra. Az infúziós heparinkezelés monitorozása (aktivált parciális tromboplasztin- és trombinidő), a lupus antikoaguláns (foszfolipid elleni gátlótest) felbukkanása.
1. ábra. Az infúziós heparinkezelés monitorozása (aktivált parciális tromboplasztin- és trombinidő), a lupus antikoaguláns (foszfolipid elleni gátlótest) felbukkanása.

 

Az első napi eredményekhez viszonyítva a második nap folyamán csak gyenge heparinhatás volt sejthető az APTI másfélszeres megnyúlása mellett (a klinikai kontrollvizsgálatok leletei 30,6‒31,4 sec között mozogtak). Feltételezve a megfelelő terápiás és mintavételi viszonyokat, a laborban mérték a trombinidőket a heparin hatásosságának ellenőrzésére.

A trombinidő jelentősen eső értékei, valamint az emelkedő, illetve időszakosan a trombinidőt is meghaladó APTI-értékek egyrészt a heparin nem kellő hatását jelzik (heparinrezisztencia?), másrészt felvetik annak a valószínűségét, hogy az APTI megnyúlását nemcsak a heparinkezelés okozza (gátlótest?).

Az előbbi miatt a heparin hatástalanságát feltehetően kiváltó és a thrombosissal összefüggésbe hozható antitrombin-III (AT-III) deficienciája okolható. Ennek magyarázata pedig olyan etiológiai tényező lehet, amelynek jelenléte önmagában is thrombosisra hajlamosít: a lupus antikoaguláns (foszfolipid elleni gátlótest, LA) jelenléte.

A lupus antikoaguláns megjelenése in vitro az alvadási idő megnyúlását produkálja olyan foszfolipidet igénylő laboratóriumi tesztekben, mint például az APTI mérése. Ezért a lupus antikoaguláns szűrőtesztjeként az APTI-vizsgálat alkalmazható, amennyiben egyéb zavaró interferáló tényezőt, például a heparin hatását ki lehet zárni. Mivel jelen esetben a tesztet a heparin jelenléte zavarhatja, a gyanút heparinra kevéssé érzékeny megerősítő teszttel támaszthatjuk alá. Az AT-III- és az LA-vizsgálat feltételezésünket igazoló eredményeit a 1. táblázat mutatja.

1. táblázat. Az antitrombin-III-aktivitás és a lupus antikoaguláns jelenlétének mérései és eredményei

1. Antitrombin-III-aktivitás mérése:
Progresszív trombingátló aktivitás mérése heparin jelenlétében.
Reagens: Stachrom AT-III Kit, Stago
(feltétel: a terápiás heparin nem befolyásolja).
Eredmény:
A 3. napon az AT-III: 72% (referenciatartomány: 80–120%).
2. Lupus antikoaguláns (LA) mérése:
Hígított-tromboplasztin-időráta-vizsgálattal.
Reagens: Innovin, Baxter
(feltétel: INR<1,3).
Eredmények:
hPI 50x: 1,48 (normálérték: <1,2)
hPI 500x: 1,99 (normálérték: <1,2)
LA+
Vélemény
1. Heparin- (AT-III-) rezisztencia?
2. Lupus antikoaguláns (LA) jelenléte?

 

Időközben a lovagló thrombuson kívül pulmonalis és szisztémás szöveti microthrombotisatio jeleit is lehett tapasztalni, amelyek nem szervspecifikus tünetekben is megnyilvánultak. A folyamat rapiditása, a szervi és szöveti thrombotisatio ténye, valamint az LA-pozitivitás feltűnően emlékeztetett a katasztrofális antifoszfolipid-szindrómára1 (CAPS) (2. táblázat).

2. táblázat. A katasztrofális antifoszfolipid-szindróma diagnosztikai kritériumai1 

1. Három vagy több szerv- vagy szövetérintettség bizonyítéka*.
2. A manifesztációk szimultán vagy legfeljebb egy hét alatt alakulnak ki.
3. Kis ér elzáródásának hisztopatológiai igazolása legalább egy szervben vagy szövetben**.
4. Antifoszfolipid antitestek (lupus antikoagulans vagy antikardiolipin antitestek) jelenlétének laboratóriumi igazolása***.
Egyértelmű CAPS: A fenti négy kritérium együtt.
Lehetséges CAPS: Bármely az alábbiak közül:
a) A fenti négy kritérium, eltekintve attól, hogy csak két szerv vagy szövet érintett.
b) A fenti négy kritérium, eltekintve a legalább hat héten túli laboratóriumi megerősítések hiányától, ha a beteg korai halála miatt – a CAPS-ot megelőzően – egyáltalán nem történt aPL-vizsgálat
c) Az 1., a 2. és a 4. kritériumok.
d) Az 1., a 3. és 4. kritériumok és egy harmadik esemény kialakulása az antikoagulálás ellenére egy hét és egy hónap között
*Általában érelzáródások klinikai bizonyítéka, megfelelő képalkotó technikával megerősítve. Veseérintettég, amelyet a szérumkreatinin-szint 50%-os emelkedése, súlyos magas vérnyomás (>180/100 Hgmm) vagy proteinuria (>500 mg/24 óra) határoz meg.
**A szövettani megerősítéshez jelen kell legyen a thrombosis egyértelmű bizonyítéka, bár néha vasculitis egyaránt lehetséges.
***Amennyiben a betegnél korábban nem diagnosztizáltak APS-t, a laboratóriumi megerősítés megköveteli az antifoszfolipid antitestek jelenlétének legalább hat hét múlva történő kettő vagy többszöri meghatározását.
aPL: antifoszfolipid antitestek, APS: antifoszfolipid szindróma, CAPS: katasztrofális antifoszfolipid szindróma

A laborvizsgálat eredménye után antikoagulálás-váltás történt. A továbbiakban a folyamat a kórkép ritkaságából adódó terápiás bizonytalanság miatt ugyan lassan, de szanálódott.

Megbeszélés, következtetés

A mi esetünkben a kezdeti thrombotisatio és feltehetően az emiatt csökkent heparinérzékenység (fokozott antitrombin-III-felhasználás) vetette fel a többi alvadási paraméter és a lupus antikoaguláns vizsgálatát, és vezetett el az antifoszfolipid-szindróma diagnózisának kimondásához. Az etiológiai tényező (neoplasma) valamint a lupus antikoaguláns jelenléte melletti pulmonalis és szöveti microthrombotisatio további gondolatokra késztetett bennünket, és felmerült a katasztrofális antifoszfolipid-szindróma lehetősége.

Bár a katasztrofális antifoszfolipid-szindróma ritkán fordul elő (az antifoszfolipid-szindróma eseteinek csupán 1%-ában), a mortalitás mintegy 50% lehet2, 3.

 

Irodalom

1. Asherson RA, Cervera R, de Groot PR, et al; Catastrophic Antiphospholipid Syndrome Registry Project Group. Catastrophic antiphospholipid syndrome: international consensus statement on classification criteria and treatment guidelines. Lupus 2003;12:530-4.

2. Erkan D, Cervera R, Asherson RA. Catastrophic antiphospholipid syndrome: where do we stand? Arthritis Rheum 2003;48:3320-7.

3. De Carvalho JF, Pereira R, Shoenfeld Y. Current knowledge regarding Ashershon’s Syndrome. Exp Review Clin Imm 2009;5(5):587-91.

 

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés