Az obesitas jelentősége a SARS-CoV-2 okozta tüdőgyulladás kezelésében

September 30, 2020

A legsúlyosabb állapotú, intenzív ellátásra szoruló betegek kórlefolyásával és kezelésével kapcsolatos adatok jelentős része Kínából, a járvány első szakaszából származik. Már ezekből a tanulmányokból is kiderült, hogy társbetegségek mellett jelentősen romlik a prognózis, nő a mechanikus ventilláció és a halálozás kockázata. E vizsgálatokban a súlyos betegek között csak 8,2% volt a két vagy több komorbiditásban szenvedő betegek aránya. Ez jelentősen eltér az Európában vagy az Egyesült Államokban kritikus állapotú betegeinek körében tapasztalható arányoktól, különösen ami az obesitast illeti.

A pontosabb tájékozódás végett egy francia kutatócsoport visszamenőleg megvizsgálta egy francia kórház 34 ágyas (korábban 10 ágyas) intenzív osztályán ápolt 44 COVID-19-betegének karakterisztikáját. Kontrollként az ugyanazon az osztályon a járvány előtti 5 hónapban 39, akut respirációs distress szindróma miatt kezelt beteg szolgált.

Azt találták, hogy a koronavírus által okozott megbetegedésben a leggyakoribb társbetegség a túlsúly volt. A koronavírus-betegek között a túlsúlyosak (testtömegindex – BMI >30 kg/m2) aránya szignifikánsan meghaladta a kontrollcsoport obes betegeinek arányát (73% vs. 28%). Ezen túlmenően számos már paraméterben – többek között az orrszondán keresztül adott oxigénpótlás (100% vs. 45%), intubáció (100% vs. 56%), neuromuscularis bénítás (77% vs. 14%), dialízis (36% vs. 8%) és a haemodinamikai támogatás (82% vs. 56%) szükségessége. A mechanikus lélegeztetés időtartama is hosszabb volt, és gyakrabban volt szükség a tracheostomiára (40,9% vs. 9%). Bár a kórlefolyás a kontrollcsoporttal összevetve súlyosabb volt, a 28 napos túlélési arányban nem találtak szignifikáns eltérést a két csoport között.

A COVID-19-ben szenvedő túlsúlyos betegek intenzív ellátása tehát a nagyobb testtömeg és a gyakoribb beavatkozási, felügyeleti igény miatt összességében lényegesen több feladatot rónak az ellátó személyzetre.

Mivel a COVID-19 tüdőgyulladás különösen gyakran sújtja a túlsúlyosakat, és a két pandémia – az obesitas és a koronavírus – egybeesése tovább fokozza az egészségügyi ellátórendszer példátlan terhelését.


Forrás: Lemyze M, Courageux N, Maladobry T, et al. Implications of Obesity for the Management of Severe Coronavirus Disease 2019 Pneumonia. Crit Care Med 2020; May 26: 10.1097/CCM.0000000000004455.

A teljes cikket itt olvashatja el: https://journals.lww.com/ccmjournal/Fulltext/2020/09000/Implications_of_Obesity_for_the_Management_of.30.aspx

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés