Cardiogen dysbasia?!

September 15, 2011

Az esetismertetés egy 80 éves, sokízületi kopásra, erős, évek óta fennálló térdízületi fájdalomra és néhány nappal a jelentkezése előtt kezdődött, szimmetrikus, alsó végtagi effort jellegű izomfájdalomra panaszkodó férfibeteg kórtörténete.

Az első orvosi vizsgálat során bradycardia, III. fokú AV-blokk igazolódott. A beteg dysbasiás fájdalma pacemaker-implantációt követőn, az oxigenizáció javulása miatt megszűnt.

Nagyon régen történt. Egy őszi, esős péntek esti rendelésre bejött egy idős, 80 év körüli köpcös vidéki úr, akit addig sosem láttam. Gyógyszert nem szedett, minden korábbi megbetegedést negált.

Ízületei évek óta nagyon fájtak, elsősorban a két térdízülete, ezzel hozta kapcsolatba aktuális panaszát is. Hegyre felfelé menet annyira fájt a lába, hogy újra és újra meg kellett állnia. Rákérdezésre kiderült, hogy ilyenkor mindkét lába egyformán fáj és nehéz, a fájdalmat pedig nemcsak a térdízületben, hanem mindkét combjában, vádlijában is érzi.

Légszomja, szívpanasza nem volt, nem szédült. Tekintve, hogy az Alföldön egy kertes házban élt, hegyre nem járt, nem lépcsőzött, a panaszt csak néhány napja érezte, amióta a budai hegyekbe jött vendégségbe.

Fizikális status

Enyhén plethorás küllem, kyphosis, emphysemás mellkas, puhasejtes alaplégzés, tompa, halk, ritmusos szívhangok, pulzusa 38/min(!) reguláris, a nagyerek felett zörej nem hallható, hasban kóros nem tapintható, a perifériás artériák az alsó végtagokon is jól tapinthatók, mérsékelt fokú alsó végtagi varicositas. Vérnyomása 148/71 Hgmm. Arthrosisra jellemző kisízületi deformáció, deformált, valgus állású, krepitáló térdízületek.

Eszközös vizsgálatok

Mindössze egy EKG-felvétel készült. Ezen harmadfokú AV-blokk látszott, az anterolateralis elvezetésekben 1 mm-es ST-depresszióval. Az ujjbegyből történt vércukor-meghatározás normális értéket mutatott.

EKG
A beteg EKG-ján is szembeötlő volt a p-hullámok hiánya és a bradycardia: III. fokú AV-blokk

A beteg sorsa

Azonnali intézeti elhelyezést követő pacemaker-implantáció után a beteg panaszmentessé vált, és hazautazott.

Megbeszélés

A dysbasiás panasz oka általában olyan alsó végtagi hypoxia, amelyet atheroscleroticus érszűkület (arteriosclerosis obliterans, ASO) miatti csökkent perfúzió vált ki. Az elváltozás gyakori, az 50 év feletti populáció közel 10%-át érinti a perifériás érszűkület. Hajlamosító tényezők:
‒ diabetes,
‒ hyperlipidaemia,
‒ hypertonia,
‒ dohányzás,
‒ mozgásszegény életmód,
‒ férfi nem,
‒ 60 év feletti életkor.

Miután az elváltozás általában unilateralis, illetve sokérbetegség esetén sem szimmetrikus az érszűkület anatómiai elhelyezkedése, így az arteriosclerosis obliterans okozta dysbasiás fájdalom a két alsó végtagon nem egyformán jelentkezik. Betegem ugyan több kockázati tényezőt illetően is prediszponált volt érszűkületre, de kétoldali alsó végtagi fájdalmát a bradycardia miatti általános hypoxia okozta!

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés