Erythema infectiosum: az „ötödik betegség”


 

A B19 parvovírus a gyermekeket fertőzi meg az erythema infectiosum klasszikus megjelenési formájával. Felnőtteknél is okozhat azonban megbetegedést: immunszupprimált betegeknél lehet veszélyes, illetve várandós nők fertőzésénél magzati halálozást eredményezhet.

 

A parvovírus B19 egy kisméretű, ikozaéder alakú kapszid, amely a Parvoviridae családhoz tartozik. Egyszálú DNS-ből áll. Az NS1 protein (amelynek döntő szerepe van a virális DNS replikációjában) citotoxikus hatású (a majdani gazdasejtre nézve) (1).

Ez a fertőző betegség leggyakrabban az 5‒10 éves gyermekeket betegíti meg, létrehozva a klasszikus erythema infectiosum klinikai képét, amelyet „ötödik betegségnek” is neveznek (2).

A vírus légúti cseppfertőzés útján terjed, leggyakoribb a tavaszi, szezonális halmozódás. Leginkább közösségekben terjed: iskolákban, zárt légitámaszpontokon (felnőttek érintettsége!) stb. Hemofiliások körében is észleltek megbetegedéseket, akik VIII-as vagy IX-es faktor-pótlást kaptak. A várandós nők a placentaris keringésen keresztül fertőzhetik meg a magzatukat.

Gyermekeknél a lappangási idő 6‒14 nap. A viraemiás fázisban, amely kb. két-három napig tart, lázkiugrás, fejfájás, myalgia jelentkezhet (nem minden esetben!), és ezzel egy időben exkretálódik a vírus a pharynxban. Ezután ‒ a fenti, kisebb-nagyobb intenzitású tünetek után ‒ kb. egyhetes latenciával jelennek meg a kiütések.

Jellegzetes a kétoldali, facialis erythema, amely hasonlít a pofon lenyomatára: úgy néz ki a gyermek, mintha pofon ütötték volna (1. ábra). Az erythema a nasolabialis redőben és a száj körüli területen nem mutatkozik és kb. négy nap múlva el is tűnik.

1. ábra. Az erythema infectiosum képe. Differenciáldiagnosztikus kérdés az erythema migrans.

Ugyanakkor térkép- vagy csipkeszerű rajzolatú, összefolyó maculák jelennek meg, ezek predilekciós helye a végtagok proximalis része (például az ágyéki terület). A kiütés közepe világos, szinte a bőr színével megegyező, a periféria felé sötétedő, a tenyerek és a talpak bőre nem érintett. Ez a szakasz kb. 10 napig is eltarthat. A beteg általános állapota jó, láztalan, néha hőemelkedés észlelhető.

A parvovírus B19 másfajta bőrtüneteket is okozhat: rózsahimlőre emlékeztető vagy morbilliform exanthema is jelentkezhet, elsősorban a hónaljban és az inguinalis hajlatokban. Néha rasht is láthatunk. Ezeknek a bőrtüneteknek már immunallergiás háttere van (leucocytoclastos vasculitis).

Az erythema infectiosum kórlefolyása során ízületi (arthralgiák) és hematológiai eltérések is megfigyelhetőek. Arthralgia a gyermekeknél 10%-ban, felnőttek esetében 30%-ban lép fel, amely néhány hét után elmúlik. Örökletes, haemolyticus vagy aplasticus anaemiában szenvedő, illetve immunszupprimált betegek (például thalassemia, örökletes spherocytosis, immundeficiens állapottal járó kórképek stb.), valamint a magzatok esetében a parvovírus B19-infekció nagyfokú anaemiához, aplasticus krízishez vezethet.

Az erythema infectiosum súlyos foetopathiát (hydrops foetalis) és ‒ főleg az első trimeszterben ‒ intrauterin elhalást, spontán vetélést okozhat (2. ábra). Pozitív infektológiai kórelőzmény esetén (a várandós kontaktja parvovírus B19 által fertőzött személy vagy ő maga esett át a primoinfekción) szerológiai vizsgálat végzendő (IgG és IgM).

2. ábra. Az erythema infectiosum által érintett terhességi magzatelhalás jellegzetes formája

Az IgM antitest titere már a korai szakaszban megemelkedik és a primoinfekció után a legtöbb esetben három hónapig is perzisztál. A fent említett, nagy rizikójú csoportba tartozó betegek esetében PCR technikával kimutatható a parvovírus B19 DNS-e.

A megelőzés kiemelt fontosságú ebben a kórképben is: a megbetegedett gyermekek ne menjenek iskolába! Szintúgy fontos az immunszupprimáltak és a várandós asszonyok távoltartása az esetlegesen fertőzőképesektől vagy a már klinikailag is beteg gyermekektől/felnőttektől.

A fentieken kívül nincs más prevenciós lehetőség, de elektív gyógyszer sem áll a gyakorló orvos rendelkezésére. Polivalens immunglobulin-készítményt felajánlhatunk immunszupprimált pácienseinknek (infektológussal célszerű ilyen esetekben konzultálni). Leginkább tüneti kezelést alkalmazzunk: csillapítsuk a lázat (gyermekeknél paracetamolt válasszunk, az acetilszalicilsav kerülendő), felnőttek esetében, főleg, ha arthralgiát is észlelünk, NSAID adása megfontolható.

 

Irodalom

  1. Pilly E. Maladies infectieuses et tropicales. France: Vivactis plus, 2012.
  2. Mokni M, Dupin N, Del Giudice P. Dermatologie infectieuse. Elsevier Masson, 2014.

Érdekes lehet

Téma: Infektológia

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format